Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
50 years of détente in Central Europe PDF Print
Wednesday, 19 August 2020 16:19

Earlier this week, German Foreign Minister Heiko Maas visited his Russian counterpart Sergei Lavrov. The political outcome of this meeting was disappointing, the occasion was the more important, even though there were only short mentioning of it in the Western media.

opširnije...
 
Fra Marko ili o čudu PDF Print
Wednesday, 19 August 2020 16:04

Fra Marko Oršolić, taj lucidni promatrač vremena i angažirani intelektualac pod habitom, jedno je od najsvjetlijih lica savremene Bosne i Hercegovine. I rodoljub i domoljub, a nadasve čovjekoljubac. Čudo u našem tragičnom i premalo sretnom vremenu!

opširnije...
 
VARIVODE ZOVU PLENKOVIĆA – „DOĐI BRATE“ PDF Print
Saturday, 15 August 2020 20:38

Meni je žao i srpskih žrtava, ali moramo razlikovati onoga tko je u Škabrnju došao ubijati od onoga tko je bio u svojoj kući i postao žrtva“, reći će Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje protiveći se najavljenoj mogućnosti posjete Milorada Pupovca Škabrnji, te tako iskazujući i protivljenje nedavno u Kninu započetom procesu hrvatskosrpskog približavanja i normaliziranja odnosa dvadeset i pet godina nakon „Oluje“, kada je taj „mirovni“ proces i krenuo uz prisustvo Borisa Miloševića potpredsjednika hrvatske Vlade iz redova srpske nacionalne zajednice. Na ovaj način Marko Miljanić otvoreno sabotira i podmeće nogu započetom procesu pomirenja i politici mirnog suživota. On u tome nije usamljen, svojim izjavama takvoj politici pomirenja nisu pomogle ni ocjene Nikole Grmoje iz Mosta, kao ni Miroslava Škore iz Domovinskog pokreta, one dapače odnemažu nužnom procesu „normaliziranja“ Hrvatske.

opširnije...
 
Vukovar PDF Print
Wednesday, 12 August 2020 20:51

POČAST ŽRTVAMA NA DUDIKU

Dudik je jedno od brojnih mjesta zločina ustaškog režima NDH, gdje su stradali ljudi, najvećim dijelom nevini civili - kazao je, među inim, FRANJO HABULIN, predsjednik SABA RH na komemorativnom skupu u znak sjećanja na žrtve koje su likvidirale vlasti NDH

opširnije...
 
Poruke PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:41

ANTIFAŠISTIČKI SKUPOVI, OBLJETNICE. KOMEMORACIJE...

opširnije...
 
75 years ago: PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:34

Nuclear weapons on Japan - nuclear disarmament remains on the agenda

The FIR reminds of one of the worst war employments at expense of the civilian population of the Second World War. On 6 August 1945, the Japanese city Hiroshima and on 9 August the city Nagasaki was destroyed largely by atomic weapons, altogether about 250,000 people died by the bombing and in the first months thereafter as direct consequence of the atomic radiation. Until today, the few survivors of this war effort are still suffering serious health problems.

opširnije...
 
OLUJA MIRA IZ ERDUTA PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:25

Žalimo i zbog žrtava ratnih zločina počinjenih i s hrvatske strane. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u „Oluji“ bila traumatična za brojne hrvatske Srbe. Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi“, najvažnija je poruka iz govora predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića održanog na kninskom Trgu Ante Starčevića na Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan u hrvatskih branitelja. Trebalo je nažalost proći punih 25 godina da bi se neki visoki dužnosnik HDZ-a, te ujedno i predsjednik Vlade tako nedvosmisleno i jasno odredio o ratnim zločinima počinjenim sa hrvatske strane. To je veliki pomak na bolje koji nas puni optimizmom i pruža vjeru i priliku suživotu.

opširnije...
 
Preminuo je general Vinko Šunjara PDF Print
Friday, 07 August 2020 11:20

U povodu smrti generala Vinka Šunjare donosimo govor predsjednika Saveza antifašističkih boraca I antifašista RH Franje Habulina na ispraćaju, koji je održan 4. kolovoza 2020. na zagrebačkom groblju Mirogoj.

opširnije...
 
Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu PDF Print
Friday, 07 August 2020 10:55

Dane Pavlica bio je rodom iz Počitelja u Lici – sin ličkih partizana. Dane je često govorio o nevoljama koje su zadesile srpske obitelji u Drugom svjetskom ratu, posebno one koje su surađivale s partizanima ili kome je netko bio partizan. Te nevolje i sukobe uzrokovali su četnici jer su proganjali sve one koji su bili povezani s partizanima. Većina Srba toga kraja bili su uz partizane. U isto vrijeme lički Srbi su se našli na udaru ustaša.

opširnije...
 
95 years Mikis Theodorakis PDF Print
Saturday, 01 August 2020 16:36

World famous artist and anti-fascist

The FIR congratulates the legendary Greek composer and anti-fascist Mikis Theodorakis, who could celebrate his 95th birthday at the end of July 2020.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 132