Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Poruke PDF Print
Friday, 05 June 2020 20:25

DAN MLADOSTI U KUMROVCU

opširnije...
 
Povodi PDF Print
Friday, 05 June 2020 20:22

U BREZOVICI - DVIJE SVEČANOSTI

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske 22. lipnja primjereno će obilježiti Dan antifašističke borbe ali i 75. obljetnicu pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj i u Europi

opširnije...
 
Vladimir Nazor – pjesnik i prvi predsjednik Sabora socijalističke Hrvatske – 1876. PDF Print
Sunday, 31 May 2020 10:31

Književnik, partizanski borac i političar Vladimir Nazor rodio se 30. svibnja 1876. godine u Postirama na otoku Braču. Iako je završio studij botanike u Grazu, njegovo životno usmjerenje bila je književnost i prosvjetni rad. Kao srednjoškolski profesor radio je u Zadru, istarkim mjestima i Zagrebu. Bio je i upravitelj dječjeg doma u Crikvenici, nakon čega odlazi u mirovinu i seli se u Zagreb (1933.). U Zagrebu je dočekao početak Drugog svjetskog rata, a nakon razočarenja u NDH 1942. godine odlazi u partizane s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem. O njegovom odlasku u partizane izvijestio je čak i Radio London. Tijekom rata počinje se baviti politikom te obnaša dužnost predsjednika ZAVNOH-a, a nakon završetka rata postaje predsjednik Hrvatskog sabora.

opširnije...
 
LAŽNI DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI PDF Print
Saturday, 30 May 2020 17:13

Dan državnosti Republike Hrvatske kojeg obilježavamo 30.5. po svom je sadržaju „lažni“ Dan državnosti. Nije to onaj istinski Dan državnosti kojega bi se trebalo obilježavati u Hrvatskoj. Od ove godine, ovih dana, ponovo ga svetkujemo 30.5. Tako je bilo sve do 2000. godine kada je koalicija Račan/Budiša preuzela vlast u Hrvatskoj nakon 10 godina vladavine HDZ-a, te obilježavanje Dana državnosti 2001. godine izmjestila na logičniji, prihvatljiviji i sadržajniji datum 25.6. dan kada je donijeta saborska odluka o hrvatskoj samostalnosti.

opširnije...
 
Srami li se Hrvatska svog antifašizma? PDF Print
Saturday, 30 May 2020 17:11

Otvoreno pismo Udruge antifašističkih boraca i antifašista Garešnica

Tekst pisma,koji donosimo u nastavku, upućeno je Ministarstv hrvastkih branitelja, Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Gradu Garešnici, Koordinaciju braniteljskih udruga Garešnica, Bjelovarskom listu i Krugovalu Garešnica.

opširnije...
 
BLESAVI HRVATSKI DESNIČARI PDF Print
Sunday, 24 May 2020 12:22

Ustani bane Hrvatska te zove, zove,

Ustani bane Jelačiću“.

Stihovi su ovo pjesme koja se pjevala i čula uvijek kada je narodu bilo teško, sazivajući „uskrsnuće“ bana Jelačića (1801-1859), hrvatskog narodnog junaka. Hrvati i Mađari, dva bliska susjedna naroda, dijelila su sudbinu u više stoljeća zajedničkog života, ponekad međusobno i ratujući, ali isto tako su znali zajedno i udruženi boriti se protiv drugih. No u Austro-ugarskoj kao zajedničkoj državi, Mađari su uvijek bili iznad, a k tome Hrvatska kakvu poznajemo bila je podijeljena, Dalmacija je data na upravu Beču, a Hrvatska i Slavonija su bile pod upravom Budima i Pešte. Tako je s njima podijeljenima bilo lakše vladati, ali je istovremeno ta podijeljenost postavila ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije kao osnov nacionalnog programa, a što će se oživotvoriti tek stvaranjem Jugoslavije. Koliko kod to bilo teško ćuti današnjim hrvatskim nacionalistima, upravo zahvaljujući pojavi i postojanju Jugoslavije ostvareno je hrvatsko narodno ujedinjenje. Bez Jugoslavije ujedinjenje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije bilo bi i ostalo samo pusta neostvarena želja

opširnije...
 
U Kumrovcu obilježen Dan radosti – mladosti PDF Print
Sunday, 24 May 2020 11:08

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu delegacije Krapinsko-zagorske županije, Općine Kumrovec i Udruge Josip Broz Tito obilježile su u subotu Dan mladosti - radosti.

opširnije...
 
Review: one year after the European elections PDF Print
Friday, 22 May 2020 14:44

One year ago, the European Parliament was newly elected. For this, the anti-fascist forces all over Europe got involved in this political discussion with great commitment - not to vote for a certain party, but to make their demands clear. Because "the victory of the right-wing forces in the next European elections could destroy the unifying European project by condemning the continent to economic and social decline, to the gradual abolition of rights, to the deterioration of representative and participatory democracy". (Call of the FIR)

opširnije...
 
NESLAVNI KRAJ PREDSJEDANJA EU PDF Print
Friday, 22 May 2020 02:11

Bez obzira na to što će se dogoditi do kraja hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom, ono će ostati ne samo zapamćeno, nego i označeno – kao žigom sramote – izjavom premijera na sjednici vlade, u četvrtak, 14. svibnja. Toga je dana, naime, predsjednik hrvatske vlade kao na pladnju ponudio krunski argument bilo onima koji priželjkuju da se Hrvatska totalno diskvalificira kao “punokrvna” članica Evropske unije, bilo onima koji se toga boje.

opširnije...
 
RH 20200520 PDF Print
Wednesday, 20 May 2020 12:55

PRIMJER MLADIH ANTIFAŠISTA IZ SARAJEVA

Da je i nedavno obilježavanje Bleiburga i Križnog puta još jedna od niza desničarskih manifestacija kojoj nije cilj odavanje pijeteta stradalim „nevinim žrtvama“, nego prizivanje aveti prošlosti s nakanom pokušaja afirmacije ustašluka i izdajničke NDH i po tko zna koji put blaćenje partizana i herojske i pobjedničke NOB-e. To je uvijek isto – novi pokušaj, da se pobjeda antifašističke koalicije i u njoj partizanskih boraca NOV-e nad zlom nacifašizma, propast, bježanje i poraz sramotne NDH, i ovaj put poslije 75 godina, pokušava pretvoriti u pobjedu. Malo sutra – to povijest nikada neće dozvoliti.

Kako je stjecajem okolnosti ovogodišnje obilježavanje Bleiburga i Križnog puta bilo organizirano na nekoliko lokacija, određeno je da u sarajevskoj Katedrali misu predvodi Kardinal Vinko Puljić. Ta neodgovorna igra s poviješću izazvala je brojna negodovanja u multietničkom Sarajevu. Svoj prilog dali su i mladi iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Novo Sarajevo, koji su prošle godine posjetili Udrugu antifašista Dubrovnik. Uz sudjelovanje u mirnom prosvjedu na dan održavanja mise u Sarajevu 16. svibnja ove godine, nekoliko dana prije pismom su se obratili Kardinalu Vinku Puljiću, kojeg prenosimo u cijelosti:

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 10 of 128