Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Banalnost zla PDF Print
Monday, 07 December 2020 00:04

ORDENJE ZA ZLOČIN

Američka filozofkinja židovskog porijekla Hannah Arendt rođena je u Hannoveru 1906.g., a umrla 4.12.1975. g. u New Yorku, te smo upravo ovih dana obilježili 45. godišnjicu njene smrti.

opširnije...
 
Hrvatski povijesni muzej ustaškom fotografijom obilježio dan invalida PDF Print
Sunday, 06 December 2020 23:23

Na Facebook stranici muzeja, čiju je ravnateljicu Mateu Brstilo Rešetar imenovao bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom osvanula je fotografija ratnih vojnih invalida NDH na kojoj izrađuju dječje igračke

opširnije...
 
Antifašisti obilježili 76. godišnjicu oslobođenja Zadra i Dalmacije PDF Print
Saturday, 05 December 2020 17:48

Članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te Društva Josip Broz Tito u petak su u Zadru na Gradskom groblju položili cvijeće na spomenik poginulim borcima NOB-a u povodu oslobođenja toga grada i Dalmacije prije 76 godina te poginulim braniteljima Domovinskog rata.

opširnije...
 
Plenković ne voli packe iz Europe pa će morati zaustaviti rušenje antifašističkih spomenika PDF Print
Saturday, 05 December 2020 17:36

Poštovani povjerenici Europske komisije,

Dopustite mi da iskoristim priliku da Vam kao član Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta skrenem pozornost na kulturnu devastaciju koja se događa u Republici Hrvatskoj, najmlađoj od 27 zemalja članica Europske unije. Dobio sam zabrinjavajuće informacije o posljednjim pokušajima lokalnih vlasti da izmjeste povijesne spomenike iz hrvatskih gradova, dakle i iz našeg sjećanja. Predstavnici Saveza antifašista Hrvatske obratili su mi se pismom koje prilažem, a koje poziva na brzu reakciju s naše strane. Ljubazno Vas molim da pročitate pismo i pošaljete nam povratne informacije i upute.

Dodatni razlog za frustraciju i zabrinutost su nastojanja predstavnika najviše državne i lokalnih vlasti da nekritički revidiraju povijest iz nama nepoznatih razloga. Bojimo se da će se taj trend proširiti i na ostale članice EU, kao što se već događa u određenim zemljama. Antifašizam mora ostati jedna od temeljnih vrijednosti europske unije i svaki pokušaj njegovog negiranja ili prokazivanja mora biti osuđen. Uništavanje i izmještanje hrvatskih kulturnih spomenika koji slave našu antifašističku prošlost je korak prema njenom negiranju. Mi na to moramo reagirati.

Poštovani povjerenici, uvjeren sam da će Europska komisija pronaći način da reagira na ove nazadne trendove reinterpretacije antifašističke borbe, duboko uvjeren da smo svi na istoj strani povijesti kada se radi o fašizmu, zbog čega moramo pokazati da takvi trendovi ne prolaze nezamijećeno i da netko za njih treba odgovarati. To je važno ne samo zbog europske kulture, povijesti, već i naše međusobne solidarnosti.

Pravodobno reagiranje na ovakve pojave ima ključnu težinu.

Ostajem Vam na raspolaganju

Srdačan pozdrav Predrag Fred Matić

Zastupnik u Europskom parlamentu

Član Progresivnog saveza socijalista i demokrata“

Tako glasi pismo koje je na zamolbu Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske zastupnik SDP-a u EU parlamentu, ujedno i član parlamentarnog Odbora za kulturu i obrazovanje, bivši ministar branitelja Fred Matić, uputio povjerenicima Europske komisije koji u svom resoru pokrivaju kulturu i europske vrijednosti.

opširnije...
 
Hrvatska u Bosni traži Quislinga PDF Print
Wednesday, 02 December 2020 16:46

Zaustavite Valentina Inzka, tog monstruma, on se sveti Srbima i Hrvatima. Srbija, Hrvatska, Republika Srpska i dio Federacije BIH suglasni su da se ukine institucija OHR-a, jer Inzko promiče interese Bošnjaka“, govorio je Milorad Dodik na On Line sjednici Vijeća sigurnosti UN u povodu 25-te godišnjice potpisivanja Daytonskog sporazuma, a koju je budući Rusija trenutno predsjeda Vijećem organizirao ambasador Rusije Vasilij Nebenzija. Ruski veleposlanik Nebenzija će, očito u dogovoru sa Dodikom i Čovićem, pozvati njih dvojicu na sjednicu kao predsjednike najvažnijih stranaka njihovih naroda, a pozvati će i Bakira Izetbegovića, predsjednika najveće bošnjačke stranke.

opširnije...
 
Dvije Hrvatske: samosvjesna i zaboravna PDF Print
Wednesday, 02 December 2020 16:39

Tek šezdesetak kilometara razdvaja dva spomenika koji simboliziraju dvije svjetlosnim godinama udaljene Hrvatske: u Varaždinu je predstavljen stup od cigala iz ustaškog logora Jasenovac; u Zagrebu, usred grada, kod Glavnog kolodvora, niče brončani zid, spomenik „žrtvama Holokausta“, za koje se, po svoj prilici, neće znati tko ih je usmrtio. Dvije su to Hrvatske: prva, svjesna zločinačke prošlosti svojih predaka i samosvjesna u odluci da sjećanjem spriječi buduće zločine; i ona druga, koja pamti – kako bi zaboravila.

opširnije...
 
Ususret godišnjici oslobađanja Dalmacije PDF Print
Monday, 30 November 2020 23:01

Dana 4. prosinca, navršava se 76 godina od završetka veličanstvene ofenzive Narodno-oslobodilačke vojske u kojoj je oslobođena Dalmacija. Lijepa je to, a ujedno i obvezujuća godišnjica za nas antifašiste da se sjetimo tog vrlo bitnog dana u bogatoj povijesti Dalmacije i da odamo dužno poštovanje svima koji su u toj akciji sudjelovali, posebice onima koji su u ideale slobode ugradili svoje živote. Toga dana, nakon tromjesečni krvavih obračuna s fašističkim zavojevačima na moru i kopnu, na sivom i golom kamenu, na plodnim dolovima, u selima i gradovima, ostvarila se vjekovna želja Dalmatinaca za slobodom.

opširnije...
 
Beli Manastir PDF Print
Monday, 30 November 2020 22:56

OBLJETNICA BATINSKE BITKE

U sklopu 76. obljetnice Batinske bitke pred Spomen obilježjem palim borcima Crvene armije na belomanastirskom Trgu slobode položeni vijenci i iskazana počat minutom šutnje poginulim vojnicima Crvene armije te evocirana sjećanja na jednu od najtežih bitaka Drugog svjetskog rata

opširnije...
 
Uz 29. novembar, Dan Republike PDF Print
Saturday, 28 November 2020 13:57

Malo podsjećanje na velike dane

Žalošću za prošlošću ne gradi se budućnost. Kome su onda potrebni i kako mogu biti važniji Stepinac i Draža od Lole Ribara, Boška Buhe, Nikole Demonje? U čemu je to veća zasluga Tuđmana i Miloševića od one Kardelja, Pozderca, Bakarića, Popovića? Retoričke gluposti, znam, stotinu puta detaljno pojašnjavane, uvijek uz mogućnost da svatko prihvati ono što njegovom svjetonazoru najviše odgovara. Prosto se nema što novo i nepoznato reći o prošlosti, a današnjost svaki pojedinac gradi, u svojoj fikciji, onako kako bi želio da bude, dok mu stvarno danas sastavlja i prisilno nudi netko drugi, a nije poznato tko će mu rušiti budućnost. Možda i taj čin posveti sâm sebi, jer je izgubljen, stisnut u sebe, viri kroz rupice, boji se čovjeka lijevo i desno od sebe.

opširnije...
 
76. godišnjica Batinske bitke i oslobođenja Baranje PDF Print
Saturday, 28 November 2020 13:53

Povodom obilježavanja 76. godišnjice Batinske bitke i oslobođenja Baranje organizirano je polaganje vijenaca i cvijeća na spomenike i spomen obilježja u Bolmanu, Šećerani i BranjinomVrhu, što su učinile lokalne udruge i organizacije, dok je veći broj izaslanstava to napravio na spomeniku Crvenoj armiji na Trgu slobode u Belom Manastiru, belomanastirskom Partizanskom groblju, te na spomeniku Pobjede u Batini.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 138