Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
METKOVSKA POLICIJA SPRIJEČILA SRAMOĆENJE HRVATSKE NA MARATONU LAĐA PDF Ispis
Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2017 17:21

„ZA DOM SPREMNI“  POTOPLJEN NA NERETVI

Sve pohvale Policiji u Metkoviću. Oni, metkovski policajci, su bili ti koji su jasno poručili – sa pozdravom „Za dom spremni“, ne može se niz Neretvu. Pozdrav „Za dom spremni“ će ovdje na Neretvi biti zaustavljen i potopljen.

Naime, po zamisli splitskih HOS-ovaca, oni su na barci sa istaknutim natpisom „Za dom spremni“ na njihovoj zastavi, imali nakanu iskoristiti kulturnu i sportsku manifestaciju Maratona lađa kako bi promovirali poražene rasističke ideologije drugog svjetskog rata, oličene u pozdravu netrpeljivosti korištenom u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. No, odmah na startu u Metkoviću su zaustavljeni, tako da zaslugom metkovske policije nije došlo do ponižavanja, ruženja i sramoćenja ne samo kulturne manifestacije Maratona lađa sa dvadeset godina dugom tradicijom, već je spriječena i šira blamaža Metkovića, cijele Neretve, pa i Republike Hrvatske.

Više...
 
METKOVSKA POLICIJA SPRIJEČILA SRAMOĆENJE HRVATSKE NA MARATONU LAĐA PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 18:31

„ZA DOM SPREMNI“  POTOPLJEN NA NERETVI

Sve pohvale Policiji u Metkoviću. Oni, metkovski policajci, su bili ti koji su jasno poručili – sa pozdravom „Za dom spremni“, ne može se niz Neretvu. Pozdrav „Za dom spremni“ će ovdje na Neretvi biti zaustavljen i potopljen.

Više...
 
Prijetnje izaslanstvu SABA RH na komemoraciji u Boričevcu PDF Ispis
Nedjelja, 13 Kolovoz 2017 07:50

Na poziv Ministarstva branitelja RH od 21.lipnja 2017.godine Predsjednik SABA RH Franjo Habulin je odredio svog izaslanika i delegaciju koja će biti prisutna komemoraciji za civilne žrtve roda Ivezić u Boričevcu 27.srpnja. Delegacija je bila u sastavu: STJEPAN ŠAFRAN, član Povjerenstva MB za groblja i grobišta i nestale, MARIJA BANAK, članica SABA, DRAGICA LOVREKOVIĆ-tajnica ZUABA ZŽ i Grada Zagreba i VIŠNJA HOTKO, predsjednica Odbora žena SABA RH.

Više...
 
Glina KRVAVI POKOLJI NISU ZABORAVLJENI PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:48

Komemoraciju za oko 1200 ubijenih Srba, koje je ustaški režim likvidirao potkraj srpnja i početkom kolovoza 1941. godine na području Gline uz neprestane glasne prosvjede i upadice ometala skupina hrvatskih branitelja

Više...
 
Ratna kronika OSNIVANJE PRVIH BRIGADA HRVATSKE PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:47

U ljeto 1942., stvoreni su uvjeti za formiranje krupnih vojnih jedinica, prtizanskih brigada, sposobnih da prenose borbene aktivnosti u udaljene krajeve, gdje je to potrebno, i da svojom pokretljivošću izbjegavaju koncentrične udare nadmoćnog neprijatelja

Više...
 
Srb BIO JE TO USTANAK PROTIV FAŠISTIČKOG OKUPATORA PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:46

Koncem srpnja 1941. godine otpočeo je ustanak protiv nacifašizma, okupatora i njihovih domaćih pomagača, a to su u Hrvatskoj bile ustaše. To je bio zajednički ustanak Hrvata i Srba u Hrvatskoj, u kojem ni nacionalnost ni vjera nisu igrale nikakvu ulogu - poručeno je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske

Više...
 
Film “Neželjena baština” Irene Škorić nagrađen u Veroni PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:45

Filmu "Neželjena baština" peta nagrada stiže iz Verone

Dugometražni dokumentarni film ''Neželjena baština'' redateljice i scenaristice Irene Škorić,  dobio je  Nagradu za najbolju fotografiju na San Gio' Verona video festivalu - međunarodnom filmskom festivalu u Veroni, kojem je ovo bilo 23. izdanje.

Više...
 
70. OBLJETNICA PARIŠKE MIROVNE KONFERENCIJE (1947-2017.) PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:42

Pariški mirovni ugovori o razgraničenju sa susjednom Italijom čiji veliki jubilej ove godine obilježavamo najvećeg su značaja u ukupnom povijesnom pamćenju i konačan događaj, kojima Međunarodna zajednica priznaje suverenitet Republici Hrvatskoj nad Istrom, Rijekom, Zadrom i pripadajućim otocima i pravo da se veći dio teritorija koji je tajnim Londonskim memorandumom 1915. i sramnim Rapalskim ugovorom 1920. godine ustupljen Italiji nakon Prvog svjetskog rata, vrati Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj i Sloveniji, a vjekovima naseljen većinskim slavenskim narodima.

Više...
 
ŠUTNJOM SE POTIČE REVIZIJA POVIJESTI – APEL HRVATSKOJ JAVNOSTI PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:41

Skupština Saveza antifašista Istarske županije s mnogo opravdanih razloga obratila se otvorenim pismom Vijeću za suočavanje s prošlošću Vlade Republike Hrvatske, a nakon što smo se uvjerili da su neki od članova tog Vijeća već unaprijed istupili u javnosti sa stavovima kojima relativiziraju i demoniziraju našu antifašističku povijest, ponižavaju naše antifašističke borce i na taj način vrijeđaju naše velike žrtve pale za slobodu Istre.

Više...
 
TEMELJI SUVERENE REPUBLIKE HRVATSKE PDF Ispis
Srijeda, 16 Kolovoz 2017 07:39

Vijeću za suočavanje s prošlošću

 

Vlade Republike Hrvatske

Ove godine obilježavamo 70. obljetnicu odluka Pariške mirovne konferencije kojima je međunarodna zajednica priznala suverenitet Republici Hrvatskoj nad istrom, Rijekom, Zadrom i pripadajućim otocima.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 74