Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Reagiranje: "Samo hrvatski državljani mogu dobrotvorno darovati krv" PDF Print
Tuesday, 05 May 2015 20:35

Poštovani, obraćam Vam se sa dopisom u kome ne krijem razočaranje i ogorčenost.

Upravo sam vraćem iz Zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici sa obrazloženjem da "samo hrvatski državljani mogu dobrotvorno da daruju krv".

Read more...
 
OKRUGLI STOL U POVODU 70. OBLJETNICE OSLOBOĐENJA RIJEKE PDF Print
Monday, 04 May 2015 22:19

U suorganizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Udruge antifašističkih boraca Rijeka, Povijesnoga društva Rijeka, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke dana 28. travnja 2015. u Vijećnici Grada Rijeke održan je Okrugli stol u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu. Organizacijski odbor skupa činili su predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut, predsjednik UABA Rijeka Rastko Schwalba i znanstvena suradnica Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Rijeci doc. dr. sc. Maja Polić. Uz akademika Petra Strčića, uvodna obraćanja održali su zamjenik gradonačelnika Marko Filipović, predsjednik županijske Skupštine Erik Fabijanić, riječki nadbiskup mons. prof. dr. sc. Ivan Devčić te Dinko Tamarut.

Read more...
 
Priopćenje Zajednice udruga antifašistićčkih boraca i antifašista Splitsko-dalmatinske županije u povodu 35. obljetnice smrti Josipa Broza Tita PDF Print
Monday, 04 May 2015 18:14

Kratka vijest UMRO JE DRUG TITO svjetlosnom brzinom 4.5.1980.g. obišla je Svijet.

Prvi masovni muk pa plač, izljev boli i zaprepaštenja, nakon priopćenja da je Tito umro, zabilježeni su upravo u Hrvatskoj, na nogometnim igralištima u Splitu i Zagrebu. Publika i igrači isprva su zanijemili, a potom se zaorila pjesma zakletve i vjernosti uz odavanje počasti minutom šutnje. Cijelu zemlju zahvatila je plima tuge i boli. Bila je to teška spoznaja da više nikada nećemo čuti njegov živi glas i da više ni jedno slovo neće napisati.

Read more...
 
Okrugli stol u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke PDF Print
Monday, 04 May 2015 12:01

U Gradskoj vijećnici održan je okrugli stol povodom 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugome svjetskom ratu i pobjede nad fašizmom u sklopu kojeg su se brojni eminentni izlagači sa znanstvenog i stručnog stajališta osvrnuli na povijesne i suvremene događaje.

Read more...
 
Polaganje vijenaca na spomen-obilježja u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke PDF Print
Monday, 04 May 2015 11:16

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke u Drugom svjetskom ratu, izaslanstva Grada Rijeke, Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije položila su vijence na spomen obilježja antifašističke borbe.

Read more...
 
UZ 35. OBLJETNICU TITOVE SMRTI PDF Print
Monday, 04 May 2015 10:28

Piše: Ljubo Lalić, prof., član Savjeta Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH i Predsjedništva UABA-e Makarskog primorja

Ovo je 35. godina od Titove smrti. Ali, on je i dalje s nama a mi s njime. Dani su to za pamćenje, pogotovo nama starijim svjedocima toga vremena. Podsjećamo: 4. svibnja 1980. Srca se stegla, lica stamena, nacija u stavu „mirno“. Posvuda: od Triglava do Đevđelije, od Srijema do Jadrana.I upravo s „Poljudske ljepotice“, iz našeg hrvatskog Splita, s knedlom u grlu, Miroslav Lilić nama i svijetu na „mali ekran“ pušta najbolniju vijest: „Umro je Tito“. Te su tri riječi rekle sve. S derbija „Hajduk“ – „Crvena zvezda“, inače bučno navijanje, načas je u grobnoj tišini: suze, jecaji ... – A onda?! – Iz 50000 grla se spontno zaori: „Druže Tito, mi ti se kunemo!“ 

Read more...
 
Obilježavanje Dana oslobodjenje Grada Osijeka od fašizma PDF Print
Monday, 27 April 2015 13:41

Dana 14.travnja.2015. godine u povodu oslobodjenja Osijeka od fašizma Udruga antifašističkih boraca i antifašista Osijek obilježila je taj značajan događaj polaganjem vijenaca, uz zvuke Tišine, na ploču Kosturnice u Perivoju kralja Tomislava u Osijeku.

Read more...
 
70. obljetnica proboja logoraša iz Jasenovca PDF Print
Monday, 27 April 2015 11:28

Ustaški logor Jasenovac osnovan je u Drugom svjetskom ratu kao mjesto zatočenja, prisilnog rada i likvidacija Srba, Roma, Židova, ali i Hrvata. Minimalni broj žrtava, utvrđenih imenom i prezimenom, jest 83.145, od kojih je 20.101 bilo dijete do četrnaest godina. Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživio je samo stotinjak. Preostalih 473, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su.

Read more...
 
Obilježena 70. obljetnica proboja Srijemskog fronta PDF Print
Monday, 27 April 2015 09:58

U subotu, 18. travnja, na spomen obilježju Srijemskog fronta kod Šida, svečano je obilježena 70. obljetnica jedne od najvećih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Read more...
 
Preminuo Ilija Radaković, narodni heroj iz Hrvatske PDF Print
Thursday, 23 April 2015 12:24

U Kranju (Slovenija) 19. travnja u 92. godini preminuo je Ilija Radaković, general-pukovnik JNA, narodni heroj iz Hrvatske

Nosilac je Partizanske spomenice 1941, Ordena ratne zastave, Ordena bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, Ordena za vojne zasluge s velikom zvijezdom, Ordena zasluga za narod sa srebrnim zracima, Ordena partizanske zvijezde sa srebrnim vijencem, dva Oredena za hrabrost i inozemnih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 20. prosinca 1951.

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 95 of 122