KAMEN SPOTICANJA PDF Ispis E-mail

U Rijeci je 28. ožujka položeno šest obilježja Kamena spoticanja u Ulici Moše Albaharija ispred kućnog broja 17 u spomen na članove židovske obitelji koji su tijekom Drugog svjetskog rata s te adrese odvedeni u nacističke logore.

Inicijativu su pokrenule sestre Andrea i Tatiana Bucci, a koje su kao djevojčice sa svojim obiteljima prije točno 75 godina s te adrese odvedene u nacističke logore. Sestre Bucci na postavljanje obilježja doputovale su sa svojim obiteljima iz Kalifornije i Bruxsellesa, a bili su prisutni i brojni njihovi prijatelji.

Projekt Kamen spoticanja ili izvorno na njemačkom jeziku Stopersteine pokrenuli su 1996. godine njemački umjetnik Gueter Demnig i berlinsko Novo udruženje za slikarsku umjetnost. Projekt se provodi diljem Europe i predstavlja postavljanje spomen-obilježja Židovima stradalim u holokaustu. Spomen na stradale Židove postavlja se na pločnik ispred vrata kuće u kojoj su živjeli. Prvi Kamen spoticanja u Rijeci je 20013. godine postavljen u Starčevićevoj ulici u spomen na Riječane Eugenija Lipschitza i Gianettu Lipschitz. Pored obilježja postavljena u Ulici Moše Albaharija, 28. ožujka postavljena su obilježja i u Ulici Blaža Polića 6, te u Ulici Slaviše Vajnera Čiče 7. Postavljena su u spomen na Rosu Farberow, Soniu Perlow, Jossi Perlow, Maria Perlowa, Paolu Perlow, Sergia De Simone, Arona Perowa, Carlu Braun Perlow, Silvia Perlow i Roberta Baruna koji su 28. ožujka 1944. godine odvedeni iz svojih kuća u Auschwitz i nikada se nisu vratili.

(Preneseno iz Novog lista 29.03.2019.)