74. OBLJETNICA BITKE ZA RANJENIKE NA NERETVI PDF Print E-mail

U organizaciji SABNOR-a BiH, OO UABNOR-a Jablanice, Društva „Josipa Broza Tita“ iz Jablanice i Općine Jablanica, uz sudjelovanje delegacija antifašističkih boraca i antifašista RH i iz drugih susjednih država, manifestacija će se održati 6. svibnja 2017.g. s početkom u 11,15 sati u Jablanici, sa: otvaranjem izložbe „Historijska pruga kroz historijske izvore“. puštanje 74 karanfila s mosta na Neretvi „Cvijet za ranjenike“, polaganje cvijeća sa spomen obilježju, Svečana akademija s kulturno-zabavnim programom i koncert mladih, te prikazivanje dokumentarnog filma „Golim rukama“.

U ime predsjednika SABA RH s prigodnom riječju obratit će se predsjednik Koordinacije zajednice UABA Dalmacije, JURAJ KRSTULOVIĆ.

U bitci na Neretvi, koju je nametnula i pokrenula okupatorske i kvislinške oružane snage, pod nazivom „WEISS II“, od 9. veljače do 23. ožujka 1943., učestvovale su postrojbe GŠH, i to: 7. banijska i 19. dalmatinska divizija, plus 1. i 2. dalmatinska brigada u 2. i 3. proleterskoj diviziji s ukupno 9.767 boraca. Iz Hrvatske je bilo još 2.050 boraca u drugim proleterskim brigadama NOU i POJ. Iz Hrvatske učestvovalo je ukupno 14.380 boraca ili 60% svih boraca.

Težište bitke na Neretvi, prema tome, je bilo na brigadama i borcima NOV Hrvatske. Presudnu ulogu proboja iz okruženja u dolini rijeke Neretve izveli su Dalmatinci iz 2. dalmatinske brigada. Oni su prvi, tijekom 6/7. ožujka 1943. prešli preko Neretve, kod porušenog mosta blizu Jablanice i otvorili put ostaloj Grupaciji oko VŠ NOV i POJ za daljnji prodor i napredovanje kroz istočnu Hercegovinu.

U bitci na Neretvi, 9. dalmatinska zajedno sa 7. banijskom divizijom imalo je najtežu zadaću; prijenos ranjenika i velikog broja tifusara preko Neretve i bespuća planine Prenj.

Po zapovjedi VŠ NOV i POJ, nastavljena je borba protiv četnika u području Nevesinja, koje je zauzeto zajedno s 5. crnogorskom brigadom, 29.3.1943. U Nevesinju, na teškom terenu, preplavljeno četnicima, s nesigurnom ishranom, zahvaćeni tifusom i kojekakvim podvalama, nakon ponovljenog jakog napada četnika s talijanima 11/12. travanj 1943., partizanske jedinice su bile primorane napustiti Nevesinjsko područje. Zbog kojekakvih podvala i optužbi na adresu boraca 9. dalmatinske divizije, VK Tito donio je odluku da se divizija „reorganizira“, a od boraca 3., 4. i 5. dalmatinske brigade formirana je nova 3. dalmatinska brigada sa 1.200 boraca, dok su ostali borci, njih oko 2.500, raspoređeno je u 1. i 2. proletersku i 3. crnogorsku diviziju. Bilo je to najgore, što se u ratu može dogoditi jednoj operativnoj jedinici a da nije istraženo, kao ni to; zašto se je 377 boraca iz 9. dalmatinske divizije vratilo u Dalmaciju, da se bore u svojoj sredini.

Poslije slavne bitke za ranjenike na Neretvi i poraza, do nogu, četničkih snaga, nakon kraćeg predaha uslijedila je V. neprijateljska ofenziva, pod nazivom „SCHWARTZ“, odnosno – BITKA NA SUTJESCI, od 15.svibnja. – 15. lipnja 1943.

Smrt fašizmu – sloboda narodu!

 

Piše: Krešimir Sršen, prof.