Dubrovački izlet u prekogranično susjedstvo LIJEPI BUDVANSKI UTISCI PDF Ispis E-mail

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena Udruga antifašista Dubrovnik organizirala je krajem prošlog tjedna tradicionalni jednodnevni izlet, ovaj put u Budvu središnjem mjestu Budvanske rivijere u crnogorskom primorju. Izlet je organiziran i u okviru međunarodne i prekogranične suradnje sa susjednom državom u kojoj dubrovački antifašisti već gotovo desetljeće surađuju sa Savezom udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore. Ta je suradnja počela dubrovačkim sastankom, održanim u lipnju 2008. godine, predstavnika Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, među njima i predstavnici Udruge antifašista Dubrovnik s predstavnicima Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, na kojem su osuđena ratna događanja i agresija na dubrovačko područje i Republiku Hrvatsku, a crnogorski antifašisti su izrazili žaljenje za stradale ljudske živote i prouzročene materijalne štete.. U godinama što su slijedile, dubrovački antifašisti su, s ciljem upoznavanja, uspostave i unapređivanja suradnje i dobrosusjedskih odnosa, posjetili Podgoricu, Žabljak, Danilovgrad, Bar, Tivat, Kotor i Hercegnovi, a sadržaj tih uglavnom jednodnevnih posjeta bio je upoznavanje prirodnih i kulturno povijesnih značajki pojedinog područja te susret i razmjena iskustava s antifašistima organiziranim u SUBNORA Crne Gore.

Tako je ovaj put bilo u Budvi, jednom od najstarijih naselja na Jadranu. Prema legendi, njen je osnivač bio Kadmo, sin feničkog kralja Agenoma, vladara Tebe. Kroz povijest nad Budvom su se smjenjivali gospodari i vladari, a prošla su vremena ostavila povijesni trag. Zahvaljujući svom geografskom položaju, Budva se razvijala u turizmu te, unatoč posljednjih desetljeća, čini se, prekomjernoj izgrađenosti, izrasla u najznačajnije turističko odredište ovog dijela Jadrana, najposjećenija je destinacija u Crnoj Gori i jedna od najposjećenijih na Jadranu. Ljude privlači neponovljiva ljepota sunca, mora, predivne i duge pjeskovite plaže u podnožju gorostasnih planina. Panoramu budvanske rivijere upotpunjuju slikoviti gradići: Bečići, Sveti Stafan, Buljarica, Miločer, Petrovac … Vrijednost Budve je i njena kulturno povijesna baština: brojni spomenici, iskopine, tvrđave, samostani i crkve. Posebno se ističu zidine što okružuju lijepi i sjetni Stari grad, tvrđava Citadela, Crkva  Sv. Trojice, katolička crkva Sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika Budve iz 1200., benediktinski samostan i crkva Santa Maria in punta, ostaci ranokršćanske bazilike iz 5. stoljeća…

Poslije obilaska dijela kulturno povijesnih znamenitosti Budve i Svetog Stefana, dubrovački su izletnici položili lovorov vijenac i odali počast pred spomen obilježjem heroine Vukice Mitrović, a svoje su druženje nastavili na zajedničkom ručku s predstavnicima domaćina na čelu sa Zoranom Špadjerom, predsjednikom Udruženja boraca NOR-a i antifašista Budve. Uz dobro raspoloženje i pjesmu, razmijenjena su iskustva u radu na promicanju kulture sjećanja i unapređenju antifašizma kao civilizacijske tekovine naročito među mladima. Na odlasku, u pozdrav pružene ruke, hvala domaćinu na gostoprimstvu i do viđenja u Dubrovniku. Lijepo raspoloženje u autobusu na povratku kući su najbolji znak da dubrovački izletnici iz Budve nose lijepe utiske.

Krešimir Ladik