Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
ZAGREBAČKI ANTIFAŠISTI U AKCIJI UREĐENJA SPOMEN GROBLJA U PARKU PRIRODE PAPUK PDF Ispis
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:30

Marija–Maja Jelinčić, rođena u Feričancima u obitelji  Vičić, članica UABA JUG Zagreb i predsjednica Demokratske stranke žena Hrvatske, planinarila je prošle godine u Parku prirode Papuk i slučajno naišla na zapušteno partizansko groblje u predjelu zvanom Zdenčina udaljenom 6 km od Orahovice i u blizini Radlovca. Zatečena zapuštenošću tako velikog grolja, koje je i devastirano djelovanjem ljudi, predložila je Predsjedništvu UABA JUG akciju da se to groblje uredi u povodu jednog značajnog antifašističkog praznika.

Više...
 
ČOVJEK KOJI JE ŽIVIO I ZA DRUGE, A NE SAMO ZA SEBE – ZAŠTO KATOLIČKA CRKVA ŠUTI O SVEĆENICIMA PRIPADNICIMA ANTIFAŠISTIČKOG POKRETA? PDF Ispis
Utorak, 04 Srpanj 2017 10:27

SVEĆENIK I PARTIZAN  FRA ALEKSANDAR RIBIČIĆ

Kada ste i da li ste uopće ikada čuli da crkva Katolička ili njeni biskupi, govore i ističu doprinos katoličkog svečenstva u hrvatskom (jugoslavenskom) partizanskom antifašističkom pokretu tijekom II. Svjetskog rata?

Naravno da niste.

Publicist Zvonimir Ivanković Vonta je iznio podatak o 118 katoličkih svećenika koji su sudjelovali, na različite načine, u antifašističkom pokretu kojeg je vodila Komunistička partija Hrvatske (KPJ), pod vrhovnim zapovjedništvom Josipa Broza. U drugom svjetskom ratu ubijena su 43 katolička svećenika kao pripadnici antifašističkog pokreta, a u Jasenovcu je ubijeno njih osam.

 

Više...
 
Opasno orgijanje po hrvatskoj antifašističkoj prošlosti PROMJENA IMENA TITOVA TRGA NOVA JE BLAMAŽA HRVATSKE PDF Ispis
Petak, 30 Lipanj 2017 17:26

Ponajveći hrvatski politički arlekin našeg doba, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik u šestom mandatu, bez imalo srama, na tezgu u svojoj non-stop otvorenoj političkoj butizi, stavio je i ime zagrebačkog Trga maršala Tita. Za svoju sigurnu vladavinu glavnim hrvatskim gradom, kao ustupak fašistoidnoj desnici, omogućit će konačno ostvarenje njihove žarke želje – uklanjanje Titovog imena iz imena toga trga.

Više...
 
NEČASNA IGRA OKO UKLANJANJA TRGA MARŠALA TITA ! PDF Ispis
Petak, 30 Lipanj 2017 17:21

Od vremena utemeljenja Novog doba do današnjih dana u Republici Hrvatskoj je uništeno, oštećeno i izbrisano oko 3.000 spomen obilježja, te više tisuća je izbrisano imena i naziva važnih događaja na spomen NOB Hrvatske. Samo, na području Splitsko-dalmatinske županije stradalo je 63,7% spomen obilježja, uz usklik „Za dom spremni“, i pod geslom: „…uklonite spomen obilježja neslavne prošlosti nastala 1945.-1990“.

Više...
 
UKLANJANJE TRGA MARŠALA TITA U GRADU ZAGREBU JE POČETAK UMIRANJA MILANA BANDIĆA U VLASTITOJ AGONIJI PDF Ispis
Četvrtak, 29 Lipanj 2017 14:11

Od vremena utemeljenja „Novog doba“ do današnjih dana u Republici Hrvatskoj je uništeno, oštećeno i izbrisano oko 3.000 spomen obilježja, te više tisuća je izbrisano imena i naziva važnih događaja na spomen NOB Hrvatske. Samo, na području Splitsko-dalmatinske županije stradalo je 63,7% spomen obilježja, uz usklik „Za dom spremni“ i pod geslom: „…uklonite spomen obilježja neslavne prošlosti nastala 1945.-1990“.

 

Više...
 
Prekogranična kulturna suradnja ZLATNICI IZ NARODNOGA JEZIKA PDF Ispis
Srijeda, 21 Lipanj 2017 14:12

U okviru međunarodne, prekogranične suradnje i daljnjeg unapređenja prijateljskih odnosa dubrovačkih antifašista sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore,  u susret državnom prazniku Danu antifašističke borbe, Udruga antifašista Dubrovnik ostvarila je u ponedjeljak, 19. lipnja zanimljiv program književnu večer “U dobrom društvu“. Domaćin večeri bio je dubrovački novinar, publicist i književnik te potpredsjednik Udruge antifašista Dubrovnik Mato Jerinić, a njegov gost, također novinar, publicist i književnik te generalni sekretar SABNORA Crne Gore Dragan Mitov Đurović.

 

Više...
 
74 obljetnica Bitke na Sutjesci OVO SE NE SMIJE ZABORAVITI! PDF Ispis
Srijeda, 21 Lipanj 2017 14:11

Makar je bilo oblačno i prijetila je kiša, ali je par puta tek zarosilo, u subotu 17. lipnja, u Dolini heroja na Tjentištu, u organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine, skromno i dostojanstveno obilježena je 74. obljetnica Bitke na Sutjesci, jedne od najznačajnijih u NOB-i i Drugom svjetskom ratu. Obilježavanje godišnjice Bitke na Sutjesci proteklo je u znaku zastava država nastalih raspadom Jugoslavije, ali i onih bivše države, a učesnici su nosili Titove slike, partizanske kape i uniforme. Okupilo se nekoliko tisuća antifašista, poštovatelja sjećanja na epopeju Sutjeske iz BiH, Slovenije, Crne Gore i Hrvatske, koju su predstavljali uglavnom dalmatinski antifašisti iz Splita, Trogira, Makarske, među kojima i po tridesetak iz Ploča i Dubrovnika. Brojni vijenci i buketi cvijeća položeni su na središnju spomen-kosturnicu. Vijenac SABA Republike Hrvatske položio je potpredsjednik Branko Grošeta, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ploča Ivo Karamatić – mlađi, a Udruge antifašista Dubrovnik Petra Ivanišević.

Više...
 
Dubrovnik ANTIFAŠISTI KOD GRADONAČELNIKA PDF Ispis
Srijeda, 21 Lipanj 2017 14:10

Gradonačelnik Mato Franković je čestitao Dan antifašističke borbe dubrovačkim antifašistima i svim građankama i građanima Dubrovnika, naglasivši da je Republika Hrvatska utemeljena na antifašizmu što je činjenica koju poštujemo i koju ćemo čuvati sviđalo se to nekome ili ne

Više...
 
22. LIPNJA - OBILJEŽAVANJE DANA ANTIFAŠISTIČKE BORBE PDF Ispis
Petak, 16 Lipanj 2017 16:31

 

SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE

GRAD SISAK

i

SISAČKO  MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

imaju čast pozvati Vas na svečano obilježavanje

Dana antifašističke borbe

Svečanost će se održati u Šumi Brezovica, kraj Siska, u četvrtak, 22. lipnja 2017,   s početkom u 10,30 sati

Potvrda nazočnosti na:

tel. 044/510 100 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript do 19. lipnja 2017.


Polaganje cvijeća otpočet će u 10 sati.


Molimo Vas da na Spomenik položite cvjeće, koje će Vam uručiti organizatori , a umjesto troška vijenaca uplatite sredstva za obnovu Spomenika na račun Saveza: HR 3223600001101546344, s naznakom za obnovu Spomenika u Brezovici.

U 10,30 sati otpočinje službeni program, uz izravni prijenos Hrvatske televizije.

 

 

 
OBILJEŽENA 75.OBLJETNICA FORMIRANJA ZAGORSKOG PARTIZANSKOG ODREDA PDF Ispis
Petak, 16 Lipanj 2017 15:59

Prekrasnog sunčanog dana u subotu 10.lipnja na Špiranec brijegu iznad slobodarske radničke Bedekovčine svečano je obilježena 75.obljetnica formiranja Prve čete Zagorslkog partizanskog odreda u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko-zagorske županije i UABA Bedekovčina i Zabok.

Bila je to  izuzetna svečanost na vrhu brijega, među   suncem okupanim  zagorskim vinogradima  i kletima,  podno velebnog spomenika  podignutog 1976. od naroda općine Zabok za vječni spomen na hrabre partizane Hrvatskog Zagorja i devet narodnih heroja Jugoslavije, od kojih su dvojica iz Poznanovca - Slavko i Marko Mrkoci.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 74