Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Izraelski veleposlanik: Vrijeme je da se zabrani pozdrav 'Za dom spremni' PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 21:01

Izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Ilan Mor ocijenio je u ponedjeljak da je vrijeme da se u Hrvatskoj pokrene potpuna zabrana ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, reagirajući na skrnavljenje spomenika žrtvama holokausta u Varaždinu na kojem je nacrtan kukasti križ i ustaški znak.

opširnije...
 
Devastacija spomeničke baštine PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:22

ISTO, SAMO NA DRUGI NAČIN

Da krenemo od početka procesa koji me natjerao da javno i jasno progovorim o nekim događanjima na hrvatskoj javnoj sceni. Početak su dani osamostaljivanja Hrvatske. Pored demokracije i višestranačja provukao se tada (a možda je bio i namjerno pušten?) i virus fašizma, ili da budem precizniji virus difamiranja antifašizma i koketiranja s fašizmom. U uvjetima Domovinskog rata činilo se kao da je to najmanji problem s kojime bismo se trebali suočavati. Primarno je bilo obraniti novu, neovisnu državu, obraniti slobodu i ponovo uspostaviti cjelovitost državnog teritorija. Dobro znam o čemu govorim, jer sam bio jedan od sudionika tih sudbonosnih dana.

opširnije...
 
Obljetnice PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:15

KARLOVAČKI „SIGNALI NAD GRADOM“

U predvečerje 17. studenog 1941. godine, unatoč tisućama talijanskih vojnika i ustaško-domobranskih formacija, „ušetao“ se partizanski vod u grad na četiri rijeke. Bili su odjeveni u domobranske odore. Vodio ih je Većeslav Holjevac – Veco, „domobranski časnik“...

opširnije...
 
Titov su spomenik bili sretni ljudi PDF Print
Tuesday, 24 November 2020 02:07

Iz teksta Tvrtka Jakovine u prigodi stote godišnjice Rapallskog ugovora, objavljenog nedavno u Jutarnjem listu, saznali smo za svojevremenu incijativu i prijedlog splitskog znanstvenika i političara, prvog ministra pomorstva a kasnije i ministra vanjskih poslova RH, sveučilišnog profesora međunarodnog prava i akademika Davorina Rudolfa, koju je on predstavio predsjedniku RH Franji Tuđmanu, da se za njihove zasluge u očuvanju hrvatskih teritorija kako oni nebi pripali Kraljevini Italiji u Splitu podigne spomenik predsjedniku SAD-a Woodrowu Wilsonu i ministru vanjskih poslova Kraljevine SHS Anti Trumbiću. Završetkom Prvog svjetskog rata i raspadom Austro-ugarske monarhije, te nastupanjem versajske Jugoslavije tj. Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, trebalo je utvrditi novu realnost i granicu između te dvije kraljevine, Italije i SHS. Taj je ugovor zaključen i potpisan 12.11.1920. g. u turističkom mjestu Rapallu 26 km od Genove, kojim su se trebala riješiti granična sporna pitanja.

opširnije...
 
European anti-fascism legacy – a tool for fight against contemporary forms of discrimination and intolerance PDF Print
Saturday, 21 November 2020 21:57

Projekt: Europsko antifašističko naslijeđe - alat za borbu protiv suvremenih oblika diskriminacije i netolerancije

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske u partnerstvu sa Savezom antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini te sa Zveza zdruzenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Sl iz Slovenije započeo je provedbu projekta ''Europsko antifašističko naslijeđe. Projekt je financiran kroz program Europa za građane, Aktivnost 4. – Aktivno europsko sjećanje, a započeo je s implementacijom 10.10.2020. te će trajati 24 mjeseca.

opširnije...
 
Palmina čuva Hrvatsku PDF Print
Wednesday, 11 November 2020 17:36

Tuku me od jučer posloje podne i čitavu noć, izmjenilo ih se preko dvadeset. Svi me tuku i traže da priznam. Ali recite da Palmina zna umrijeti kao komunist. Ni riječi im nisam rekla“, govorila je 22-godišnja djevojka iz splitske Varoši, Palmina Piplović svojoj prijateljici Rini koja je posjetila u zatvoru, nakon što su je Nijemci dan prije 7.10.1944. godine uhapsili zbog održavanja partizanske veze u gradu i nagovaranja Nijemaca da se predaju pred skori dolazak oslobodilačke partizanske vojske u Split. Kada te jedinice dođu u grad 26.10. 1944. godine, Palmina ih neće dočekati. Ona će dva tjedna prije 10. listopada/oktobra biti obješena o stup električne rasvjete, a dva dana kasnije će je prijatelji sahraniti uz cestu nedaleko mjesta njenog stradavanja i mučeništva.

opširnije...
 
Predsjednik Židovske općine Zagreb pozvao Plenkovića da zabrani ustaške simbole PDF Print
Wednesday, 11 November 2020 17:29

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus pozvao je premijera Andreja Plenkovića da konačno donese zakon kojim će biti zabranjeni ustaški simboli i znakovlje.

opširnije...
 
Uklonjen spomenik antifašizmu s Gradskh zidina – Muraja u Zadru PDF Print
Friday, 06 November 2020 14:13

Zadar jedan od najstarijih hrvatskih gradova vrlo bogate povijesti, pa se radi toga ponosi mnoštvom spomenika koji svjedoče burnoj i interesantnoj prošlosti. Poznato je da je Zadar sa svojim bliskim zaleđem bio pod okupacijom fašističke Italije pune 22 godine, sve do oslobođenja od strane jedinica Narodnooslobodilačke vojske (partizana) 31. listopada 1944. godine. Neki od zadarskih spomenika svjedoče i o tome vemenu. Zadarski kraj je dao šest narodnih heroja koji su se istaknuli svojim zalaganjem, a neki su uložili i živote za oslobađanje svoga grada i Hrvatske. Nekima od njih, odnosno grupi koja je u Zadru organizirala narod na ustanak 1941. godine, postavljeni su spomenici u znak zahvalnosti i sjećanja.

opširnije...
 
FIR condemns the terrorist attack in Vienna PDF Print
Thursday, 05 November 2020 11:28

With disgust and indignation, the FIR had heard about the terrorist attack in Vienna. Based on the statements of the Austrian ministry of the Interior fanatical Muslims should be responsible for this action. It does not actually matter which group of perpetrators is responsible for this attack. It is and remains a despicable crime.

opširnije...
 
The Chilean people overcomes the legacy of the Pinochet dictatorship PDF Print
Saturday, 31 October 2020 14:55

At the end of October, a referendum was held in Chile to decide whether the constitution imposed by the Pinochet military dictatorship in 1980 should be repealed and a new constitution drafted in a broad social dialog.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 138