Reagiranja - Heroji Sutjeske PDF Ispis E-mail

Drugarice i drugovi,

Prije 73 godine na ovim područjima Titovi partizani vodili su bitke, ne samo za svoju budućnost, nego i za budućnost naraštaja koji dolaze.

Heroji Sutjeske nisu vodili računa tko je Srbin, Hrvat, Musliman, Crnogorac, tko je šumadinac, hercegovac ili dalmatinac  jer su bili antifašisti, u borbi protiv nacifašista, svih boja i nacija.

 


Ne prvi put, i ovdje su se borili protiv, Njemaca, Talijana, Bugara, ustaša i četnika koji su sa svojih 127.000 vojnika pokušali uništiti 22.000 partizana među kojima i 3.500 ranjenih i bolesnih boraca.

7.500 partizanskih boraca ostalo je na vječnoj straži ideala i slobode.

Među poginulima, više od 4.100, bilo je sa područja Hrvatske, od čega 3.000 iz Dalmacije. Za spomen i sječanje su i brojke od 558 poginulih sa područja Splita ili 535 poginulih iz grada Šibenika, ili 63 borca sa Malog Iža ili 51 borac iz tada Šibenskog sela Bilica.

43 narodna heroja dala je Sutjeska.

Nakon II svjetskog rata narodi  ih nisu zaboravili, narodi su se ponosili  njihovim djelima i njihovim idejama.

Ali 70 godina nakon,  njihova djela  više nisu dovoljno inspirativna za nove generacije, pa se njihova imena zaboravljaju, pa ih u knjigama i ne spominjemo, pa se od njih ograđujemo.

Ali poraženima  u II svjetskom ratu to nije dovoljno, ustaše, četnici, oni bi željeli biti pobjednici, oni bi htjeli da se o njihovim djelima pišu knjige, da njihovi koljači postanu najprije nevine žrtve , a onda i heroji, a možda i sveci.

Sve češće nam poručuju da su i oni za antifašizam, ali da baš onaj  partizanski  to  i nije bio. Voljeli bi oni da nije, ali on jeste i to velik, ogroman, priznat od čitavog svijeta. I zato mi ne moramo lagati, mi ne moramo izmišljati, jer  antifašizam  Dalmacije , Hrvatske,Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne gore, Slovenije, Makedonije, čitave Titove Jugoslavije  nije bio pokret otpora seoskih straža, on je bio puno više, on je bio budućnost.

I na kraju, u ime Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske moram istaknuti da ćemo antifašizam braniti i odbraniti,  A svima koji bi mjenjali, koji zaboravljaju, koji misle da im je došao trenutak, poručujem da  u žilama mnogih građana Titove Jugoslavije  teče krv istinskih antifašista – Titovih partizana.


Neka je vječna slava herojima Sutjeske!