Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske
PORTRET POLAZNIKA PDF Print
Friday, 17 July 2015 18:20

Viktor Franki koji je preživio Auschwitz napisao je:“Mi koji smo prošli logore II. Svjetskog rata sjećamo se ljudi koji su hodali kroz barake tješeći druge i dajući im posljednje kriške kruha. Možda ih je bilo malo, ali to je dokaz da čovjeku možete oduzeti sve do zadnje ljudske slobode – ali sačuvat će svoj stav i vlastiti put u bilo kojim okolnostima“.

Read more...
 
VIŠE OD ŠKOLE PDF Print
Friday, 17 July 2015 17:17

Polaznike Ljetne škole mira u srijedu je pohodila delegacija UA Buzet na čelu s predsjednikom Edom Jermanom. Punih ruku slatkih darova i voćnih sokova pozdravili su mlade antifašiste znajući da će ih ovakva okrijepa zasigurno razveseliti.

Read more...
 
Ekstremizam u današnjoj perspektivi PDF Print
Tuesday, 14 July 2015 19:22

Govoreći o temi „Ekstremizam u današnjoj perspektivi“, Neven Šantić, dipl. politolog želio je saznati razmišljanja polaznika o aktualnim temama.

U prvoj grupi, 8. srpnja 2015. sudionici Škole pisali su na teme:

Read more...
 
RASTANAK DO NOVOG SUSRETA PDF Print
Tuesday, 14 July 2015 19:18

Nakon uspješno realiziranog nastavnog dijela programa te ostalih pratećih aktivnosti, polaznici Ljetne škole mira uputili su se, u subotu 11. srpnja na izlet Bujštinom. Izlet je upriličio organizator, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, kao nagradu sudionicima Škole za pokazano zanimanje, uloženi trud i ostvarene rezultate u svim aktivnostima Škole.

Read more...
 
Mladen Bjazic - partizan i novinar PDF Print
Friday, 10 July 2015 23:53

Uoči 70. obljetnice pobjede nad fašizmom i 20. obljetnice Oluje, Tris kroz projekt ‘Ratovi i veterani na putu zaborava’ donosi treću u nizu priča o herojima kojima je, zbog poznih godina aktera, prijetila opasnost da ostanu neispričane. Razgovarali smo sa Šibenčaninom i Zlarinjanom Mladenom Bjažićem (91), umirovljenim hrvatskim novinarom i književnikom, o njegovoj pobuni protiv okupacije Šibenika i doprinosu NOB-u.

Read more...
 
Ljetna škola mira promovira istinsku demokraciju, toleranciju i antifašizam PDF Print
Thursday, 09 July 2015 17:49

Ljetna Škola mira 2015, koju organizira Savez antifašističkih boraca i antifašista RH, otvorila je svoja vrata i drugu godinu zaredom u kampu „Veli Jože“ u Savudriji i okupila već u prvoj smjeni 31 polaznika iz Istarske, Primorsko-goranske, Međimurske, Varaždinske, Zadarske te Vukovarsko-srijemske županije.

Read more...
 
GLAS KONCILA KONTRA DANU ANTIFAŠISTIČKE BORBE! PDF Print
Tuesday, 07 July 2015 17:01

Začudno je koliko je uporan Glas koncila u napadima na Narodno oslobodilačku borbu i Vrhovnog zapovjednika NOV-a Maršala Josipa Broza Tita.

Read more...
 
Slobodarski duh Šibenika: Tomislav Erak je zbog grafita interniran u Dachau i Buchenwald, zbog tuluma izletio iz Partije PDF Print
Monday, 06 July 2015 17:52

Jesu li grafiti umjetnost ili vandalizam? Oslikavanje ili ispisivanje parola na pročeljima mnogi smatraju dijelom urbanog identiteta grada, ali istovremeno se mnogi se kunu da se radi uništavanju imovine, djelovanju koje k tome još ohrabruje adolescente na devijantno ponašanje. Iako pravi ulični umjetnici ne žele da ih se trpa u isti koš sa onima koji po zidovima ispisuju političke, navijačke poruke ili kakve druge besmislice, i jedne i druge za slučaj da ih uhvate čeka prekršajna, moguće i kaznena prijava ako je fasada znatnije oštećena ili ako ispisana poruka poziva na mržnju. Jedan 15-godišnjak je, međutim, zbog pisanja po zidovima u Šibeniku osuđen na osam godina zatvora!

Read more...
 
UZ DAN BORCA - 4. srpanj PDF Print
Sunday, 05 July 2015 18:46

Drugarice i drugovi borci Narodnooslobodilačkog rata, dragi prijatelji antifašisti, ponosan sam što mogu, u ime članstva UABA JUG, ovdje pozdraviti preživjele heroje - učesnike slavne antifašističke borbe naroda Hrvatske i Jugoslavije sa velikom željom za dobro zdravlje i da nam još dugo požive.

Read more...
 
OBLJETNICE IZ NOB-a: SVEČANO OBILJEŽEN ZNAČAJAN DATUM ANTIFAŠISTIČKE BORBE 4. srpanj - Dan borca PDF Print
Sunday, 05 July 2015 16:43

U subotu 4. srpnja 2015. godine Udruga antifašističkih boraca i antifašista JUG Zagreb na svečani je način obilježila 4. srpanj 1941. godine, dan kada je Politbiro CK KPJ odlučio o otpočinjanju organiziranog oružanog ustanka protiv nacifašističkog okupatora i domaćih im slugu. Taj dan se od 1956. pa sve do raspada SFR Jugoslavije proslavljao kao državni praznik zemlje- Dan borca. Svečanosti je bilo nazočno 32 sudionika NOB-a, od pozvanih 79, među kojima i dvoje nositelja Spomenice 1941. godine- Danica Meničanin i Dautović Antonije, te 22 člana udruge i gostiju.

Read more...
 
<< Start < Prev 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 Next > End >>

Page 97 of 128