Jubilej PDF Print E-mail

SPLIT JE BIO BASTION ANTIFAŠIZMA

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Splita i Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista obilježava 75. obljetnicu oslobođenja Splita od fašističkog okupatora. Upriličena tribina pod naslovom „75 godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas“

 

Tog kišnog jutra u polumraku svanuća, na Solinskoj cesti, tamo kod današnjeg Pravnog fakulteta, rastvorile su se škure na jednoj kući, a žena je izvan sebe od radosti povikala: „Došli su naši!“ Tako je pokojni Ivo Purišić, kasniji admiral mornarice, opisao ulazak Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske u Grad i oslobođenje Splita od okupatora i domaćih izdajnika na dan 26. listopada 1944. godine.

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Splita i Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista u hotelu „Park“ u najvećem dalmatinskom gradu obilježena je 75. obljetnica oslobođenja od fašističkog okupatora. Josip Milat, predsjednik gradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista posebno je pozdravio nazočne borce Narodnooslobodilačkog rata - Palminu Poljak, Antu Jelasku, Antu Adorića, Božidara Papića, Romana Bašića i Jakšu Miličića. „Klerofašistički elementi i dalje negiraju tekovine antifašizma u Splitu i u Hrvatskoj. Razni jurčevići, skeje i ostali tvrde kako je Hrvatska pobjedom partizana bila, ustvari, srušena. Kakva bi to Hrvatska bila bez pola Dalmacije i Hrvatskog primorja? Takva razmišljanja su, po svemu sudeći, prisutna i u splitskom Gradskom vijeću, budući da ono odbija uopće razgovarati s nama o tome da se jednoj ulici ili trgu u gradu da ime „žrtava fašizma“. S druge strane u Splitu imamo čak dvije ulice žrtava komunizma. U svakom slučaju nemamo namjeru odustati od naših zahtjeva, među ostalim i onog da se po Prvom splitskom partizankom odredu zove jedna ulica, te da na standarcu na Pjaci konačno bude uklesan datum oslobođenja grada“, poručio je Milat. Umirovljeni general Hrvatske vojske Luka Đanko, član Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista, kazao je: „Živimo u gradu u kojem se umjesto Dana oslobođenja, još uvijek slavi 10. travnja, pa se počneš pitati zašto si se to borio“.

Jubilarnom skupu prisustovali su Kornelije Brkić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, kapetan bojnog broda Ivan Vuković, izaslanik potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, čelnica Radničke fronte Katarina Peović, ujedno i predsjednička kandidatkinja, te brojni uzvanici, ali gradskih čelnika - nije bilo. Na tribini (moderator dr. Zoran Radman) „75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas“ sudjelovali su prof. dr. Branko Dubravica, prof. dr. Dragan Markovina, prof. dr. Aleksandar Jakir, prof. dr. Drago Roksandić, prof. dr. Hrvoje Klasić, Mladen Krnić i Zdravko Reić.

Splitska napadna operacija Osmog korpusa izvedena je kombiniranim borbenim djelovanjem s dva pravca: od Krila Jesenica prema Stobreču i Splitu, kao i preko Žrnovnice nastupala je 12. brigada. Najteže je bilo jako njemačko topništvo u Splitu i okolici, koji s tukli postrojbe na Šolti (oslobođena poslije Brača) i na Braču. Ipak borbe su brzo napredovale i 12. brigada je savladala rijeku Žrnovnicu i od istoka ušla u grad. Od Sinja se kretala 10. dalmatinska brigada 20. divizije, zauzela Klis i Solin i ušla u grad, koji je 26. listopada oslobođen. Borbe su nastavljene prema Kaštelima i Trogiru.

Kako ističe Ante Jelaska, partizanski veteran Split je bio grad - heroj. Ratna epopeja okupiranog Splita bila je veličanstvena. Naprosto je nevjerojatno da je u gradu od 40-tak tisuća stanovnika 18.000 građana aktivno surađivalo u NOP-u (simpatizere da i ne spominjemo), da je od toga naoružano 12.500 boraca te da je kroz splitske zatvore iz grada i okolice prošlo više od 15.000 rodoljuba. Njima će pjesnik Jure Franičević Pločar, u podnožju spomenika sužnjima fašizma na početku Solinske ceste, a uz nekadašnju zgradu okupatorske policije, posvetiti ove stihove: „Ovdje je sloboda u lancima bila kršila okove, razvijala krila…“. Split je u potpunosti bio partizanski grad, nepokoreni bastion antifašizma.

B. Mirosavljev