KOME SLUŽE NEISTINE PDF Ispis E-mail

ZUABA Zadarske županije I UABA Grada Zadra uputili su svoje reagiranje Zadarskom listu koje donosimo u cijelosti.

 

ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA

I ANTIFAŠISTA ZADARSKE ŽUPANIJE

I

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA

GRADA ZADRA

BROJ: Z 30/ 1- 2015.

Zadar, 14. Kolovoza 2015.

REAGIRANJE

UREDNIŠTVU ZADARSKOG LISTA

Z A D A R

U vašem cijenjenom listu od 23. Srpnja 2015. Godine izašao je članak pod nazivom „ Na mjestu masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata kod Žerave otkrivena je spomen ploča i kameni križ“, a u podnaslovu „ Jama krije strašnu istinu o 250 pogubljenih hrvatskih vojnika i civila.

Davor Čurjurić predsjednik ninskog gradskog vijeća, Ivan Matak član koordinacijskog zdruga Zadarske županije i kamenoklesar Marinko Katuša otkrili su spomen ploču i kameni križ visok 3,5 metra i težak oko pet tona.

Potom su se redali govornici iznoseći neistine, a poseban je bio Ante Matijević navodni povjesničar , koji je kazao da je krajnje vrijeme da se konačno na objektivan i sustavan način utvrde povijesne činjenice i prekine urota šutnje o komunističkoj strahovladi.

Ovo nije prvi put da se ovakve scene i neistine ističu i pravi razdor među građanima ovog kraja, a posebno među mladima.

Što se tiče kamenoga križa visokog 3,5 metra i teškog oko pet tona mi antifašisti Zadarske županije i Grada Zadra nemamo ništa protiv toga, pa ni protiv izgradnje crkve. Ono što nas zabrinjava je pisanje i objavljivane neistina. Izmišljaju se brojke o navodno bačenim u jamu kao da se radi o bacanju štruca kruha, a ne ljudskim bićima.

U istom listu od 25. Kolovoza 2014. godine Ante Matijević ističe da su partizani tijekom Drugog svjetskog rata bacili više od 450 hrvatskih, njemačkih i talijanskih vojnika i civila, a evo danas točnije 23. Srpnja 2015. godine nakon što je demantiran ističe brojke od 250 bačenih u jamu.

Tako i u ovom broju ističe još jednu notornu laž da je pored ostalih i Ante Sipina bačen u jamu na Smiljevki kod Žerave, koje naselje pripada Gradu Ninu. Istine radi, Ante Sipina rođen je u Ninu 1895. godine. U Kraljevini Jugoslaviji bio je žandar, poginuo je u ratnom vihoru 1942. Godine i pokopan je u mjestu Pisarovina , Zagrebačka županija i rodbina iz Nina za Dušni dan posjećuje grob u kojem je zakopan, a ne kako vi ističe te, šireći neistine i još gore širite mržnju među građanstvom, kao da nam nije bilo dosta rata 1914. 1941 i 1991. Godine.

Što se tiče njemačkih i talijanskih vojnika kako vi to ističete „ pobijenih kod crkve Sv. Niloe kod Zatona“, također iznosite neistine. Jedan talijanski bataljun , prišao je s kompletnim naoružanjem Zadarskom Partizanskom odredu, prije kapitulacije fašističke Italije. Nakon kapitulacije fašističke Italije, u Zadar su došle jake nacističke snage i nakon tjedan dana krenule morem i kopnom prema Ninu, koji je u to vrijeme bio oslobođen od fašističke Italije . Talijanski bataljun,koji je prišao partizanima, zauzeo je položaj od Bokanjca prema Kožinu i suprotstavio se njemačkim postrojbama, u tom srazu njemci su sve talijanske vojnike pobili na tom području, a ne kod crkve sv. Nikole. Jedan zatonjanin je požurio izvijestiti prema naselju Žerave partizane da njemačke snage nadiru i morem. Tom prilikom je poginuo od njemačke granate, to je sve što se tiče poginulih kod crkve sv. Nikole kod Zatona. Dakle nije točno što piše falsifikator Matijević.

Budući se glavnina Zadarskog partizanskog odreda nalazila u podvelebitskom Podgorju, manja i slabo naoružana jedinica, kojom je zapovijedao Bogde Jadrešin iz Biograda, koja se nalazila na području zaseoka Žerave morala se povući. Poslije toga su njemački okupatori nesmetano ušli u Nin. Njemčki vojnici zapalili su rodnu kuću ninskih prvoboraca Ante-Nina i Gojka Maštrovića sinova Zore i Srećka Maštrovića. Još ranije fašističke talijanske vlasti uz pomoć domaćih izdajnika odveli su Zoru i Srečka Maštrovića u talijanski logor u Italiju.

Njemci su više od stine odraslih Ninjana odvezli brodovljem u zatvor u Zadar, koji su prilikom bombardiranja Zadra od savezničke avijacije pobjegli iz zatvora.

Eto gospodine Matijeviću kavezi povjesničare, tako je završila „pogibija“ njemačkih i talijanskih vojnika kod crkve s. Nikole kod Zatona.

Gospodine Longin / džupan Zadarske županije/ da su osim vojnika ubijeni i nevini civili samo zato što su bili katolici i Hrvati, pitamo se tko bi onda ostao živ u vašem rodnom mjestu gdje su svi u vrijeme Drugog svjetskog rata i poslije bili katolici i Hrvati, nemojte obmanjivati narod i nasjedati floskulama krivotvoritelja Ante Matijevića, nemojte dozvoliti da vas jedna polupismena osoba krivo usmjerava.

Zašto gospodo ne nazovete pogubljene ustašama i izdajicama hrvatskog naroda , stalno ponavljate da su pogubljeni "hrvatska vojska" . Hrvatska vojska su bili Partizani, koji su se borili protiv fašista, nacista, ustaša i četnika. Naši preci Partizani su pobijedili najveće zlo koje se desilo nama Hrvatima. Tko naziva izdajice ustaše Hrvatskom vojskom protiv je hrvatskog naroda. Gospodo nikad nismo vidjeli da predstavnici vlasti u Zadru i Zadarskoj županiji polažu vijence na spomen obilježja žrtava iz NOB-e. Kada će te položiti vijenac na gradskom groblju oslobodiocima Zadra? Kada će te obnoviti spomenike porušene Partizanima ? Prestanite svađati hrvatski narod.!

Nedopustivo je, da vlasti u ime demokracije, toleriraju profašistička i proustaška ponašanja i djelovanja, a antifašiste prozivaju za širenje govora mržnje, kao neprijatelje suverene Hrvatske države, zanemaruju(prešućuju) se žrtve fašističkog, nacističkog, ustaškog i četničkog terora, a uzdižu se, izmišljaju i osuđuju svim sredstvima zločini partizana i komunista.

 

PREDSJEDNIK UABA GRADA ZADRA

Miljenko Letinić v.r.

 

PREDSJEDNIK ZUABA ZADARŠKE ŽUPANIJE

NOKOLA ŠUŠAK v.r.