Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
PRVA NARODNA VLADA HRVATSKE PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 19:56

Na izvanrednoj sjednici Predsjedništva ZAVNOH-a 14. travnja 1945. godine u Splitu izabrana je Narodna vlada Hrvatske.

Potpunim oslobođenjem Dalmacije potkraj 1944. godine, stvorene su mogućnosti da u tom dijelu slobodne Hrvatske razviju još veću aktivnost centralni državni i politički organi Hrvatske. U siječnju 1945. godine ZAVNOH se premjestio u oslobođeni Šibenik, gdje je djelovao sve do sredine svibnja 1945. godine, pripremajući se za preuzimanje vlasti u cijeloj Hrvatskoj.

Read more...
 
K(l)asna (s)vijest: PRVE VOJNE MISIJE PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 19:10

Prva saveznička vojna misija, koja je došla medju jugoslavenske partizane, bila je Vojna misija Velike Britanije koja se spustila kod Glavnog štaba Hrvatske travnja 1943. godine.

Preko Glavnog štaba Hrvatske počeli su prvi saveznički kontakti i prva saveznička vojna misija u NOVJ. Do ovoga je došlo nakon bitke na Neretvi, kad je poražena glavnina četnika Draže Mihailovića. Na zapadu se počelo drugačije gledati na zbivanja u Jugoslaviji, rušio se mit o četništvu.

Read more...
 
K(l)asna (s)vijest: Proglašenje NDH PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 18:34

Desetog travnja 1941. godine Zagreb je bio okupiran. Proglašeno je stvaranje kvislinške Nezavisne Države Hrvatske

Read more...
 
K(l)asna (s)vijest: RASPAD DRŽAVE I VOJSKE PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 18:05

Agresija na Jugoslaviju otpočela je bez objave rata u nedjelju ujutro, 6. travnja l941. godine, terorističkim bombardiranjem Beograda. U to vrijeme, Tito se nalazio u svom ilegalnom stanu na periferiji Zagreba. Da je rat otpočeo, saznao je tek u 11 sati od jednog susjeda koji je slušao neku njemačku radio-stanicu

Read more...
 
BORBA ZA SPAŠAVANJE RANJENIKA PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 17:37

Organizacija i prijenos ranjenika preko mosta na Neretvi, gotovo u cjelini su pali na teret 8. banijske brigade. Dosta je ranjenika, kao i boraca koji su ih nosili ili pratili, našlo smrt u nabujaloj rijeci tijekom bombardiranja od neprijateljske avijacije

Read more...
 
SJEĆANJE NA BOLMANSKU BITKU PDF Print
Tuesday, 29 March 2016 17:04

Polaganje vijenaca brojnih izaslanstava udruga antifašističkih boraca iz Hrvatske i Vojvodine te lokalnih tijela vlasti, ispred spomen obilježja obilježena 71. obljetnica borbi za bolmanski mostobran.

Read more...
 
Na djelu je poništavanje povijesnih činjenica PDF Print
Friday, 25 March 2016 17:45

Na sjednici, što je održana 15. ožujka 2016. članovi Predsjedništva SABA RH upozorili su na probleme uzleta fašistoidnih pokušaja revizije povijesti, širenja netrpeljivosti i netolerancije prema drugima i različitima u ozračju uspostave nove vlasti. Na takve pokušaje SABA RH je već u tri navrata reagirala pripćenjima upozoravajući na izbor ministara branitelja i kulture i uopće pokušaja prekrajanja i poništavanja povijesnih činjenica. Predsjedništvo se zalaže da se u takvim okolnostima okupe sve antifašističke snage u Hrvatskoj na platformi obrane od fašizacije društva i prekrajanja povijesti, uz djelotvornu i aktualnu obranu antifašizma u temeljnim antifašističkim udrugama. SABA RH mora se dosljedno uključiti u kritičku raspravu o prijedlogu Kurikuluma za osnovne škole i gimnazije što se odnose na sadržaj povijesti.

Read more...
 
Konstituirano Predsjedništvo, verificirani potpredsjednici SABA RH i izabrani predsjednici i članovi radnih tijela Predsjedništva PDF Print
Friday, 25 March 2016 16:26

Na 1. sjednici Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista u mandatu 2015-2019. konstituirano je, temeljem članka 34. Statuta SABA RH Predsjedništvo u sljedećem sastavu (po jedan predstavnik zajednice, odnosno saveza antifašističkih boraca i antifašista odnosno saveza antifašista županije, po jedan predstavnik udruga u županijama koje još nisu organizirane u županijske udruge antifašističkih boraca i antifašista i do 3 člana iz organizacija – udruga, koje su kao kolektivni članovi pristupile u članstvo SABA RH):

Read more...
 
Predstavljanje knjige autora Slavka Goldsteina Jasenovac – tragika, mitomanija, istina PDF Print
Friday, 25 March 2016 15:20

O opasnosti revizionizma povijesti te istini o koncentracijskom logoru Jasenovac uz autora će govoriti Nataša Mataušić, Ivica Đikić i Seid Serdarević.

Read more...
 
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović primila izaslanstvo SABA RH PDF Print
Thursday, 24 March 2016 17:02

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović primila je 22. ožujka 2016. izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, što su gačinili Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašista Istarske županije i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i predsjednik Odbora za koordinaciju mladih antifašista.

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 93 of 132