Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Spor oko nacizma PDF Print
Wednesday, 30 December 2020 14:46

Hrvatska je, poput ostalih država Europske unije, bila suzdržana prilikom glasanja na Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se osuđuje glorifikacija nacizma i prakse koje "pridonose raspirivanju suvremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije"

opširnije...
 
Antifašizam mora živjeti: PDF Print
Friday, 25 December 2020 20:03

NEMA ZDRAVLJA BEZ SLOBODE

Stanje potpune tjelesne, mentalne i socijalne dobrobiti, a ne samo odsutnost bolesti ili nemoći.

Definicija zdravlja,
Preambula Ustava Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 1948

Ovih dana mnogi tvrde da je naš odgovor na Covid (C-19) planetarni fijasko, čiji obim tek treba isplivati ​​sa svojim sve većim nesrazmjernim i trajnim sekundarnim učincima, uzrokujući ogromne socijalno-gospodarske, političke i psihosomatske kontrakcije i konvulzije. Ali, gore od našeg odgovora je naša šutnja o tome.

opširnije...
 
Umro je velikan glumišta Pero Kvrgić PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:18

Za vrijeme najveće gužve u dva sata i u 14.00 sati, našao sam se i uskočio na nogostup i stepenicu krcata i skoro prepuna tramvaja i vozila br. 11 na liniji Črnomerec – Dubrava, vidjeh i zapazih jednog mladića, postarijeg dečka, prilično komičnog i ne baš malo smiješnog, mršav vrat, tanka šija, konopčić i špagica oko šešira i pokrivala za glavu. Nakon gužve i tiskanja reče i prozbori, glasom i tonom plačljivim i srceparajućim, da ga susjed i suputnik namjerno i hotimice podbada i gura“, riječi su koje upečatljivo naglašavajući izgovara mimikom ih prateći, legendarni jedan od najvećih hrvatskih glumaca Pero Kvrgić u kultnoj predstavi „Stilske vježbe“ koja je na kazališne daske postavljena i premijerno izvedena 19. siječnja 1968. godine u Teatru &TD u Zagrebu.

opširnije...
 
Blagdanska čestitka Saveza PDF Print
Thursday, 24 December 2020 21:06

Poštovani prijatelji,

Pri kraju smo i ove godine. Još jedne u nizu, koju nećemo, na žalost, pamtiti po ljepoti i dobru, a u koju smo ušli s velikim očekivanjima i planovima. Završava se godina u kojoj smo se nadali pomacima na bolje u svim društvenim zbivanjima, a, nadam se, to smo očekivali i u osobnim životima. Na žalost, sve je krenulo u drugim smjerovima.

opširnije...
 
Spomenik žrtvama holokausta PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:31

Prošloga tjedna zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je sa suradnicima gradilište budućeg Spomenika žrtvama holokausta ispred zgrade Hrvatske pošte u Branimirovoj, čiji je autor akademski kipar Dalibor Stošić, dok je autor arhitektonskog dijela projekta i uređenja okoliša arhitekt Krešimir Rogina.

opširnije...
 
Borovo naselje PDF Print
Thursday, 24 December 2020 20:23

OBLJETNICA DESANTA NA DUNAV

Izaslanstva vukovarskih antifašista, Veleposlanstva Ruske Federacije i Zajedničkog vijeća općina Vukovarsko-srijemske županije položila su vijence i odale počast oslobodiocima - borcima Crvene armije i NOVJ pred obnovljenim Spomenikom heroja kod Radničkog doma

opširnije...
 
Josip Broz i Joe Biden PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:45

Ne dozvolite da vam dolaze izvana, bilo iz Zagreba bilo iz Beograda, pojedinci i da vam ovdje mute, da razbijaju to vaše jedinstvo“, riječi su koje Josip Broz upućuje Bosancima i Hercegovcima prilikom posjete njihovoj zemlji 1971. godine, ustvrdivši tako odakle Bosni i Hercegovini dolazi najveća opasnost, što se na žalost u krvavoj agresiji na tu zemlju u srcu bivše države i obistinilo devedesetih godina, kada je ubijeno više od sto tisuća ljudi, a preko milijun ih je raseljeno diljem svijeta.

opširnije...
 
Spomen područje Jasenovac PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:41

Stalnim dijalogom do novog pristupa

Svaki postav odraz je vremena u kojem je rađen, zbog čega je pred nama puno izazova vezanih uz stalni postav i postav u budućnosti, kao i za ostale teško dostupne lokalitete koji spadaju pod JUSP Jasenovac, rekao je Ivo Pejaković, ravnatelj Spomen područja Jasenovac

opširnije...
 
Požeški pučki kalendar 21' PDF Print
Friday, 18 December 2020 18:34

Ispravak netočnoga navoda

Prije nekoliko dana objavljen je „Požeški pučki kalendar 21'“. Uvršteni su i tekstovi „O tjeranju u žicu u onom ratu“ (str. 113 – 114.) i „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ (str. 132.). Međutim, urednik je nenamjernom greškom uz te tekstove naveo moje ime i prezime. Naime, ja nisam autor navedenih tekstova. Osvrt na antifašistički roman izv. prof. dr. sc. Slavice Garonje „Parusija, glasovi ispod paprati“ pod naslovom „O tjeranju u žicu u onom ratu“ napisao je profesor Zdenko Samaržija, a tekst „Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu“ pokojni Vlado Louč.

opširnije...
 
Čudni hrvatski perec PDF Print
Saturday, 12 December 2020 17:22

Sklonivši se iz Mostara u Zagreb, Nino Raspudić danas uvaženi profesor na Filozofskom fakultetu i zastupnik u Hrvatskom Saboru, osjećajući da se nalazi na sigurnoj i pristojnoj udaljenosti, nastavlja svoju višegodišnju politiku huškanja ljudi u Bosni i Hercegovini na nove sukobe i sudare. To i nije baš neko herojstvo, jer pravi bi patriot i junak ostao i bio sa svojim narodom, pogotovo ako je taj narod tako dramatično ugrožen i na koljenima kako kaže, te bi se borio skupa s njim za ostvarenje pogaženih prava, a nebi ga napustio i ostavio na cjedilu. No naravno, svatko ima pravo birati svoj put do sreće, ali nemoj tada kada si već otišao odašiljti iz daleka zapaljujuće poruke.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 6 of 138