Zagreb PDF Print E-mail

NA ZAJEDNIČKOM ZADATKU

Pod pokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca Grada Zagreba i Zgrebačke županije, održana peta konferencija boračkih i antifašističkih udruga gradova i općina bivše Jugoslavije

 

U organizacijama antifašističkih boraca i antifašista svakim danom je sve manje boraca NOR-a, te sve više antifašista mlađih naraštaja. Stoga antifašističku obitelj valja osnaživati ljudima koji su po svom razmišljanju, po svom odgoju, po svom uvjerenju i načinu življenja antifašisti, a da često puta te svoje vrline nisu angažirali u kontekstu antifašizma – poručio je general Vinko Šunjara, partizanski veteran i bivši predsjednik ZUABA GZ i ZŽ i potpredsjednik SABA RH na petoj konferenciji boračkih i antifašističkih udruga gradova i općina bivše Jugoslavije u zagrebačkom hotelu „Central“.

Skup je počeo intoniranjem hrvatske himne „Lijepa naša“ a onda pjevanjem „Internacionale“ i poznate partizanske dalmatinske pjesme „Oj Mosore, Mosore“ – sve u izvedbi zagrebačkog Parizanskog zbora. Skup je pozdravio Ratko Maričić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava „Josip Broz Tito“ Hrvatske. Ovo je bio peti susret, a prvi je zajednički sastanak bio održan 2015. godine u Beogradu kada je usvojena Deklaracija o zajedničkom djelovanju. U Zagreb su pristigla izaslanstva boračkih i antifašističkih udruga iz Ljubljane, Beograda, Novog Sada, Kotora i Herceg Novog. Nitko nije došao iz Sarajeva, ali su iz Bosne i Hercegovine bili predstavnici iz Banja Luke i Republike Srpske te Cazina i Velike Kladuše i Federacije BiH.

Domaćin Petar Raić, predsjednik ZUABA GZ i ZŽ, među inim, kazao je da je i u Europi i u državama regije prisutan opći porast populizma, jačanje radikalne desnice, povijesni revizionizam ali i pojava tzv. neoliberalnih demokracija koje krše dostignute demokratske standarde ljudskih prava i tekovina antifašizma. Franjo Habulin, predsjednik SABA RH, ustvrdio je da nacionalizmi jačaju u regiji a da to treba promatrati u kontekstu jačanja nacionalizama u većem dijelu Europe. Ali, kaže da je siguran da većina građana država bivše Jugoslavije stoji na antifašističkim pozicijama. Potrebno je posvetiti najveću pozornost pomlađivanju članstva udruga s mladima, istaknula je Julijana Žibert iz Ljubljane koja je rekla da se na svim antifašističkim manifestacijama u Sloveniji okuplja veliki broj mladih ljudi.

Fašizam traje i nema izgleda da se izgubi. To je bolest koju čovjek nasljeđuje ne krivim genima, već krivim odgojem. Antifašizam ga ne može iskorijeniti, ali ga može držati pod kontrolom kao što dobar vatrogasac može lokalizirati plamen - čulo se na skupu. U zaključcima je naglašeno da će u svom radu i djelovanju borci NOR-a i antifašisti s područja bivše države uporno i energično ustrajati na daljnjoj afirmaciji antifašizma i promoviranja osnovnih vrijednosti Narodnooslobodilačke borbe, očuvanju djela i lika Josipa Broza Tita, zajedničkom obilježavanju značajnih događaja antifašističke borbe, suradnji s tijelima vlasti i nevladinim udrugama. Trajna je zadaća održavati, obnavljati i čuvati spomeničku baštinu na svojem području djelovanja u suradnji s gradovima, općinama i gradskim četvrtima.

Ljubica Tadić, tajniica boračke organizacije iz Banja Luke izrazila je nezadovoljstvo zbog izostanka sudjelovanja članova udruga antifašističkih boraca i antifašista na obilježavanjima obljetnica bitke na Sutjesci u organizaciji Republike Srpske. Hrvatskim borcima i antifašistima smeta neprimjerena ikonografija, dnevnopolitičke poruke nositelja vlasti za govornicom na Tjentištu i nespominjanje sudjelovanja jedinica Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske u toj po žestini najvećoj i najtežoj bitki Narodnooslobodilačkog rata. Od ukupnog broja partizanskih boraca bilo je najviše s područja Hrvatske. Najviše je poginulih bilo hrvatskih partizana - čak 4750, a samo su Prva i Druga dalmatinska brigada imale 1410 poginulih. O Titu, također nema spomena. Danas se na Tjentištu malo tko zaustavlja. Na svakom se koraku vidi da je tuda protutnjala neka osvetnička vojska koja je iza sebe ostavila pustoš, paleći, rušeći i demolirajući spomenike antifašističke borbe. Jedino je to pogromaštvo nadživio gorostasni spomenik samo zato što je u trenutku rušilaštva osionom oficiru vojske Republike Srpske, kako se priča, nedostajalo tonu eksploziva da ga digne u zrak!

Republički lideri osuđuju tuđe fašizme, ali ne i svoj. Naravno, hvale i veličaju doprinos vlastitih partizana u borbama a prešućuju obol boraca iz drugih regija. Na svečanoj akademiji povodom 75. obljetnice oslobođenja Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izrekao je hvalospjeve sovjetskoj Crvenoj armiji i srpskim borcima koji su sudjelovali u beogradskoj operaciji. O Titu - ni riječi! O sudjelovanju partizanskih jedinica iz Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske u oslobođenju Beograda - predsjednik Vučić nije progovorio (u sastavu 6. ličke, 28. slavonske divizije i 13. brigade „Rade Končar“ sudjelovalo je 16 tisuća boraca). Iz Hrvatske je poginulo 977 hrvatskih boraca (Hrvata i Srba). Svečani skup pozdravio je Splićanin Zdenko Duplančić, partizanski veteran, mirtraljezac Prve proleterske brigade s kojom je prošao cijelu Bosnu i Srbiju, sudjeluje u borbama za oslobođenje Beograda i Zagreba a ratni put okončava u Trstu. Živi u Beogradu više od pola stoljeća, predsjednik je Skupštinskog odbora općine Savski venac i predsjednik Saveza boraca te općine (često boravi u rodnom Splitu ali i na antifašističkim skupovioma u Hrvatskoj).

Skupština Srbije je 2004. , četnike proglasila antifašistima. Draža Mihailović nije rehabilitiran, nego mu je suđenje poništeno, jer „da nije bilo pravedno“. Jamačno, neće biti ponovnog suđenja. Prva proleterska osnovana je u Rudom, koje je danas u Republici Srpskoj. Nekada su se glavna ulica koja vodi do partizankog groblja i škola u Rudom zvali imenom Prve proleterske brigade. Danas ta ulica i škola nosi ime Draže Mihailovića.

Hrvatski narod je razmjerno broju stanovnika najviše pridonio antifašističkoj borbi u Europi, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od pola milijuna hrvatskih građana - pohvalila se na obilježavanju 80. obljetnice Drugog svjetskog rata u Varšavi predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.To nikada ne kaže u Hrvatskoj. Mogla je u Varšavi u društvu svjetskih čelnika, reći kako je iz svog ureda izbacila bistu lidera tog pokreta u kojemu je „aktivno sudjelovalo pola milijuna ljudi“, je li se pobunila kada su mu ukidali trg u središtu glavnog grada Hrvatske i je li digla glas što je sa spomenicima, obilježjima i ulicama tisuća hrvatskih partizana. Ni ove godine nije imala hrabrosti zaputiti se u Brezovicu ili podržati obilježavanje bitke na Sutjesci, ili ukoriti Sabor jer nije želio biti pokroviteluj Međunarodnog dana pobjede.

Antifašističke udruge s prostora bivše države svojim zajedničkim djelovanjem dokazuju da za međusobnu suradnju ne postoje granične prepreke. Nužno je nastaviti već uspješnu i dugogodišnju suradnju i povezivanje sa udrugama boraca i antifašista u regiji kroz zajedničke susrete i obilježavaja obljetnica iz antifašističke borbe. Hrvatski antifašisti, primjerice surađuju i s drugim zemljama, Austrijom, Italijom, Ruskom Federacijom. Rade na tome da se u prosincu u Istri održi međunarodni skup s predstavnicima svih antifašističkih veteranskih organizacija iz Europe kako bi se analiziralo stanje u Europi i završni dokumenti uputili Vijeću Europe. Antifašizam je politički pokret protiv fašizma i nacizma, utemeljen na najširim demokratskim osnovama i na negaciji bitnih ideoloških postavki ta dva pokreta. Zajednička borbena djelovanja jugoslavenskih partizana su učvrstila međusobno povjerenje u borbi protiv okupatora i kvislinga. I danas u miru, čvrste veze partizanskih veterana s prostora bivše države valja razvijati i njegovati - zaključeno je, među ostalim na konferenciji u Zagrebu.

Bojan Mirosavljev