Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
POKUŠAJ SVETOZARA RITTIGA DA SVOJE STADO I SEBE NAUČI VJEŠTINI STIDA PDF Print
Friday, 26 June 2020 20:43

Knjiga Margarete Matijević o Rittigu višestruki je izuzetak u domaćoj historiografskoj publicistici: u stilsko-književnom, istraživačkom, emocionalnom i moralnom pogledu

opširnije...
 
NA OVOJ FOTOGRAFIJI JE NACISTIČKI VOJNIK, A NE HRVATSKI PARTIZAN PDF Print
Friday, 26 June 2020 20:37

Društvenim se mrežama povodom međunarodnog Dana pobjede (nad fašizmom), koji se obilježava 9. svibnja, širila fotografija vojnika s puškom uperenom u majku koja okrenuta leđima vojniku u naručju drži dijete. Uz fotografiju stoji opis: „Ovako su partizani oslobađali Hrvate,,.. života / Ovo su monstrumi koji vladaju i danas“ [sic].

opširnije...
 
JESU LI PARTIZANI BILI HRVATSKI DOMOLJUBI? PDF Print
Tuesday, 23 June 2020 13:54

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) okuplja hrvatske partizanske veterane i građane antifašističke orijentacije bez obzira na dob, spol, rasu, vjeru, naciju i političke stavove. U programskim spisima stoji da je to vanstranačka, nevladina, domoljubna, višenacionalna i demokratska udruga građanki i građana koja djeluje u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske.

opširnije...
 
OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Print
Tuesday, 23 June 2020 13:47

U Hrvatskoj je 22. lipnja obilježen Dan antifašističke borbe. U šumi Brezovici kod Spomenika prvom partizanskom odredu održana je svečanost. Na taj dan 1941. godine, na tom je mjestu osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

opširnije...
 
KOMEMORACIJE POVODOM DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Print
Sunday, 21 June 2020 19:44

Uoči Dana antifašističke borbe delegacije Vlade, predsjednika RH, antifašističkih i manjinskih organizacija te pojedinih partija položile su vijence na zagrebačkom Mirogoju. Žrtvama fašizma počast je istog dana odana i u Dotrščini, najvećem zagrebačkom stratištu za vrijeme NDH.

opširnije...
 
TJENTIŠTE: OBILJEŽENA 77. GODIŠNJICA BITKE NA SUTJESCI PDF Print
Sunday, 21 June 2020 19:19

U organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata, u Dolini heroja na Tjentištu obilježena je 77. godišnjica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u Drugom svjetskom ratu.

opširnije...
 
ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I 75 GODINA POBJEDE PDF Print
Saturday, 20 June 2020 01:44

Šahovski turnir za Dan antifašističke borbe i 75 godina pobjede održan je 19. lipnja 2020. u prostorijama Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) u Zagrebu.

opširnije...
 
OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DANA POBJEDE PDF Print
Friday, 19 June 2020 19:48

Brezovica i Sutjeska nas obvezuju

Ovih dana uljuđena Hrvatska prisjeća se dvaju značajnih datuma koji su obilježili njenu, ne tako davnu, prošlost. Oba događaja vezana su za Drugi svjetski rat u kojem je Hrvatska, kao sastavnica bivše države, učestvovala na strani antifašističke koalicije i dala ogroman doprinos u pobjedi nad fašizmom. Hrvatska se znala opredijeliti, Hrvatska je znala što je ispravno, znala je da sloboda nema alternative.

opširnije...
 
ANTISRPSKA HRVATSKA JE NEPOTREBNA PDF Print
Friday, 19 June 2020 09:25

Bolje biti sam na strani istine, nego u najvećem čoporu a na strani laži. I Nazarečanin je bio sam na Kalvariji nasuprot rulje žedne krvi“, progovorio je don Ante Žderić iz Župe Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu, a koji je rodom iz Rogotina sa Crne Rijeke, pritoke Neretve. Kao jedan od rijetkih svećenika katoličke crkve koji je osudio neprimjerene postupke navijačke skupine BBB sa Kustošije u Zagrebu koji su uz pjesme, vatromet i zastave sa pokličem „Za dom spremni“ istakli transparent prijetnje „srpskim ženama i djeci“. I u ovom slučaju se pokazalo da ustaški pozdrav ZDS uvijek ide uz nered i zlo, tamo gdje su prijetnje silovanjem ženama i djeci, tamo gdje je nepravda i mržnja, tu je i „Za dom spremni“.

opširnije...
 
ŠAHOVSKI TURNIR ZA DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE I DAN POBJEDE PDF Print
Wednesday, 17 June 2020 13:17

Organizatori: ŠK Aer u suradnji sa SABA RH i DŠKZ

Vrijeme igre: petak, 19. lipnja 2020. od 17:50 sati

Mjesto igre: Zagreb, Pavla Hatza 16, prostorije SABA RH

 

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 8 of 128