Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
BALANSIRANJE IZMEĐU BLEIBURGA I JASENOVCA PDF Ispis
Petak, 22 Ožujak 2019 22:52

Donosimo neke od naslova objavljenih u dnevnim i tjednim tiskovinama, te portalima, koji ukazuju ne samo na povijesni revizionizam te na jaz , koji se zbog nejasnih stavova tijela i dužnosnika državne u pogledu osude vlasti NDH i ustaških zločina, sve više produbljuje u društvu.

Više...
 
KRIVOTVORITELJI POVIJESTI! PDF Ispis
Srijeda, 20 Ožujak 2019 19:13

Prenosimo tekst objavljen na portalu Telegram.hr pod nazivom Zašto Ministarstvo vanjskih poslova krivotvori povijest?

Više...
 
OBILJEŽENA 77. OBLJETNICA OSNIVANJA PRVOG MOSORSKOG PARTIZANSKOG ODREDA PDF Ispis
Utorak, 19 Ožujak 2019 21:32

U subotu 16. ožujka 2019. na Omiškom groblju Vrisovci u nazočnosti brojnih Omišana te delegacija udruga antifašističkih boraca Splitsko dalmatinske županije obilježena je 77. obljetnica osnivanja Prvog mosorskog partizanskog odreda.

Više...
 
BATALJUN „PINO BUDICIN“ PDF Ispis
Utorak, 19 Ožujak 2019 21:15

75. obljetnica formiranja talijanskog bataljuna koji je za vrijeme NOB-a djelovao u sastavu 1. istarske brigade „Vladimir Gortan“ i koji je dobio ime po narodnom heroju Pinu Budicinu, članu ZAVNOH-a, koji je prije no što je pao pod neprijateljskim metkom viknuo fašistima u lice: „Iz svake kapi moje krvi, sto partizana“! Proračanstvo heroja se obistinilo.

Više...
 
PRVI KONGRES LIJEČNIKA HRVATSKE PDF Ispis
Utorak, 19 Ožujak 2019 21:13

Zdravstveni odjel ZAVNOH-a i Sanitetsko odjeljenje Glavnog štaba Hrvatske sazvali su Prvi kongres liječnika Narodnooslobodilačke fronte Hrvatske, koji je održan od 24. do 27. veljače 1944. godine. Kongres je počeo u Glini, ali je zbog neprijateljske ofenzive nastavio rad u Topuskom, a završio u Slunju. Osim 82 delegata partizanskih zdravstvenih radnika, Kongresu je prisustvovala i delegacija britanskog saniteta.

Više...
 
SPOMEN NA SESTRE BAKOVIĆ PDF Ispis
Utorak, 19 Ožujak 2019 21:05

Višnja Hotko, predsjednica Odbora za koordinaciju udruge žena SABA RH, odajući počast mladim revolucionarkama Rajki i Zdenki Baković, koje su ustaše likvidirali 1941., istaknula je, na Međunarodni dan žena:

Više...
 
JUBILEJ KARLOVAČKE BRIGADE PDF Ispis
Utorak, 19 Ožujak 2019 20:24

Zašto nitko od lokalnih i županijskih vlasti nije došao na ovu proslavu, a tako nešto se nikada ne smije dogoditi jer se zna tko je bio na krivoj, a tko na pravoj strani - rekao je Ivo Goldstein, povjesničar, na skupu povodom 75. obljetnice osnutka Karlovačke udarne brigade.

Više...
 
TOTALITARNI REŽIMI I NJIHOVE ŽRTVE PDF Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 20:53

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH uputio je svoje očitovanje na tekst Natječaja za likovno rješenje spomen-obilježja iz Drgog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. U očitovanju Savez navodi:

Više...
 
PROGLAŠENJE ŠESTE LIČKE DIVIZIJE PROLETERSKOM PDF Ispis
Ponedjeljak, 18 Ožujak 2019 20:45

Sekcija Prvog korpusa NOV Hrvatske i Sekcija 6.ličke proleterske NOU Divizije Nikola Tesla pozivaju živuće borce Šeste Ličke divizije i njenih brigada, potomke umrlih boraca i simpatizere i poštovatelje te slavne divizije, da se okupe 19. ožujka u 10,00 sati u dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, u Ulici Pavla Hatza 16, na godišnju Skupštinu u povodu proglašenja te divizije proleterskom.Poziv potpisuju predsjednik Sekcije I.korpusa NOV-a Šime Mudrovčić i predsjednik Sekcije 6.ličke proleterske NOU divizije Dušan Dukić

 
APEL ZA ZABRANU USTAŠKOG I FAŠISTIČKOG OKUPLJANJA NA BLEIBURŠKOM POLJU PDF Ispis
Subota, 16 Ožujak 2019 16:58

Predstavnici antifašističkih organizacija Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije održali su u subotu 9. ožujka u Ludmannsdorfu/Bilčovsu, kod Klagenfurta, pripremni sastanak za dokumente kojima će se ustanoviti Sveeuropska antifašistička i antirasistička inicijativa. Na tom je sastanku utvrđen Apel proti okupljanaj ustaša i nacista na Bleiburškom polju.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 100