UABA LIBURNIJE DODiJELILA ZAHVALNICU OŠ DRAGO GERVAIS - BREŠCA PDF Print E-mail

Odlukom predsjedništva UABA Liburnije od 21. siječnja 2016. godine dodjeljena je Zahvala Osnovnoj školi „Drago Gervais“- Brešca za poseban doprinos u radu Udruge i afirmaciju Narodno-oslobodilačke borbe i antifašističkih principa te jačanje ljudskih prava i demokracije.

Temeljem višegodišnje suradnje kroz zajednički dogovorene i realizirane projekte iz Drugog svjetskog rata i antifašizma učenici se upoznaju putem terenske nastave i svojevrsnog oblika istraživanja događaja iz tog povijesnog razdoblja.

Projektom „Partizanskim putevima Gorskog kotara“ i posjetIma gradu Čabru, Lokvama. Delnicama i Memorijalnom centru „Ivan Goran Kovačić“ u Lukovdolu, kao i projektom „Tragom spomenika NOB-a po Ćićariji i Buzeštini“, učenici su upoznati s događajima vezanim uz okupaciju talijanskih fašista i njemačkih nacista te stradanjima žitelja tih područja kao i njihovom doprinosu u borbi protiv okupatora.

Kroz kvalitetno pripremljene programe obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, obilježavanjem sjećanja na žrtve Holokausta kao i kroz posjet Memorijalnom muzeju Lipa pamti učenici osmih razreda ove škole se upoznaju s velikim stradanjem ljudi izazvano mržnjom temeljenom na fašističkoj ideologiji i državnoj politici trećeg Reicha i fašističke Italije. Ideologije u kojoj su postojale rase i skupine koje je trebalo u cijelosti uništiti kao Židove, Rome pripadnike drukčije seksualne orijentacije i sve one koji su pružali otpor nacističkom režimu.

Kroz sve te primjere učenici ove škole spoznali su da je i danas važna borba za ljudska prava, toleranciju i demokraciju kao suprotnost fašizmu i nacizmu koji predstavljaju apsolutno zlo naše povijesti i zlo protiv čovjeka i čovječnosti.

Kroz cjelokupan svoj rad u ovom segmentu djelovanja ocjenjujemo da se ova škola zaista trudi da ukaže svojim učenicima da se vrijedi boriti za vrijednosti ljudskih prava, za razvijanje tolerancije i demokracije u društvu, protiv mržnje, netrpeljivosti i nasilja prema ljudima zbog druge nacije, vjere, boje kože, drugačijeg svjetonazora i mišljenja.