Obljetnice SMJELA PARTIZANSKA AKCIJA U OKUPIRANOM KARLOVCU PDF Ispis E-mail

U predvečerje, 17. studenog 1941. godine, unatoč tisućama talijanskih vojnika i ustaško-domobranskih formacija, „ušetao“ se partizanski vod, došavši iz ustaničke Petrove gore u Karlovac. Bili su odjeveni u domobranske odore. Vodio ih je Većeslav Holjevac, „domobranski časnik“. „To je bio herojski čin“, istaknuo je na obljetnici akcije kordunaških partizana, IVO GOLDSTEIN, sveučilišni profesor i povjesničar

 

Polaganjem vijenaca ispred spomenika skojevcu IVICI GOJAKU, kod drvenog mosta na Korani, koji je prilikom povlačenja partizana preodjevenih u domobranske odore bio teško ranjen, zbog čega je ubrzo i umro  -  i kod bezimene biste VEĆESLAVU  HOLJEVCU  u Parku heroja, u centru grada na četiri rijeke, obilježena je akcija iz druge polovice studenog 1941., kada je skupina kordunaških partizana ušla u okupirani grad da iz zatvorske bolnice izvuče MARIJANA ČAVIĆA GRGU, sekretara Mjesnog komiteta KP Karlovac, kojeg su ustaše bili zarobili.

Partizanka akcija nije u potpunosti uspjela  -  zbog pogrešne obavijesti gdje se tada nalazi Marijan Čavić. Naime, ustaše su teško ranjenog Čavića iz bolnice prije toga prebacili u policiju, ispitivali ga i mučili, nakon čega je ubrzo preminuo. Partizani su bez većih problema ušli u grad, došli do bolnice i istim se putem, preko starog drvenog koranskog mosta na Mekušju, neobavljenog posla vraćali natrag u bazu na Petrovoj gori. Prilikom povratka, na samom je mostu došlo do puškaranja s talijanskim i ustaškim formacijama. Tu je teško ranjen skojevac Ivica Gojak, ubrzo preminuvši na rukama drugova. Imao je samo 19 godina. Lakše je ranjen i borac Đorđe Momčilović. Petorica talijanskih vojnika je poginulo. Ujutro, partizanska skupina krenula je prema Petrovoj gori  -  stigli su u selo Vučkovići.  Iako u toj hrabroj akciji nisu uspjeli, kordunaški partizani dobrano su uzdrmali njemačko-talijansko-ustašku famu o vojničkoj superiornosti. O ovom događaju izvijestili su Radio London, Radio Moskva i Radio Slobodna Jugoslavija, što je imalo velikog odjeka među saveznicima, a snimljen je i film pod naslovom „Signali nad gradom“ scenarista Slavka Goldsteina, redatelj je bio Žika Mitrović, a glavnu ulogu tumačio je beogradski glumac Aleksandar Gavrić. Važan čimbenik bio je moralno politički uspjeh pothvata. Činjenica da je skupina partizana uz najveću životnu opasnost ušla u Karlovac pod zapovjedništvom Većeslava Holjevca da spase svog suborca, imala je velikog odjeka širom cijele Hrvatske.

Akcija upada u grad je dobro uzdrmala ondašnju vlast i represalije su bile stravične. Uhapšeno je 260 ljudi. Odvedeni su u Jasenovac i nitko nije tamo preživio.

Nazočne na obilježavanju  partizanskog podviga pozdravili su MIRKO MILADINOVIĆ, potpredsjednik karlovačke udruge antifašista, TATJANA HOLJEVAC, kći Većeslava Holjevca, EDITA GOJAK, nećakinja Ivice Gojaka, DANIJEL IVIN, povjesničar, partizanski veteran JURAJ HRŽENJAK, suborac Većeslava Holjevca.

Govoreći na skupu, IVO GOLDSTEIN, sveučilišni profesor i povjesničar, među inim je istaknuo: „To je bio herojski čin i mi se toga ne sramimo, već se time ponosimo i to ističemo. Tko god drugačije govorio ne govori istinu nego laže. Taj Vecin čin je proslavio ovaj grad. BBC iz Londona je javio da su partizani oslobodili Karlovac. Naravno, propaganda je tada učinila svoje, i nije bila daleko od istine.  Prije  više godina jedan engleski istraživač  je tražio da pogleda film o akciji „Signali nad gradom“ i istraži događaj. Na kraju nije mogao vjerovati da se tako nešto dogodilo“. Goldstein je kazivao i o aktualnoj drštveno-političkoj situaciji u Hrvatskoj. „Znamo da su se vrijednosti u ovoj državi preokrenule, u Zagrebu, u zemlji Hrvatskoj. Više nitko ne zna što je pravo, a što je krivo, tko je bio prije 77 godina na pravoj, a tko na krivoj strani. Kada se ukidaju ulice i trgovi Maršala Tita onda se zapravo ukidaju imena ljudi i heroja koji su baza današnje Hrvatske. Ona je nastala prije 75 godina u Otočcu i na Plitvicama, na Prvom ZAVNOH-u“, zaključio je Goldstein.


Bojan Mirosavljev