Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
FIR condemns the terrorist attack in Vienna PDF Print
Thursday, 05 November 2020 11:28

With disgust and indignation, the FIR had heard about the terrorist attack in Vienna. Based on the statements of the Austrian ministry of the Interior fanatical Muslims should be responsible for this action. It does not actually matter which group of perpetrators is responsible for this attack. It is and remains a despicable crime.

opširnije...
 
The Chilean people overcomes the legacy of the Pinochet dictatorship PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:55

At the end of October, a referendum was held in Chile to decide whether the constitution imposed by the Pinochet military dictatorship in 1980 should be repealed and a new constitution drafted in a broad social dialog.

opširnije...
 
75 years United Nations PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:46

The FIR as international umbrella organization reminds with this newsletter of the official establishment date of the United Nations, 24 October 1945.

opširnije...
 
ISTRIZACIJA HRVATSKE ? PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:39

Kada iz Hrvatske izguraš Josipa Broza, ostaje ti Ante Pavelić !

Bez obzira što smo na tu činjenicu odavno i uporno godinama upozoravali, upravo se to Hrvatskoj i dogodilo. Istina, on, Ante Pavelić još uvijek nije tu u original izdanju, njegov je grob u Madridu, ali mnogi su njegovi ministri, generali i mužikaši tu oko nas, a tu su i njegove regimente i legije, tu je i „Za Dom Spremni“, a nađe se i pokoja kuna. Zauzeli su najbolje pozicije vidljivosti, najprometnije ulice i najljepše trgove, avenije i obale, a ludilo je otišlo toliko daleko da im se dižu spomenici, služe mise, a državne delegacije komemoriraju njihova počivališta.

Read more...
 
STRANAC U HRVATSKOJ – ŠIMUN FILIPOVIĆ PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:31

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka

na brdovitom Balkanu,

umrla je mučemičkom smrću

četa đaka

u jednom danu“

stihovi su pjesme „Krvava bajka“ srpske i jugoslavenske pjesnikinje Desanke Maksimović (1898.-1993.), koji će se urezati za sva vremena u naše živote i sjećanja, a posebice u ove dane memoriranja i obilježavanja kragujevačke tragedije od 21.10.1941. godine, kada je prije 79 godina strijeljano 2.792 nedužnih civila u odmazdi njemačkog okupatora. Svoj je život tog dana izgubilo i 300 đaka i prefesora kragujevačke gimnazije.

opširnije...
 
Ususret 76. obljetnici oslobođenja Grada Zadra od fašizma PDF Print
Saturday, 31 October 2020 13:33

Sretan Ti dan oslobođenja dragi Zadre!

Malo je gradova u svijetu koji se mogu pohvaliti s gotovo tri milenija postojanja kao što je to naš Grad Zadar. Još manje je onih koji se mogu pohvaliti s toliko ljepota i tako dinamičnom poviješću. I upravo zbog te svoje ljepote koja je dominantna u odnosu na sve druge atribute koji Zadar čine jedinstvenim i poželjnim mjestom za življenje, Zadar je kroz povijest bio suočen s mnogim nasrtajima na tu ljepotu, na svoju slobodu i opstojnost. Vjekovima su se oko njega događale razne razne političke i vojne intrige većih i jačih sila iz kojih je on snagom svojih građana vođenih ljubavlju naspram svojega grada uvijek izlazio kao pobjednik.

opširnije...
 
Kukunjevac PDF Print
Monday, 19 October 2020 07:27

SJEČANJE NA ŽRTVE USTAŠKOG TERORA

Pred obnovljenim spomenikom s imenima žrtava položeni vijenci i zapaljene svijeće izaslanstava UABA Pakrac – Lipik, VSNM Grada Lipika i Mjesnog odbora Kukunjevac i održan pomen za stradale mještane i kozaračke izbjeglice ubijene u ustaškom masakru 11. listopada 1942. godine

opširnije...
 
Da se ne zaboravi PDF Print
Monday, 19 October 2020 07:24

Zadarski partizanski odred

Hrvatski javni prostor dnevno je opterećen nizom aktualnih događanja među kojima posebno mjesto zauzimaju problemi vezani uz pandemiju virusa Corona i razne afere koje se nižu kao vagoni na lokomotivi. U tom moru informacija i dezinformacija na koje je usmjerena pažnja, sve više se iz medijske i političke pozornosti gube druge mnogo važnije teme, poput gospodarskih i koje na drugi način opterećuju građane. Jedna od tema koja se potpuno izgubila iz pozornosti šire javnosti je svakako i ona koja bi trebala podsjećati na slavnu prošlost Narodnooslobodilačke borbe, točnije na ulogu partizanskih boraca i stanovništva u slomu fašizma u Drugom svjetskom ratu i oslobađanju Hrvatske zemlje.

opširnije...
 
LJUBOMIR MRAKOVČIĆ PDF Print
Friday, 16 October 2020 21:30

Posjet djeliću povijesti opatijskog zaleđa

Ljubo*) je bio mamin bratučed – sin mamine tete Erneste. Sjećam ga se kad sam kao klinac sa mamom išao u Mošćenice (ili Dragu), pa bi ponekad i Ljubo bio u obiteljskom krugu. Ali rijetko: najprije je odsustvovao zbog studijskih obaveza, a kasnije zbog rodoljubnih.

opširnije...
 
Politics and justice against historical truth PDF Print
Friday, 16 October 2020 21:27

With large concern the FIR observes in different European countries, how political forces supported by courts place themselves against the historical facts, if it concerns to denounce anti-fascists or rehabilitate collaborators.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 2 of 132