Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Preminuo je Juraj Hrženjak –Đuka PDF Print
Wednesday, 17 June 2020 13:08

U Zagrebu je 15. lipnja 2020. u 104. godini preminuo Juraj Hrženjak-Đuka, dugogodišnji predsjednik Savjeta Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, te utemeljitelj i počasni predsjednik Antifašističke lige Hrvatske. Narodnooslobodilačkoj borbi pridružio se 1941. Nakon Drugog svjetskog rata obnašao je brojne vojne, političke i pravne dužnosti: bio je pomoćnik zapovjednika Vojne uprave Jugoslavenske armije za Istru i Slovensko primorje, pomoćnik ministra za novooslobođene krajeve, direktor Instituta za društveno samoupravljanje, zastupnik u Saveznoj skupštini Jugoslavije u Beogradu, sudac Ustavnog suda SR Hrvatske te direktor Političke škole "Josip Broz Tito". Autor je više knjiga o upravljanju i samoupravljanju, te koautorskih djela i članaka o ljudskim pravima i prigovoru savjesti. Priredio je publikaciju „Rušenje antifašističkih spomenika u Hrvatskoj 1990.-2000.“

opširnije...
 
DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE – 22. LIPNJA 2020. PDF Print
Tuesday, 16 June 2020 13:30

DAN POBJEDE – 9. SVIBNJA 2020.

opširnije...
 
MUZEJ GRADA ZAGREBA UKLONIO SPOMEN-PLOČU MARIJI HANŽEVAČKI PDF Print
Monday, 15 June 2020 11:18

 

Nedavno je Muzej grada Zagreba u Opatičkoj ulici na Gornjem gradu uklonio spomen-ploču Mariji Hanževački, kustosici toga muzeja strijeljanoj 17. ožujka 1944. od strane fašista.

opširnije...
 
Cvjetovi zla s Kustošije PDF Print
Monday, 15 June 2020 11:14

Antifašistička liga Hrvatske - izjava

 

Svoju odluku kojom odbacuje tužbu policije protiv Thompsona za uzvikivanje i poticanja publike da uzvikuje „Za dom spremni“, Visoki prekršajni sud obrazložio je i tvrdnjom „da je na Thompsonovom koncertu vladala pozitivna atmosfera i da nisu primili ni jednu pritužbu građana“. Dakle, kršenja javnog reda i mira nije bilo.

opširnije...
 
POVRATAK HRVATSKE U 19. STOLJEĆE PDF Print
Monday, 15 June 2020 11:11

 

Josip Broz je bio inspiracija, nada i simbol traženja vlastitog puta do sreće za mnoge narode Europe i svijeta u drugoj polovini dvadesetog stoljeća.

opširnije...
 
IZASLANIK PREDSJEDNIKA REPUBLIKE POLOŽIO VIJENAC KOD SPOMENIKA U DONJIM BARAMA UZ PORUKU “NESALOMLJIVIM DALMATINKAMA I DALMATINCIMA” PDF Print
Thursday, 11 June 2020 20:05

Predstojnik Ureda predsjednika Republike i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Orsat Miljenić kao izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića položio je vijenac i zapalio svijeću kod spomenika „Bitka na Sutjesci“ u Tjentištu, kao i kod spomenika palim borcima Druge dalmatinske brigade u Donjim Barama povodom 77. obljetnice bitke na Sutjesci gdje je položio vijenac uz poruku “Nesalomljivim Dalmatinkama i Dalmatincima”.

opširnije...
 
Međunarodna Konferencija PDF Print
Sunday, 07 June 2020 20:41

DEKLARACIJA MEĐUNARODNE KONFERENCIJE: FAŠIZAM I ANTIFAŠIZAM U EUROPI DANAS

Sudionici Međunarodne konferencije, predstavnici antifašističkih, odnosno veteranskih udruga i organizacija raspravljali su, na poziv Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, 20. i 21. veljače (februara) 2020. u Zagrebu o temi “Fašizam i antifašizam u Evropi danas”.

 

Izlaganja sudionika Međunarodne konferencije pogledajte i poslušajte na

opširnije...
 
Izmještanje spomenika u Perušiću PDF Print
Friday, 05 June 2020 20:34

Uskraćena suglasnost

Donosimo tekst koji je Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio Općini Perušić, koja je zatražila suglasnost SABA RH za izmještanje spomenika u Perušiću.

opširnije...
 
Kuda mi to idemo? PDF Print
Friday, 05 June 2020 20:32

Visoki prekršajni sud Hrvatske, uz suglasnost dvadeset sudaca, još je jednom posramio zdravorazumsku Hrvatsku donijevši odluku o nekažnjavanju uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Nakon te sramotne činjenice nama antifašistima i svim slobodoljubivim snagama, svim ljudima koji ne gaje prijezir prema ljudskom dostojanstvu, ostaje da se zapitaju: Kuda to ide Hrvatska?.

opširnije...
 
HDZ I CRKVA OSTAVLJAJU PUSTOŠ PDF Print
Friday, 05 June 2020 20:30

Komunistički režim ostavio je pustoš. Svojom izopačenošću porušio je i omalovažio moralne norme, obiteljski i školski odgoj, te radnu i poslovnu etiku“, istakao je zagrebački nabiskup i kardinal Josip Bozanić u ovogodišnjoj propovijedi na misi za domovinu u Crkvi sv.Blaža. Kardinal koji progovara o narušenim moralnim normama živeći u nadbiskupskim odajama od 600 metara kvadratnih, kao da je u svojevrsnom staklenom zvonu na Kaptolu te ne vidi i ne čuje što se tu ispod i oko njega zbiva. U vrijeme dok Hrvatsku potresaju jedna za drugom afere visokih HDZ-ovih dužnosnika od INE preko vjetroelektrana pa nadalje, naša narodna dika i biskupska veličina iz odaja od 600 kvadrata progovara o „komunističkoj pustoši“ kao uzroku naše propasti.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 128