Gornja Trebinja ZA NJIH JE BOŽIĆ BIO SMRT PDF Ispis E-mail

Komemorativni skup u znak sjećanja na civilne žrtve ustaške odmazde na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. Položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika nevinih stradalnika

 

Nakon neuspjeha zimske ofenzive na Kordun, uslijedila je ustaška odmazda. Ustaše su nastavile pohod na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. Prema dokumentaciji Povijesnog arhiva, vojska NDH pogubila je ukupno 205 civila iz Skakavca, Popović Brda, Lipja, Klipinog Brda, Manjerovića, Tušilovića, Donje i Gornje Trebinje, Slunjskih Moravica i Udbinje. Ubijeni su zbog svoje nacionalnosti, među ubijenima je bilo 135 Srba, 70 Roma, dok je jedna osoba, tadašnji svećenik u Trebinji, bila ruske nacionalnosti. Bilo je tu cijelih obitelji. Među ubijenima bilo je čak 75-ero djece.

Tim povodom na brdu iznad Gornje Trebinje (kod pravoslavne crkve), uprilčen je i ove godine komemorativni skup u znak sjećanja na stradalnike koje su ustaše ubile 6. i 7. siječnja 1942. godine u šumi Domaći Lug i Lipjansko Mlađe. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Žrtve su bile sahranjene u četiri masovne grobnice, a prije nekoliko godina, na inicijativu Dušana Duje Krivokuće, svjedoka tih zločina (koji je tada bio dijete u dobi od 14 godina) te uz pomoć Grada Karlovca i potomaka žrtava,  ekshumirani su ostaci iz četiri masovne grobnice. Pored crkve u Gornjoj Trebinji sve kosti žrtava pokopane su zajedno i postavljen je veliki spomenik sa uklesanim imenima masakriranih. Izgradnju Spomen-obilježja zajednički su financirli Grad Karlovac i Srpsko narodno vijeće, dok je ostatak novca prikupljen donacijama poklonika antifašizma – najviše iz Karlovačke i Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

„Ljudima je rečeno da se odazovu pozivu novih vlasti koje će ih otpremiti u Srbiju. Uzeli su kola, stvari i stoku, i potom su odvedeni u Skakavac, razmješteni po kućma, ali vlaka za Srbiju nije bilo. Sutradan su pobijeni. Svirepi događaj dogodio se na pravoslavni Badnjak i Božić 1942. godine. Ovakav se zločin na ovim prostorima nikada do tada nije dogodio“,  kazao je na komemoraciji Dušan Krivokuća. „I ovdje su stradali nevini ljudi. Za njih je Božić postao smrt. Umjesto da se raduju rođenju spasitelja, oni su život završili u nekoliko jama unaprijed pripremljenih za njih. Nama ostaje da se neki ovakav sličan zločin više nigdje i nikada neće ponoviti“, kazao je, među inim, Rade Kosanović, koordinator u Srpskom narodnom vijeću.

Pomen nevinim žrtvama održao je karlovački paroh Goran Slavnić. Skup su pozdravili Pero Karmelić, član Skupštine Karlovačke župnije i Mirko Miladinović, donedavni predsjednik Udruge antifašista Grada Karlovca.

B. M.