Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
Obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita PDF Print
Tuesday, 27 October 2015 17:54

U Splitu je 26. listopada obilježena 71. obljetnica oslobođenja Splita. Tom je prigodom izaslanik predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Krešimir Sršen uručio priznanja – Povelju za nesebično zalaganje u promicanju vrijednosti NOB-a i antifašističke Hrvatske, drugovima Juroslavu Buljubašić, afirmiranom privredniku i novinarima i publicistima Ivici Ivaniševiću i Damiru Piliću.

Read more...
 
Pozdravni govor na svečanom obilježavanju 71. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma PDF Print
Monday, 26 October 2015 19:14

Poštovani i uvaženi gosti, dame i gospodo, drugarice i drugovi, Danas obilježavamo Dan kada je prije 71 godinu Split oslobođen od naci-fašističke okupatorske vojske i ustaške vlasti.

Read more...
 
PREMINUO ŽIVKO JUZBAŠIĆ PDF Print
Wednesday, 21 October 2015 22:16

U Zagrebu je 20. listopada, u 92. godini, umro Živko Juzbašić, antifašistički prvoborac, zaslužni privrednik i humanistički angažirani političar. U privrednom, političkom i društvenom životu Hrvatske od Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata časno je i odgovorno obnašao mnoge odgovorne dužnosti.

Read more...
 
70.obljetnica pobjede nad fašizmom PDF Print
Wednesday, 21 October 2015 17:13

U povodu 70.obljetnice pobjede nad fašizmom, nacizmom, ustašama i četnicima, Članovi Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Zadra 20. listopada 2015. položili su vijenac na porušeni spomenik palim partizanima u borbi za oslobođenje Knina i Dalmacije na brdu Spas, podno Kninske tvrđave.

Read more...
 
Otvoreno pismo županu Splitsko-dalmatinske županije, gospodinu Zlatku Ževrnji PDF Print
Monday, 19 October 2015 22:10

Gospodine župane, nas borce Narodnooslobodilačkog rata Hrvatske zapanjilo je do koje mjere idete u prekrajanju povijesti narodnooslobodilačkog rata Hrvatske. Vi ste 18.listopada ove godine u mjestu Drum, općina Podbablje, otvorili spomenik na temeljima spomenika boraca Narodno oslobodilačke borbe iz tog sela. Barbarski su uklonjena imena boraca i simbol te borbe, zvijezda petokraka. Umjesto tih časnih imena stavljen je veliki križ i hrvatski grb uz natpis kojim se želi tvrditi da su svi oni, koji su tokom II.svjetskog rata poginuli, ustvari poginuli za Hrvatsku. To je očita laž.

Read more...
 
Sjenke istine. U povodu istupa gospodina Dragana Franića predsjednika požeškog ogranka Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ PDF Print
Monday, 19 October 2015 07:15

Prigodom nedavne komemoracije u povodu obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima uz spomenik žrtvama zarobljeničkog logora u Požegi, gospodin Dragan Franić propustio je spomenuti nekoliko važnih činjenica i okolnosti vezanih uz problem o kojemu je govorio. Podržavam njegovanje sjećanja djece i članova obitelji na stradanje svojih najmilijih. Kao čovjek i građanin, žalostan sam što su mnogi ljudi tijekom prošlosti izgubili život zbog svojih uvjerenja, a razočaran sam što mnogi krivci nisu procesuirani. Ovo se posebno odnosi na žrtve antifašističke osvete nad poraženim vojnicima i civilnim osobama neposredno nakon završetaka Drugog svjetskog rata.

Read more...
 
ŽEVRNJA OTKRIO USTAŠKI SPOMENIK PDF Print
Sunday, 18 October 2015 19:00

Zlatko Ževrnja u općini Podbablje u mjestu Drum otkrio spomenik sa šahovnicom sa bijelim poljem i velik slovom U. spomenik na koji je postavljena ploča sa navedenim simbolima je nekad bio spomenik NOB-u ali je originalna ploča skinuta i stavljena danas nova.

Read more...
 
Antifašizam u Hrvatskoj danas: Borba za novi ekonomski i društveni razvoj PDF Print
Friday, 09 October 2015 18:31

(uvodno izlaganje Franje Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista na Skupštini Saveza 22. rujna 2015)

Read more...
 
Tribina: „Kultura dijaloga“: EKONOMIKA RASTA I PUNE ZAPOSLENOSTI U HRVATSKOJ PDF Print
Friday, 09 October 2015 18:27

„Društvo 'Povijest izvan mitova' je dobrovoljno i nestranačko udruženje istraživača, koje se bavi istraživanjem novije hrvatske povijesti u cilju ispravljanja ideološkoga i mitskog povijesnog 'revizionizma', promovirajući temeljne civilizacijske vrednote i tekovine mira, slobode od straha, ljudskih prava, antifašizma, protufašističke oslobodilačke borbe 1941-1945, demokracije i socijalne pravde, suradnje i ravnopravnosti među narodima i državama.“ (čl. 1 Statuta Društva)

Read more...
 
SPOMEN NA 72. OBLJETNICU FORMIRANJA 8. DALMATINSKOG KORPUSA NOV I PO HRVATSKE PDF Print
Friday, 09 October 2015 17:39

Nakon kapitulacije fašističke Kraljevine Italije, 8. rujna 1943. pod geslom: „Svi u borbu za slobodnu Hrvatsku!“, Dalmaciju je zahvatio val općenarodnog ustanka koji, nakon naredbe Vrhovnog štaba NOV I POJ, rađa 8. dalmatinski korpus NOV I POH, 7. listopada 1943.g. U sastav Korpusa ušle su četiri dalmatinske divizije: 9, te novoformirane 19, 20. i 26, u koje je uključeno 12 dalmatinskih brigada i 13 partizanskih odreda s oko 15 tisuća boraca. Dalmacija je dala još i novoosnovanu Mornaricu NOVJ s oko 2.500 boraca.

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 96 of 130