Požeški mlinar Menocchio PDF Ispis E-mail

Dane Pavlica, istaknuti prosvjetni radnik, književnik, znanstvenik (povjesničar) i publicist, rođen je u Počitelju, nedaleko od Gospića, 1931., a preminuo je u Požegi 2005. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, učiteljsku u Gospiću, Višu pedagošku školu (hrvatskosrpski i ruski jezik) u Zagrebu, studij srpskohrvatskog jezika i južnoslavenskih književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorat društveno-humanističkih znanosti iz područja pedagogije stekao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1986. godine.

 

 

Do 1960. godine radio je kao učitelj u Granicama i Londžici nedaleko od Našica, zatim u Slavonskoj Požegi kao referent za prosvjetu i kulturu kotara i općine, potom kao nastavnik hrvatskosrpskog jezika, direktor škole, a nakon toga predsjednik Komiteta za društvene djelatnosti općine Slavonska Požega. Primljen je u Centar za društvena istraživanja Slavonije i Baranje u Slavonskom Brodu, odnosno Centar za povijest Slavonije i Baranje. Umirovljen je u zvanju višeg znanstvenog suradnika (izvanrednog profesora) 1991. godine.

Isključen je iz Saveza komunista zbog sukoba s vladajućom partijskom strujom i objavljivanja podataka o stvarnim ili navodnim financijskim malverzacijama i zloupotrebi položaja prvog čovjeka požeške političke scene. Tada je smijenjen s dužnosti sekretara organizacije Saveza komunista u organima općinske uprave. Bilo je to 1966. godine. Rehabilitiran je šest godina kasnije. Ponovno je postao članom Saveza komunista, ali nije napredovao u partijskoj hijerarhiji. Nakon političkih promjena početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, doživio je razne nevolje (njegova kćerka ostala je bez posla, pokušaj oduzimanja stana, prijetnje i pritisci). Pomogao mu je Ivo Sanader intervencijom kod lokalnih dužnosnika.

Kao učitelj istaknuo se u kulturnom, prosvjetnom i političkom radu te zdravstvenom prosvjećivanju. Sudjelovao je s dramskim, literarnim i novinarskim grupama na pokrajinskim, republičkim te saveznim natjecanjima i smotrama. Pisao je anegdote, crtice, kratke priče, novele, pjesme i scenarije. Priređivao je kazališne predstave i izložbe tematski vezane uz Drugi svjetski rat. Snimao je priloge za radio u Gospiću, Osijeku, Slavonskoj Požegi, Zagrebu i Beogradu te priloge za TV Beograd i Zagreb.

Bavio se znanstvenim istraživanjem školskog sustava i kulture u Drugom svjetskom ratu na području Slavonije i Like. Objavio je više od dvije stotine novinskih i književnih tekstova, predgovora, uvodnika, osvrta, prikaza, recenzija, stručnih i znanstvenih radova. Sudjelovao je u radu brojnih znanstvenih simpozija, stručnih skupova, okruglih stolova i javnih diskusija. Bio je urednik niza knjiga, časopisa, zbornika, listova i drugih publikacija. Surađivao je s brojnim piscima i povjesničarima poput Josipa Buturca i Rudolfa Helija. U slobodno vrijeme bavio se enigmatikom i fotografiranjem.

Bio je utemeljitelj i predsjednik Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ u Slavonskoj Požegi 1991. godine. Zagovarao je obnovu porušenih mostova među narodima na području tadašnje Jugoslavije, koju je duboko zahvatio proces raspada uzrokovan, između ostaloga, isključivom, antidemokratskom i kratkovidnom politikom Slobodana Miloševića usmjerenom protiv ustavnog poretka Jugoslavije i njezinih republika te tekovina politike aktivnog suživota (op. V. T.). Ta politika potaknula je napuštanje modernizacijskih tendencija i jačanje nacionalnih isključivosti, ali i legitimne otpore u svim jugoslavenskim republikama (op. V. T.).

Dane Pavlica objavio je samostalne publikacije i knjige: Sa Papuka sa planine. Narodne pjesme narodnooslobodilačke borbe i narodnooslobodilačkog pokreta ispjevane u Požeškoj kotlini (1969.), Sa Papuka sa planine - prošireno izdanje (1974.), Anegdote NOB (1979.), Partizanske škole na Papuku (1981.), Prosvjeta na Dilju u NOB (1984.), Ratna generacija učitelja (1986.), Prosvjeta u Lici u NOB (1987.), Milka Dražić, narodna i partizanska učiteljica (1987.), Kronologija događaja u Požeškoj kotlini 1941 (1991.) U rukopisu su ostale knjige: Stratišta na Papuku i Psunju1942. i U vatrama – Počitelj (1263. – 1993.).

Knjiga Dane Pavlice Stratišta na Papuku i Psunju 1942. publicirana je 2007. godine u Beogradu s promijenjenim naslovom Stratišta oko Papuka i Psunja. Rukopis Dane Pavlice nije korektno pretipkan. Bez suglasnosti nasljednika umetnuti su i tekstovi koje nije napisao Dane Pavlica.

Svojim radom značajno je utjecao na prosvjetu i kulturu požeškog kraja. Riječ je o jednom u nizu istaknutih ličnosti Like i zapadne Slavonije. Sjećanje na njegov rad u tim dijelovima Hrvatske prepušten je zaboravu. Ovom bilješkom pokušao sam, barem na trenutak, podsjetiti našu čitateljsku javnost na njegovo djelovanje.

Tekst sam napisao na temelju osobnih dokumenata i zapisa Dane Pavlice, koje mi je stavila na raspolaganje njegova kćerka profesorica Ljiljana Pavlica, te bilješki o autoru u njegovim djelima i rukopisima.

Vinko Tadić, prof.