Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Povodi PDF Print
Wednesday, 19 February 2020 20:34

MI NE ZABORAVLJAMO NJEMAČKU KRIVNJU“

To je rekao njemački predsjednik obraćajući se sudionicima središnje komemoracije u povodu 75. obljetnice bombardiranja Drezdena u kojem je u dva dana od savezničkih bombi poginulo 25 tisuća građana. U Drugom svjetskom ratu Drezden je pretrpio najveće bombardiranje od svih europskih gradova

opširnije...
 
Zagreb Format PDF Print
Friday, 14 February 2020 11:07

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA


Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske organizira Međunarodnu konferenciju pod nazivom Fašizam i antifašizam u Europi danas.

Konferencija će se održati u četvrtak i petak, 20. i 21. veljače 2020. Godine, s početkom u 10 sati u Hotelu Panorama u Zagrebu, Trg Krešimira Ćosića 9.

U radu Konferencije sudjelovat će predstavnici antifašističkih udruga 15 država EU i šire regije, predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista), te predsjednik WVF (Svjetske veteranske federacije).

opširnije...
 
Hrabre Hrvatice i epidemija tifusa PDF Print
Tuesday, 11 February 2020 20:34

EVROPSKO ČUDO DRUGOG SVJETSKOG RATA

U tekstu donosimo nekoliko podataka o borbi s epidemijom tifusa koja je imala njegovu ogromnu važnost za NOB na području Hrvatske.

opširnije...
 
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske PDF Print
Monday, 10 February 2020 18:41

TKO SU BILI POBJEDNICI U DRUGOM SVJETSKOM RATU !

Prema medijskim izvještajima s prosvjeda protiv samoborskog gradonačelnika i čelnika HSS-a Kreše Beljaka, s govornice se u ime hrvatskih branitelja mogla čuti monstruozna tvrdnja kako “smo porazili pobjednike Drugog svjetskog rata, a sada to zlo opet diže glavu.” Najjasniji je to ikada pokušaj svrstavanja dijela braniteljske populacije, a neizravno i Hrvatske, na stranu naci-fašizma, čiju će 75. obljetnicu poraza u srazu sa Saveznicima svijet obilježiti u svibnju ove godine.

opširnije...
 
Jubilej PDF Print
Wednesday, 05 February 2020 05:20

JALTSKA KONFERENCIJA

Na konferenciji u Jalti (4.do 11. veljače 1945. godine) tri vodeće antifašističke koalicije - SSSR, Velika Britanija i SAD, razmotrili mjere za brže okončanje Drugog svjetskog rata i rješavanje poslijeratnih problema. Posebno se razmatralo pitanje Jugoslavije. U poslijeratnom razdoblju, načela proklamirana u Jalti, zamijenila je blokovska podijeljenost svijeta

opširnije...
 
Sarajevo PDF Print
Wednesday, 05 February 2020 05:18

STAZAMA IGMANSKOG MARŠA

Tradicionalnim pohodom na Igman i prigodnim sadržajima na toj bosansko-hercegovačkoj planini obiježena 78. obljetnica jedne od najznačajnijih operacija tijekom NOB-a. Na međunarodnoj manifestaciji antifašista sudjelovalo i četrdesetak članova SABA RH

opširnije...
 
Holokaust PDF Print
Wednesday, 05 February 2020 05:12

NAJMRAČNIJI DIO SVJETSKE POVIJESTI

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanje zločina protiv čovječnosti, hrvatska se Vlada pridružila obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau. „Trebamo se prisjetiti i zloglasnog ustaškog logora Jasenovac u kojem su ubijene tisuće pripadnika židovskog i drugih naroda, kao i hrvatskih antifašista i demokrata“, priopćeno je, među inim iz hrvatske Vlade

opširnije...
 
SP Danica PDF Print
Sunday, 02 February 2020 23:26

MEĐUNARODNI DAN HOLOKAUSTA

Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 27. siječnja 1945. i oslobođenje 7500 preživjelih logoraša. U tom je najvećem nacističkom logoru ubijeno više od milijun ljudi a 90% bili su Židovi dok je ukupan broj stradalih Židova u ratu iznosio 6.000.000 žrtava. Upravo je europski i hrvatski antifašizam bio jedini i pravi odgovor nacističkoj i ustaškoj rasnoj politici, najvećoj i najpogubnijoj ideologiji u povijesti čovječanstva.

opširnije...
 
Jurdani PDF Print
Thursday, 30 January 2020 18:55

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA

OŠ „Drago Gervais“ Jurdani, u Općini Matulji, već tradicionalno, s učenicima predmetne nastave, obilježava Dan sjećanja na žrtve holokausta. Ove godine, 23. siječnja 2020. imali smo posebnog gosta - gospodina Olega Mandića, zadnjeg logoraša koji je napustio logor Auschwitz. Bio je „Posljednji dječak iz Auschwitza“ - što je i naziv knjige sa zapisom njegovih sjećanja.

opširnije...
 
Europski parlament/Savez antifašista Istarske županije PDF Print
Thursday, 30 January 2020 18:49

REZOLUCIJA EUROPSKOG PARLAMENTA O VAŽNOSTI EUROPSKOG SJEĆANJA ZA BUDUĆNOST EUROPE

Europski parlament usvojio je 19. rujna 2019. godine "Zajednički prijedlog rezolucije o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe" na prijedlog pojedinih grupa klubova zastupnika PPE, S&D-a, Renew i ECR-a, među kojima je i poznati desničar i iredentistički populist Antonio Tajani. (druge ne poznajem).

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 3 of 111