Otrgnuto od zaborava PRIJE 75 GODINA – AKCIJA ISPISIVANJA PAROLA U DUBROVNIKU PDF Ispis E-mail

Organizacija SKOJ-a u Dubrovniku odigrala je značajnu ulogu u pružanju otpora okupatoru i domaćim izdajnicima. U njene aktivnosti su se uključivali omladinci iz redova radnika, srednjoškolaca, studenata i sa sela. Sudjelovali su u demonstracijama, pisanju parola, akcijama oslobađanja uhićenih drugova, prikupljanju raznih oblika pomoći partizanskim jedinicama u zaleđu Dubrovnika, odlaskom u partizane.

 

Među zapaženije aktivnosti kojima je rukovodilo Mjesni komitet SKOJ-a u Dubrovniku u vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu zapažena je akcija ispisivanja parola u Gradu i Gružu. Nakon složenih organizacijskih priprema, oko 100 sudionika organiziranih u dvadesetak grupa, a na iznenađenje građana i policije, prije 75 godina, u toku noći 26. na 27. ožujka 1942. godine masnom bojom ispisali su brojne antifašističke parole, kojima su iskazali prezir prema okupatorima i domaćim izdajnicima, kao: " Živio Staljin", " Živila Crvena armija", " Živili partizani", Živila komuna", " Doli Poglavnik", "Doli Mussolini", "Doli okupator", "Ustaše razbojnici"...

Bio je to neočekivan udarac talijanskom okupatoru i ustaškoj vlasti. Akcija je polučila značajan propagandni i politički značaj. U samoj akciji nitko nije otkriven. Ipak slijedećeg dana uslijedila su uhićenja. Došlo je i do provala u istrazi, što je rezultiralo uhićenjem 60 Dubrovčana (uglavnom članova SKOJ-a i nekoliko članova Komunističke partije) koji su uz mučenja saslušavani u fašističkim zatvorima Kazbek i Lovrijenac. Uhićenja su od 27. ožujka do prve polovice travnja provodile ustaške vlasti i uhićene predavali talijanskim okupatorima na daljnji postupak. Manji broj sudionika uspjeli su se skloniti i pobjeći iz Grada.

Pred  specijalnim talijanskim vojnim sudom u Šibeniku podignuta je optužnica protiv 38 sudionika akcije, od kojih su šestorica bili u bijegu. Uz nekoliko oslobađajućih presuda, ostali su osuđeni su na kazne zatvora od 2 do 24 godine i upućeni na izdržavanje kazne u talijanske zatvore u Veneciju, Parmu i Pizu.

Prema sjećanju Frana Boroja, jednog od organizatora akcije pisanja parola, pred talijanskim vojnim tužilaštvom i ratnim vojnim sudom  optuženi su : Božo Broketa, Milivoj Novak, Cvijeto Giljević, Mujica Fetahagić, Ivo Rupčić, Ivo Bonačić, Mladen Kukuljić, Paride Mladošić, Aleksa Prizmić, Ivo Vukušić, Miho Mrnarević, Frano Boroje, Slavko Rusković, Ivo Franić, Ivo Kelez, Božo Skorić, Vlaho Muhoberac, Rade Merčep, Miho Bratoš, Dada Novaković, Miše Kuraljica, Ahmet Misirlić, Vlaho Goga, Josip Luetić, Salko Nazerčić, Ana Vučenović, Jerko Misir, dok su u bijegu bili optuženici Milan Prizmić, Miše Simoni, Igor Šegvić, Martin Klarić, Vule Gluhaić i Mato Jakšić. Kao i mnogi drugi mladi ljudi, oni su u teškim vremenima Grada pod vlašću NDH i talijanskih fašista ispisivali slobodarsku povijest Dubrovnika.

 

NP