Skupština Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba PDF Ispis E-mail

ANTIFAŠIZAM NIJE „UKRAS“ HRVATSKE DEMOKRACIJE

Odnos vlasti prema antifašizmu nije u skladu s temeljnim načelima Ustava RH i međunarodnim standardima, kao i sadržajem saborske Deklaracije o antifašizmu. Antifašizam često služi vlasti kao „ukras“ hrvatske demokracije, a društvena stvarnost govori o ignoriranju antifašističkih vrednota. Nužno je okupljanje novih, posebno mlađih članova u antifašističke udruge. Valja djelovati još efikasnije na daljnjem očuvanju i promicanju izvornih antifašističkih vrijednosti

 

Skupština Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba izrazila je zabrinutost zbog pojava neonacizma i neofašizma u hrvatskom društvu, koje se tolerira od nositelja državne vlasti Republike Hrvatske i institucionalno podržava. Naglašenija je ustašizacija društva, širenje i toleriranje govora mržnje, omalovažavanje i negiranje hrvatske antifašističke povijesti – navodi se, među inim, u priopćenju upućenom najvišim tijelima vlasti i hrvatskoj javnosti, koje je potpisao Petar Raić,  predsjednik ZUABA ZŽ i GZ.

Skup su pozdravili Ratko Maričić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika, Franjo Habulin, predsjedik SABA RH i Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava  „Josip Broz Tito“ Hrvatske.

Negativna društvena klima

Vrijeme u razdoblju između izborne i redovne skupštine bilo je izuzetno teško  zbog složenih političkih i društvenih uvjeta u zemlji, ali i Gradu Zagrebu te negativne društvene klime usmjerene na minimiziranje, pa čak i kriminaliziranje NOB-a i Vrhovnog komandanta Tita. To je godina nastavka organiziranih napada ektremnih nacionalista na NOB i antifašizam uz toleriranje Vlade, ustaškom pozravu „za dom spremni“ i širenja ustašizacije u Hrvatskoj, uz negiranje žrtava fašizma, posebno Jasenovca.. To je, među ostalim, rečeno u izvještaju o radu (koji je usvojen) i sumiranju rezultata djelovanja u proteklom periodu.  Nakon rasprave, prihvaćen je plan aktivnosti za naredno razdoblje

Članstvo djeluje u Zagrebu u devet udruga u gradskim četvrtima, a u svim gradovima Zagrebačke županije ima deset udruga koje povezuju i područja 23 općine i županije. Broj članova je oko 1700, što je nedovoljno, rečeno je u raspravi. Starosna struktura članstva kreće se između 70 – 80 godina. Potrebno je posvetiti najveću pozornost omasovljenju (i pomlađivanju) članstva udruga s mlađim ljudima, ali i drugim zainteresiranim građanima bez obzira na godine starosti, a koji prihvaćaju Program i Statut SABA RH i Zajednice i žele se uključiti u aktivnosti udruga i očuvanje antifašističkih vrednota.

Značajna je aktivnost članova udruga u odborima SABA RH, sekcijama I, VI. i X. korpusa, Sekcije žena, Sekcije zrakoplovaca i Mreže antifašistkinja – mladih antifašista. Velik je broj čanova istovremeno i u članstvu Saveza društava „Josip Broz Tito“, a dio je aktivan u SDP-u, SRP-u, te poglavito u Forumu seniora SDP-a u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Realizirani programski zadaci

Rad Zajednice i udruga karakteriziraju brojne aktivnosti i borba za održavanje i vraćanje stečenih prava i zaštite boraca, očuvanje i obnove spomeničke baštine NOR-a, provođenje saborske Deklaracije o antifašizmu, te istine o NOB-u i Josipu Brozu Titu. Jedna od težišnih aktivnosti bila je i obilježavanje važnijih dogđaja iz antifašističke borbe, održavanje svečanih skupova, akademija i komemoracija, kojima se nastojalo obogatiti program novim sadržajima, društvenim tribinama i tematskim raspravama, razgovorima sa sudionicama događanja iz NOV-a, izložbama, pohodima mjestima značajnim za NOB, ali i Domovinski rat. U tome se nastojala poticati suradnja sa školama, kulturnim i sportskim društvima, a posebno sa udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Raduje spoznaja da u radu nekih udruga (posebno Jug Zagreb) sudjeluje sve veći broj branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata koji cijene antifašizam kao bitan čimbenik u stvaranju Republike Hrvatke. Ostvarena je bliska suradnja s nevladinom organizacijom Documenta, a dio udruga nastavio je uspješnu suradnju s udruženjima boraca NOR-a u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Italiji.

Skupština je obvezala Predsjedništvo ZUABA ZŽ i GZ i udruge da i nadalje ostvaruju sadržaje programkih načela, a u narednom periodu, kako je naglašeno na skupu, valja sačuvati jedinstvo članova te jačati organizacije kroz aktivnosti na terenu, borbom za istinu i tekovine NOB-a.

Financiranje je stalna briga rukovodsrtava radi realizacije programskih aktivnosti. Diskriminirajuće dodjeljivanje sredstava antifašističkim udrugama ne dozvoljava planirano izvršavanje programskih zadataka. Udruge  su u prošloj godini  (na javnom natječaju) dobile upola manje financijskih resursa  nego ranije. Simbolično je i financiranje iz proračuna lokalne samouprave, nasuprot, primjerice udrugama hrvatskih branitelja i drugim nevladinim organizacijama. Valja i nadalje biti uporan treba se redovito prijavljivati na natječaje sa obrazoloženim projektima, kao i iznalaziti potencijalne donatore, te druge izvore financiranja. Naplati članarine posvetiti veću pažnju. Informiranje članstva o aktivnostima i stavovima SABA RH valja biti kontinuirano kroz praćenje web. stranice i Glasa antifašista (uz obnovu petplate na list).

Djelotvorniji angažman članova

Težišni zadaci su aktivno sudjelovanje na obljetnicama: Jasenovac, Brezovica, Dan pobjede, godišnjica ustanka, oslobođenja Zagreba, 10. korpusa zagrebačkog, Oborovske bitke, logora Kerestinec i Jastrebarsko. Zajednica će svoje programske zadatke izvršavati u suradnji sa SABA RH, drugim zajednicama UABA, Savezom i društvima „Josip Broz Tito“, udrugama iz Domovinskog rata, tijelima vlasti i nevladinim udrugama. Trajna je zadaća održavati, obnavljati i čuvati spomeničku baštinu na svojem području djelovanja u suradnji s gradovima, općinama i gradskim četvrtima. U narednom periodu trajni i najvažniji zadatak je očuvanje i daljnja promocija vrijednosti antifašizma ostvarenih tijekom NOB-a kao civilizacijske tekovine demokratskog svijeta, kao odgovor svim onim lažnim napadima i pokušajima desnice da iz Ustava RH izbace antifašizam i unesu totalitarizam, da obezvrijede NOB i Vrhovnog komandanta Tita, kao i politiku i demokratsku opredijeljenost Republike Hrvatske.

Nužan je i djelotvorniji angažman svih članova u udrugama, a ne samo dijagnosticiranje stanja sa „mora“ i „treba“, već valja raditi efikasnije na daljnjem očuvanju i promicanju izvornih antifašističkih vrijednosti. Kroz sve aktivnosti njegovat će se humanističke i demokratske vrijednosti antifašizma, nasuprot govorima mržnje raznih revizionista, koji i dalje nastoje omesti demokratske civilizacijske poruke antifašista, a u tome su imali i imaju vrlo jaku potporu u dijelu tijela vlasti, klera i medija. Unatoč svim nedaćama, Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba –realizirala je valjano  planirane zadatke u minulom razdoblju – zaključeno je na skupu.

 

Bojan Mirosavljev