Knjiga o dobrovoljcima u Španjolskom građanskom ratu PDF Ispis E-mail

 

Na temelju neobjavljenih arhivskih dokumenata, intervjua, memoara i suvremenih medijskih napisa, knjiga ''Jugoslaveni u Španjolskom građanskom ratu'' govori o opasnim putovanjima jugoslavenskih dobrovoljaca prema španjolskim ratištima, vojnim i političkim sukobima s kojima su se suočavali, iskustvu u francuskim logorima te povratku u domovinu i prelazak u Titove partizanske jedinice.

 

 

 

Osamdeset godina nakon što su pobunjeni vojni časnici započeli ustanak koji je njihovu zemlju pogurao u bratoubilački sukob, Španjolski građanski rat (1936.-1939.) nastavlja poticati strastvene rasprave i u Španjolskoj i u inozemstvu. Iako je sukob započeo kao lokalni konflikt na periferiji Europe, u kratkom roku su se uključile druge države, zbog čega je eksplodirao u ideološko bojno polje u fokusu cijelog svijeta.

 

Desetak tisuća antifašista se sjatilo u obranu Republike protiv Francovih Nacionalista, a mnogi od njih su se pridružili legendarnim Internacionalnim brigadama. Ova publikacija analizira sudjelovanje gotovo 2.000 jugoslavenskih dobrovoljaca koji su se priključili herojskoj borbi protiv fažizma u Španjolskoj, u trenutku kada čitava Europa nezaustavljivo klizi prema totalnom ratu.

Dodatno, ovaj izvještaj omogućava i bolje razumijevanje kontroverzi oko Titove uloge u organiziranju jugoslavenskih dobrovoljaca, pregled najnovijih istraživanja oko Španjolskog građanskog rata, te nudi odgovore na pitanje zašto je ovaj sukob aktualan i danas.

 

 

Vjeran Pavlaković