Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
O imenu »Aerodroma Zagreb« u njegovoj prošlosti i sadašnjosti PDF Print
Wednesday, 28 October 2015 22:28

U Jutarnjem listu od 26. listopada 2015. objavljen je članak Juraja Hrženjaka pod naslovom »Aerodrom zaslužuje samo ime Večeslav Holjevac«.

Zahvaljujem redakciji Jutarnjeg na objavi tog članka. Međutim, zbog nedostatka prostora izostavljeni su neki dijelovi teksta koje smatram važnim radi boljeg razumijevanja teme. Zato, uz suglasnost redakcije Jutarnjeg lista, SABARH (Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske) objavljuje članak u cjelini, iz kojeg jasnog proizlazi kakav prijedlog za ime novog zagrebačkog aerodroma predlaže Juraj Hrženjak.

Read more...
 
Auschwitz - "Vlak sjećanja" (2016) PDF Print
Wednesday, 28 October 2015 17:23

UABA Opatije, koristeći svoje međunarodne veze sa naprednim evropskim udrugama, dobila je ponovno određeni broj mjesta u "Vlaku sjećanja" što bude svake godine organiziran kako bi se održalo živim sjećanje na žrtve Holokausta.

Read more...
 
Obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita PDF Print
Tuesday, 27 October 2015 17:54

U Splitu je 26. listopada obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita. Tom je prigodom izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Krešimir Sršen uručio priznanja – Povelju za nesebično zalaganje u promicanju vrijednosti NOB-a i antifašističke Hrvatske, drugovima Juroslavu Buljubašić, afirmiranom privredniku i novinarima i publicistima Ivici Ivaniševiću i Damiru Piliću.

Read more...
 
Pozdravni govor na svečanom obilježavanju 71. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma PDF Print
Monday, 26 October 2015 19:14

Poštovani i uvaženi gosti, dame i gospodo, drugarice i drugovi, Danas obilježavamo Dan kada je prije 71 godinu Split oslobođen od naci-fašističke okupatorske vojske i ustaške vlasti.

Read more...
 
PREMINUO ŽIVKO JUZBAŠIĆ PDF Print
Wednesday, 21 October 2015 22:16

U Zagrebu je 20. listopada, u 92. godini, umro Živko Juzbašić, antifašistički prvoborac, zaslužni privrednik i humanistički angažirani političar. U privrednom, političkom i društvenom životu Hrvatske od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata časno je i odgovorno obnašao mnoge odgovorne dužnosti.

Read more...
 
70.obljetnica pobjede nad fašizmom PDF Print
Wednesday, 21 October 2015 17:13

U povodu 70.obljetnice pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima, Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra 20. listopada 2015. položili su vijenac na porušeni spomenik palim partizanima u borbi za oslobođenje Knina i Dalmacije na brdu Spas, podno Kninske tvrđave.

Read more...
 
Otvoreno pismo županu Splitsko-dalmatinske županije, gospodinu Zlatku Ževrnji PDF Print
Monday, 19 October 2015 22:10

Gospodine župane, nas borce Narodnooslobodilačkog rata Hrvatske zapanjilo je do koje mjere idete u prekrajanju povijesti narodnooslobodilačkog rata Hrvatske. Vi ste 18.listopada ove godine u mjestu Drum, općina Podbablje, otvorili spomenik na temeljima spomenika boraca Narodno oslobodilačke borbe iz tog sela. Barbarski su uklonjena imena boraca i simbol te borbe, zvijezda petokraka. Umjesto tih časnih imena stavljen je veliki križ i hrvatski grb uz natpis kojim se želi tvrditi da su svi oni, koji su tokom II.svjetskog rata poginuli, ustvari poginuli za Hrvatsku. To je očita laž.

Read more...
 
Sjenke istine. U povodu istupa gospodina Dragana Franića predsjednika požeškog ogranka Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ PDF Print
Monday, 19 October 2015 07:15

Prigodom nedavne komemoracije u povodu obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uz spomenik žrtvama zarobljeničkog logora u Požegi, gospodin Dragan Franić propustio je spomenuti nekoliko važnih činjenica i okolnosti vezanih uz problem o kojemu je govorio. Podržavam njegovanje sjećanja djece i članova obitelji na stradanje svojih najmilijih. Kao čovjek i građanin, žalostan sam što su mnogi ljudi tijekom prošlosti izgubili život zbog svojih uvjerenja, a razočaran sam što mnogi krivci nisu procesuirani. Ovo se posebno odnosi na žrtve antifašističke osvete nad poraženim vojnicima i civilnim osobama neposredno nakon završetaka Drugog svjetskog rata.

Read more...
 
ŽEVRNJA OTKRIO USTAŠKI SPOMENIK PDF Print
Sunday, 18 October 2015 19:00

Zlatko Ževrnja u općini Podbablje u mjestu Drum otkrio spomenik sa šahovnicom sa bijelim poljem i velik slovom U. spomenik na koji je postavljena ploča sa navedenim simbolima je nekad bio spomenik NOB-u ali je originalna ploča skinuta i stavljena danas nova.

Read more...
 
Antifašizam u Hrvatskoj danas: Borba za novi ekonomski i društveni razvoj PDF Print
Friday, 09 October 2015 18:31

(uvodno izlaganje Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista na Skupštini Saveza 22. rujna 2015)

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 94 of 128