Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
PANDEMIJA KORONAVIRUSA PDF Print
Sunday, 19 July 2020 18:54

Šef UN-a zabrinuto dramatično poručio: Svijet treba novi model upravljanja, na prekretnici smo

Generalni tajnik UN-a Antionio Guterres u subotu je upozorio da se svijet nalazi “na prekretnici” te je pozvao na novi model globalnog upravljanja u borbi s nejednakostima koje su se produbile pandemijom koronavirusa.

opširnije...
 
ZAŠTO DOSADAŠNJE ODLUKE TOLIKIH SUDOVA NISU DOVOLJNE DA THOMPSON I SVI DRUGI SHVATE DA JE ZDS ZABRANJEN I KAŽNJIV? PDF Print
Sunday, 19 July 2020 18:48

U novom nastavku polemike o 'Za dom spremni', bivši predsjednik Josipović odgovara odvjetnici Vesni Alaburić

Da, bilo bi dobro/bolje da se posebnim zakonom uredi odgovornost za korištenje ustaških i drugih zločinačkih simbola i pjesama. Ponavljam, ne zato što članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira ne bi omogućavao njihovo kažnjavanje, već zato što to ne čini dovoljno strogo i što otvara mogućnost pogrešnih tumačenja kakve imaju VPS i Alaburić koja za posljedicu imaju nekažnjivost izvikivanja ZDS.

opširnije...
 
TRI TISUĆE ANTIFAŠISTIČKIH OBILJEŽJA U 30 GODINA PDF Print
Friday, 17 July 2020 12:35

U Hrvatskoj je u tri desetljeća srušeno oko tri tisuće kipova, spomen-ploča i sličnih obilježja posvećenih antifašistima. No ima i građana koji javno i aktivno ustaju protiv tog trenda.

opširnije...
 
POTSDAM CONFERENCE: FOR A POST-WAR ORDER WITHOUT FASCISM PDF Print
Friday, 17 July 2020 12:22

75 years ago, on July 17, 1945, the Potsdam Conference of the victorious allied began. As decided at the Yalta Conference, the forces of the anti-Hitler coalition defined the foundations for a peaceful post-war Europe after the military smashing of German fascism. The negotiators of Great Britain, the Soviet Union and the USA formulated conditions of that European post-war order, which should contribute to the fact that never again fascism and war can start from German soil.

opširnije...
 
Umjetničko istraživanje „Usputno zlo“ PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:22

Umjetničko istraživanje „Usputno zlo“ bavi se društvenom pojavom u kojoj se zlo, usmjereno protiv drugog čovjeka, koje bi zdravorazumski trebalo biti spriječeno, osuđivano i neprihvatljivo, a njegovi počinitelji educirani, ipak svakodnevno događa i traje u javnom prostoru i to sve više, sve češće i sve drastičnije. Blagonaklonost društva i sustava spram takvih poruka dovodi do sve veće normalizacije nasilja na svim razinama društva. Usputno zlo samo je u svojoj formi (naizgled) usputno. U stvarnosti, ono je alat za postizanje straha u društvu u kojem nitko nije siguran, niti zaštićen, osim nasilnika. Istraživanje je angažirano spram razotkrivanja društvene anomalije i bilježenja njene brojnosti i učestalosti. Jedan natpis je samo incident, stotine natpisa su stanje društva. Ignoriranje toga je potvrda potpunog zastranjenja društva. Opiranje tome, dokumentiranje i javni govor o tome jest pokušaj opstanka u devijantnim vremenima.

opširnije...
 
Očuvanje izvornog stanja revizionizma PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:18

Odbijanje Muzeja Grada Zagreba da vrati spomen-ploču vlastitoj kustosici Mariji Hanževački, koju su ustaše mučile i strijeljale, prilog je prekrajanju odnosa prema antifašističkom nasljeđu.

opširnije...
 
Spomen-ploča ubijenim muzejskim djelatnicima PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:15

Dosimo dopis kojim Savez antifašističkih boraca i antifašista RH moli Muzej Grada Zagreba za informaciju o uklanjanju spomen-ploče na kojoj se podsjećalo na četiri ubijena kulturna radnika od strane ustaškog režima.

opširnije...
 
ZAR JE I PAPA FRANJO BOLJŠEVIK ? PDF Print
Tuesday, 14 July 2020 16:08

Klerikalizam je boljševički izraz“, reći će Nino Raspudić, inače profesor na Filozofskim fakultetima u Zagrebu i Mostaru i tako odgovoriti na konstataciju Radimira Čačića da je Most, politička stranka na čijoj listi je Raspudić izabran kao nezavisni kandidat u Sabor RH – „konzervativna klerikalna stranka“. A da je Most upravo stranka takvih karakteristika do sada su to izrekli mnogi, no nikada nitko nije optužio boljševike da je „klerikalizam“ njihov izraz, što uostalom i nije točno, budući je pojam „klerikalizma“, koji se obično vezuje uz katoličku Crkvu, puno starija pojava od Lenjinovih boljševika ili večinaša. To bi se u najmanju ruku očekivalo da bude poznato nekome tko je profesor na više Filozofskih fakulteta. No, Raspudić kome je to vjerojatno dobro znano, to očito svjesno radi jer dobro zna da kada našem hrvatskom čovjeku samo spomeneš ili natukneš riječ „komunizam“, ili riječ „boljševizam“, to nadoknađuje sve nedostatke i argumente kojih nemaš, pa posezanje za tim riječima ima čarobnu moć stjecanja simpatija kod onog našeg malog hrvatskog čovjeka, te isto tako i moć da „klerikalizam“ kao oznaka jedne političke stranke, u ovom slučaju Mosta, posve obezvrijedi i izbriše.

opširnije...
 
STOLETNICA NARODNEGA DOMA IN BOJ PROTI SLEHERNEMU NACIONALIZMU PDF Print
Saturday, 11 July 2020 09:35

Vsedržavno združenje partizanov Italije smatra, da je udeležba predsednikov Italijanske republike in Republike Slovenije na slovesnosti ob stoti obletnici požiga Narodnega doma s strani fašističnih škvader 13. julija 1920, dejanje velike vrednosti.

opširnije...
 
PROBOJ I POGIIJA ZATVORENIKA USTAŠKOG LOGORA KERESTINEC PDF Print
Saturday, 11 July 2020 09:31

Komemoracija se održava u utorak 14. srpnja, s početkom u 10 sati kod spomen obilježja u Kerestincu

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 9 of 131