‘Dianina lista’ hrvatskih autorica osvojila Trst PDF Print E-mail
Thursday, 26 January 2012 20:53
Diana Budisavljević stvarna je heroina nagrađenog filma Dokumentarni film “Dianina lista”, producentica Dane Budisavljević i Miljenke Čogelje iz zagrebačke produkcijske tvrtke “Hulahop”, osvojio je nagradu EAVE European Producers Workshop za najbolji projekt na koprodukcijskom forumu When East Meets West, koji se od 19. do 21. siječnja održavao u Trstu.
 
Projekt “Dianina lista” sudjelovao je na forumu kao jedan od 18 odabranih, iz ukupno 129 prijavljenih projekata, u žestokoj konkurenciji dugometražnih igranih i dokumentarnih projekata iz istočnoeuropskih zemalja te iz Italije, Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske.
 
“Dianina lista” je dokumentarni film o iznimnoj ženi koja je u Drugom svjetskom ratu pokrenula, i s grupom suradnika provela, humanitarnu akciju nevjerojatnih razmjera. Diana Budisavljević rođena je Austrijanka koja se nakon udaje za Julija Budisavljevića doselila u Zagreb.
 
Kada je 1942. godine čula za stradavanja djece u ustaškim logorima, odlučila je nešto učiniti. Pokrenula je akciju spašavanja te ju je s profesorom Kamilom Breslerom, zaposlenikom tadašnjeg Ministarstva socijalne skrbi, sestrom Crvenog križa Dragicom Habazin, komunističkom ilegalkom Janom Koch te drugim suradnicima, provodila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. U toj je akciji spašeno 12.000 djece. Režiju filma potpisuje Dana Budisavljević, a scenarij je napisala s Miljenkom Čogeljom.
 
J.K.
 
Izvor: Slobodna Dalmacija