Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
70.obljetnica pobjede nad fašizmom PDF Print
Wednesday, 21 October 2015 17:13

U povodu 70.obljetnice pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima, Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra 20. listopada 2015. položili su vijenac na porušeni spomenik palim partizanima u borbi za oslobođenje Knina i Dalmacije na brdu Spas, podno Kninske tvrđave.

Read more...
 
Otvoreno pismo županu Splitsko-dalmatinske županije, gospodinu Zlatku Ževrnji PDF Print
Monday, 19 October 2015 22:10

Gospodine župane, nas borce Narodnooslobodilačkog rata Hrvatske zapanjilo je do koje mjere idete u prekrajanju povijesti narodnooslobodilačkog rata Hrvatske. Vi ste 18.listopada ove godine u mjestu Drum, općina Podbablje, otvorili spomenik na temeljima spomenika boraca Narodno oslobodilačke borbe iz tog sela. Barbarski su uklonjena imena boraca i simbol te borbe, zvijezda petokraka. Umjesto tih časnih imena stavljen je veliki križ i hrvatski grb uz natpis kojim se želi tvrditi da su svi oni, koji su tokom II.svjetskog rata poginuli, ustvari poginuli za Hrvatsku. To je očita laž.

Read more...
 
Sjenke istine. U povodu istupa gospodina Dragana Franića predsjednika požeškog ogranka Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ PDF Print
Monday, 19 October 2015 07:15

Prigodom nedavne komemoracije u povodu obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uz spomenik žrtvama zarobljeničkog logora u Požegi, gospodin Dragan Franić propustio je spomenuti nekoliko važnih činjenica i okolnosti vezanih uz problem o kojemu je govorio. Podržavam njegovanje sjećanja djece i članova obitelji na stradanje svojih najmilijih. Kao čovjek i građanin, žalostan sam što su mnogi ljudi tijekom prošlosti izgubili život zbog svojih uvjerenja, a razočaran sam što mnogi krivci nisu procesuirani. Ovo se posebno odnosi na žrtve antifašističke osvete nad poraženim vojnicima i civilnim osobama neposredno nakon završetaka Drugog svjetskog rata.

Read more...
 
ŽEVRNJA OTKRIO USTAŠKI SPOMENIK PDF Print
Sunday, 18 October 2015 19:00

Zlatko Ževrnja u općini Podbablje u mjestu Drum otkrio spomenik sa šahovnicom sa bijelim poljem i velik slovom U. spomenik na koji je postavljena ploča sa navedenim simbolima je nekad bio spomenik NOB-u ali je originalna ploča skinuta i stavljena danas nova.

Read more...
 
Antifašizam u Hrvatskoj danas: Borba za novi ekonomski i društveni razvoj PDF Print
Friday, 09 October 2015 18:31

(uvodno izlaganje Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista na Skupštini Saveza 22. rujna 2015)

Read more...
 
Tribina: „Kultura dijaloga“: EKONOMIKA RASTA I PUNE ZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ PDF Print
Friday, 09 October 2015 18:27

„Društvo 'Povijest izvan mitova' je dobrovoljno i nestranačko udruženje istraživača, koje se bavi istraživanjem novije hrvatske povijesti u cilju ispravljanja ideološkoga i mitskog povijesnog 'revizionizma', promovirajući temeljne civilizacijske vrednote i tekovine mira, slobode od straha, ljudskih prava, antifašizma, protufašističke oslobodilačke borbe 1941-1945, demokracije i socijalne pravde, suradnje i ravnopravnosti među narodima i državama.“ (čl. 1 Statuta Društva)

Read more...
 
SPOMEN NA 72. OBLJETNICU FORMIRANJA 8. DALMATINSKOG KORPUSA NOV I PO HRVATSKE PDF Print
Friday, 09 October 2015 17:39

Nakon kapitulacije fašističke Kraljevine Italije, 8. rujna 1943. pod geslom: „Svi u borbu za slobodnu Hrvatsku!“, Dalmaciju je zahvatio val općenarodnog ustanka koji, nakon naredbe Vrhovnog štaba NOV I POJ, rađa 8. dalmatinski korpus NOV I POH, 7. listopada 1943.g. U sastav Korpusa ušle su četiri dalmatinske divizije: 9, te novoformirane 19, 20. i 26, u koje je uključeno 12 dalmatinskih brigada i 13 partizanskih odreda s oko 15 tisuća boraca. Dalmacija je dala još i novoosnovanu Mornaricu NOVJ s oko 2.500 boraca.

Read more...
 
Reuters se ne može zaustaviti! (Priopćenje za javnost Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita Uredništvu Slobodne Dalmacije) PDF Print
Friday, 09 October 2015 17:17

Mi, članovi Udruge antifašista i antifašističkih boraca Grada Splita, s dubokom nevjericom i ogorčenjem doživjeli smo zabranu objavljivanja tekstova novinara Damira Pilića, a pogotovo njegove kolumne o stavovima hrvatskih maturanata, od kojih tri četvrtine smatra kako NDH nije bila fašistička država. Umjesto da uredništvo Slobodne Dalmacije tim alarmantnim povodom priredi ozbiljnu temu u kojoj bi analitički razmotrilo uzroke i posljedice takvih rezultata, kao i društvenu odgovornost naših političkih aktera za tako porazne stavove naših mladih, to uredništvo zabranjuje tekst koji kritički analizira navedeni fenomen.

Read more...
 
Neofašizam – društveni korijeni, politički oblici, ideološki sadržaji PDF Print
Tuesday, 06 October 2015 21:18

Diljem Europe prisutna je snažna tendencija uspona radikalne ili ekstremne desnice. Ona u mnogim zemljama na izborima ostvaruje do 20% glasova, a u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Danskoj i do 30 %. Njene ideje utječu ne samo na vlastito biračko tijelo nego i šire. To potvrđuje do jučer nezamisliv izborni doseg Nacionalnog fronta, desničarske stranke Marine Le Pen, u Francuskoj.

Read more...
 
Skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske što je održana 22. rujna 2015. u velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu PDF Print
Wednesday, 30 September 2015 16:54

U Zagrebu je 22. rujna 2015. održana XVIII. Skupština Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Skupštini su bili nazočni 130 izaslanika-članova Skupštine od 155 pozvanih. Pored članova Skupštine sjednici su bili nazočni i članovi Predsjedništva SABA RH, te predsjednici radnih tijela Predsjedništva SABA RH i predsjednik Savjeta Predsjedništva SABA RH.

Read more...
 
<< Start < Prev 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 Next > End >>

Page 85 of 119