Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
TOTALITARNI REŽIMI I NJIHOVE ŽRTVE PDF Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 20:53

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je svoje očitovanje na tekst Natječaja za likovno rješenje spomen-obilježja iz Drgog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. U očitovanju Savez navodi:

Više...
 
PROGLAŠENJE ŠESTE LIČKE DIVIZIJE PROLETERSKOM PDF Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 20:45

Sekcija Prvog korpusa NOV Hrvatske i Sekcija 6.ličke proleterske NOU Divizije Nikola Tesla pozivaju živuće borce Šeste Ličke divizije i njenih brigada, potomke umrlih boraca i simpatizere i poštovatelje te slavne divizije, da se okupe 19. ožujka u 10,00 sati u dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, u Ulici Pavla Hatza 16, na godišnju Skupštinu u povodu proglašenja te divizije proleterskom.Poziv potpisuju predsjednik Sekcije I.korpusa NOV-a Šime Mudrovčić i predsjednik Sekcije 6.ličke proleterske NOU divizije Dušan Dukić

 
APEL ZA ZABRANU USTAŠKOG I FAŠISTIČKOG OKUPLJANJA NA BLEIBURŠKOM POLJU PDF Ispis
Subota, 16 Ožujak 2019 16:58

Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije održali su u subotu 9. ožujka u Ludmannsdorfu/Bilčovsu, kod Klagenfurta, pripremni sastanak za dokumente kojima će se ustanoviti Sveeuropska antifašistička i antirasistička inicijativa. Na tom je sastanku utvrđen Apel proti okupljanaj ustaša i nacista na Bleiburškom polju.

Više...
 
APEL ANTIFAŠISTIČKIH ORGANIZACIJA PRED EUROPSKE IZBORE PDF Ispis
Subota, 16 Ožujak 2019 16:50

Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije održali su u subotu 9. ožujka u Ludmannsdorfu/Bilčovsu, kod Klagenfurta, pripremni sastanak za dokumente kojima će se ustanoviti Sveeuropska antifašistička i antirasistička inicijativa. Na tom je sastanku utvrđen dokument, kojima se upozorava na rastući fašizam u Europi.

Više...
 
OSUĐUJEMO I ODBACUJEMO! PDF Ispis
Subota, 16 Ožujak 2019 16:45

Na sastanku u Kleganfurtu (Celovcu), održanom 9. ožujka (marta) 2019. predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin predložio je, a ostali sudionici sastanka, predstavnici Zveze Koroških partizanov iz Austrije, ANPI iz Italije i Zveze borcev za vrednote NOB iz Slovenije prihvatili su izjavu, kojom se osuđuje nedavni istup predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania.

Više...
 
OTVORENO PISMO PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA gospodinu Gordanu Jandrokoviću PDF Ispis
Subota, 16 Ožujak 2019 16:28

Gospodine predsjedniče Hrvatskoga sabora,

Vaša skandalozna izjava, koju ste dali 13. ožujka 2019. sredstvima javnog priopćavanja, da je Jugoslavenska armija na Bleiburškom polju u svibnju 1945. godine ubijala žene, djecu i nedužne Hrvatske vojnike, ne samo da je neistinita, već je i u službi potpunog zatiranja istine.

Više...
 
UMRO JE NARODNI HEROJ DRAGO FLIS - STRELA PDF Ispis
Petak, 08 Ožujak 2019 21:07

Kako obavještava portal Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije u 98. godini preminuo je posljedni živući nositelj Ordena narodnog heroja Drago Flis - Strela.

Više...
 
PRVI MOSORSKI PARTIZANSKI ODRED PDF Ispis
Petak, 08 Ožujak 2019 20:51

Udruga antifašista Grada Omiša i Grad Omiš organiziraju, pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, obilježavanje 77. obljetnice osnivanja Prvog mosorskog partizanskog odreda, te otvaranja obnovljene kosturnice i spomen ploče palim borcima Omiša u NOB-u 1941.

Više...
 
ONE SU PROBIJALE LED PDF Ispis
Srijeda, 06 Ožujak 2019 22:31

U Hrvatskoj, uoči samoga Drugog svjetskog rata žene su se uključile u ilegalni rad, bile zatvarane i mučene. Mnoge već prve godine okupacije odlaze u partizane, ali znatan ih broj ostaje u pozadinskoj ilegali. One su prikupljale informacije, sakrivale i prevodile antifašiste u partizane, sakupljale i prenosile borcima hranu i sanitetski materijal. Bile su u stalnoj životnoj opasnosti.

Više...
 
BIJEG S VJEŠALA PDF Ispis
Srijeda, 06 Ožujak 2019 22:11

O tragičnim događajima od prije 75 godina i sudbinama onih koji se zajedničkim imenom nazivaju „prosinačke žrtve“ hrvatska javnost malo zna. Milovan Kovačević, ing,prokazan denuncijacijom i bez suđenja, izbjegao je sudbinu šesnaestorice obješenih. Omča od jake žice dva put mu je stezala vrat ispod čeljusti i oko glave, a on joj se oba puta oteo. Pojurio je u maglu i mrak…

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 99