Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Spomenik u Pakoštanima PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:53

Poštovani gospodine Načelniče Općine Pakoštane,

s tugom i nevjericom suočili smo se sa slikom koju nam je poslao nepoznati građanin, na kojoj se vidi skrnavljenje spomenika partizanima, a koji je postavljen kao znak sjećanja na iskrcavanje veće partizanske postrojbe u Pakoštanima i koja je nastavila svoj oslobodilački put po Hrvatskoj sve do konačnog sloma fašizma i vraćanja dijela Dalmacije (sa Zadrom) u sastav svoje matice - Hrvatske.

opširnije...
 
FAŠIZMU U DEMOKRATSKOJ HRVATSKOJ NEMA MJESTA PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:50

Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske govorio je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu., 26. Srpnja 2020. Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti (preuzeto s portala tacno.net)

opširnije...
 
U SRBU OBILJEŽEN DAN USTANKA NARODA HRVATSKE PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:47

U organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Srpskog narodnog vijeća, u ličkom mjestu Srb obilježena je 79. godišnjica ustanka naroda Hrvatske. Zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, skupu su prisustvovale samo delegacije, bez uobičajenog dolaska velikog broja antifašista iz Hrvatske, BiH i Srbije.

opširnije...
 
OBILJEŽENA OBLJETNICA PRVE ORUŽANE AKCIJE BANIJSKIH PARTIZANA PDF Print
Wednesday, 29 July 2020 14:43

Ustanici pod vodstvom Vasilja Gaćeše su prije 79 godina napali zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu. Nekoliko dana kasnije ustaše su, ne samo radi odmazde, već kao dio smišljenog plana istrebljenja Srba, u tom mjestu zvjerski masakrirali 1285 ljudi privedenih iz cijele Banije

opširnije...
 
In memoriam PDF Print
Saturday, 25 July 2020 14:02

MATO JERINIĆ

22. veljače 1939. – 22. srpnja 2020.

Mato Jerinić, još jedan od istaknutih stanovnika Grada kojemu je podario desetljeća predanog rada i ljubavi, preminuo je u srijedu, 22. srpnja ove godine. Zadnjih nekoliko mjeseci ga nije bilo sresti u điravanju Lapadom ni u Gradu, jer ga je teška bolest vezala najprije za kuću gdje je stanovao, a potom i sve više za krevet, da bi prošloga tjedna bio prebačen u Opću bolnicu Dubrovnik,a potom u Klinički bolnički centar u Splitu gdje je i preminuo i otišao tiho na put bez povratka, u vječni mir u svojoj Trnovici.

opširnije...
 
Popular Front against Fascism PDF Print
Saturday, 25 July 2020 13:58

the VII World Congress of the Communist International

The FIR reminds of the VII World Congress of the Communist International, which took place 85 years ago from July 25 to August 20, 1935 in Moscow. We remind not only of it, because the communists from all parts of Europe made a valuable contribution to the anti-fascist fight, in the ranks of the partisans, the resistance movement and in the solidarity with persecuted persons. We reminds on it, because during this conference trend-setting resolutions were made, which had meaning for the anti-fascist forces far beyond the ranks of the communists.

opširnije...
 
U POVODU 79. OBLJETNICE DANA USTANKA NARODA HRVATSKE PDF Print
Saturday, 25 July 2020 13:52

Prije 79 godina u Srbu, u Lici, ustanici se organiziraju na ustanak protiv zločinačke ustaške vlasti, koja je samim proglašenjem NDH 10. travnja 1941. godine kršila elementarna ljudska prava na život. Ustanak je bio lišen bilo kakve ideologije i mržnje, bez konteksta koji se danas želi servirati hrvatskom narodu u želji da se zasjeni pozitivan značaj antifašističke borbe u Hrvatskoj.

opširnije...
 
OSLOBAĐANJE HRVATSKE OD TUĐMANOVOG GOVORA PDF Print
Saturday, 25 July 2020 13:47

Nisu imali vremena da pokupe svoje prljave pare“, govorio je Franjo Tuđman u Kninu, dok su Jovo i njegova žena Kata, koja je bila katolkinja iz susjednog sela u okolici Knina, pristizali u traktorskoj koloni u njima nepoznatu sredinu, među nepoznate ljude u centralnoj Srbiji. Sve što su imali i stvarali cijeli život ostalo je u Hrvatskoj koju su napustili teška srca, ali u strahu od topovskih granata koje su parale nebo i sijale strah. Nadali su se da će se brzo vratiti, tim više što je dvoje njihove djece završilo škole i žive u Zagrebu. Odškolovali su djecu radeći cijeli život u poljoprivredi, dok je Jovo kopao, Kate je prodavala različite poljoprivredne proizvode na tržnici u Kninu, a onih godina kada je zemlja bila izdatnija te bolje plodove davala i u Šibeniku. Nisu imali ušteđevine, izuzevši 200 dollara koje je Jovi ostavio brat od tetke iz Amerike, a koji ih je posjetio prije deset godina. Tih darovanih 200 amerikanskih dollara ostalo je kada su počele padati granate spremljeno u ormaru njihove spavaće sobe, „sakriveno“ za „crne dane“ u uredno složenoj posteljini koju nisu koristili, a koju je Kata donijela kao miraz. U panici i strahu, kada su zagrmile granate, nisu ni bili svjesni da su za njih upravo nastupili „crni dani“ i ne sjetivši se onih 200 amerikanskih dollara.

opširnije...
 
Jasenovac PDF Print
Saturday, 25 July 2020 13:22

SPORNI FELJTON

Glas Koncila objavljuje revizionističku ‘nizanku‘ o Jasenovcu. O ustaškim klanjima nema ni slova

Iako je feljton prošao manje-više nezapaženo teško je vjerovati da Bozanić i njegovi suradnici nisu vidjeli što objavljuje Glas Koncila

opširnije...
 
Idejna kriza hrvatske politike PDF Print
Sunday, 19 July 2020 19:00

Zemlja u kojoj na izbore izađe manje od polovice birača je zemlja u dubokoj političkoj krizi. Ta kriza nije kriza vlasti, kako se obično, u kolokvijalnom govoru, poimlje pojam političke krize.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 131