Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Sjećanje na zajedničku borbu PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:52

Otkrivanje spomen ploče u čast sovjetske i britanske vojne misije u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin otkrio je u utorak, 29. decembra spomen ploču u počast sovjetskoj i britanskoj vojnoj misiji i njihovoj pomoći u oslobađanju Jugoslavije i Hrvatske od nacifašističke okupacije.

opširnije...
 
Prijavljeno preko 460 natpisa govora mržnje PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:48

U sklopu umjetničkog projetka "Usputno zlo" mapirano je preko 180 lokacija javnih površina širom Hrvatske na kojima stoje mrzilačke poruke upućene manjinskim skupinama poput "Za dom spremni", "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe" i sličnih

opširnije...
 
Spor oko nacizma PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:46

Hrvatska je, poput ostalih država Europske unije, bila suzdržana prilikom glasanja na Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje glorifikacija nacizma i prakse koje "pridonose raspirivanju suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije"

opširnije...
 
Antifašizam mora živjeti: PDF Print
Friday, 25 December 2020 20:03

NEMA ZDRAVLJA BEZ SLOBODE

Stanje potpune tjelesne, mentalne i socijalne dobrobiti, a ne samo odsutnost bolesti ili nemoći.

Definicija zdravlja,
Preambula Ustava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 1948

Ovih dana mnogi tvrde da je naš odgovor na Covid (C-19) planetarni fijasko, čiji obim tek treba isplivati ​​sa svojim sve većim nesrazmjernim i trajnim sekundarnim učincima, uzrokujući ogromne socijalno-gospodarske, političke i psihosomatske kontrakcije i konvulzije. Ali, gore od našeg odgovora je naša šutnja o tome.

opširnije...
 
Umro je velikan glumišta Pero Kvrgić PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:18

Za vrijeme najveće gužve u dva sata i u 14.00 sati, našao sam se i uskočio na nogostup i stepenicu krcata i skoro prepuna tramvaja i vozila br. 11 na liniji Črnomerec – Dubrava, vidjeh i zapazih jednog mladića, postarijeg dečka, prilično komičnog i ne baš malo smiješnog, mršav vrat, tanka šija, konopčić i špagica oko šešira i pokrivala za glavu. Nakon gužve i tiskanja reče i prozbori, glasom i tonom plačljivim i srceparajućim, da ga susjed i suputnik namjerno i hotimice podbada i gura“, riječi su koje upečatljivo naglašavajući izgovara mimikom ih prateći, legendarni jedan od najvećih hrvatskih glumaca Pero Kvrgić u kultnoj predstavi „Stilske vježbe“ koja je na kazališne daske postavljena i premijerno izvedena 19. siječnja 1968. godine u Teatru &TD u Zagrebu.

opširnije...
 
Blagdanska čestitka Saveza PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:06

Poštovani prijatelji,

Pri kraju smo i ove godine. Još jedne u nizu, koju nećemo, na žalost, pamtiti po ljepoti i dobru, a u koju smo ušli s velikim očekivanjima i planovima. Završava se godina u kojoj smo se nadali pomacima na bolje u svim društvenim zbivanjima, a, nadam se, to smo očekivali i u osobnim životima. Na žalost, sve je krenulo u drugim smjerovima.

opširnije...
 
Spomenik žrtvama holokausta PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:31

Prošloga tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je sa suradnicima gradilište budućeg Spomenika žrtvama holokausta ispred zgrade Hrvatske pošte u Branimirovoj, čiji je autor akademski kipar Dalibor Stošić, dok je autor arhitektonskog dijela projekta i uređenja okoliša arhitekt Krešimir Rogina.

opširnije...
 
Borovo naselje PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:23

OBLJETNICA DESANTA NA DUNAV

Izaslanstva vukovarskih antifašista, Veleposlanstva Ruske Federacije i Zajedničkog vijeća općina Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence i odale počast oslobodiocima - borcima Crvene armije i NOVJ pred obnovljenim Spomenikom heroja kod Radničkog doma

opširnije...
 
Josip Broz i Joe Biden PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:45

Ne dozvolite da vam dolaze izvana, bilo iz Zagreba bilo iz Beograda, pojedinci i da vam ovdje mute, da razbijaju to vaše jedinstvo“, riječi su koje Josip Broz upućuje Bosancima i Hercegovcima prilikom posjete njihovoj zemlji 1971. godine, ustvrdivši tako odakle Bosni i Hercegovini dolazi najveća opasnost, što se na žalost u krvavoj agresiji na tu zemlju u srcu bivše države i obistinilo devedesetih godina, kada je ubijeno više od sto tisuća ljudi, a preko milijun ih je raseljeno diljem svijeta.

opširnije...
 
Spomen područje Jasenovac PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:41

Stalnim dijalogom do novog pristupa

Svaki postav odraz je vremena u kojem je rađen, zbog čega je pred nama puno izazova vezanih uz stalni postav i postav u budućnosti, kao i za ostale teško dostupne lokalitete koji spadaju pod JUSP Jasenovac, rekao je Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac

opširnije...
 
<< Start < Prev 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Next > End >>

Page 11 of 144