Vojnić PDF Print E-mail

OSNOVANO HRVATSKO-RUSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA

Promocija mirotvorstva, demokratske političke kulture međunarodnog razumijevanja te unapređenje odnosa između građana te dvije države Republike Hrvatske i Ruske Federacije glavni su zadaci Društva, rečeno je na osnivačkom skupu

 

Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj na brojnim susretima s hrvatskim partizanskim veteranima i članovima Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, često ističe kvalitetnu međusobnu suradnju. Još prije nekoliko godina, primjerice, Anvar Azimov sa suradnicima i Franjom Habulinom, predsjednikom SABA RH i Stjepanom Mesićem, bivšim hrvatskim predsjednikom na sastanku sa članovima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Vojnića obećao je obnavljanje prve partizanske bolnice u Hrvatskoj (na Petrovoj gori), i za čiju obnovu, sanaciju ili bar koliko-toliko održavanje današnja Republika Hrvatska ne pokazuje nikakav interes, uostalom kao ni za spomenik na Velikom Petrovcu.

Nedavno je u Vojniću osnovano Hrvatsko-rusko društvo prijateljstva za Karlovačku županiju. Za predsjednika je izabran Dušan Crnković, a za potpredsjednicu Tajtana Vujičić Vlačić. Osnivačkom skupu prisustvovali su Nebojša Andrić, načelnik Općine Vojnić i Mirko Marinović, dožupan Karlovačke županije. Vladimir Prokhorov, savjetnik u veleposlanstvu Ruske Federacije se zahvalio Općini, Inicijativnom odboru i članovima izrazivši nadu u dobru suradnju društva te obje države. Glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović je rekao da u Hrvatskoj postoji jedanaest društava hrvatsko-ruskog prijateljstva pa je naveo niz poznatih ruskih umjetnika i njihova svjetski poznata djela, od pjesnika i pisaca do filmskih stvaralaca. Kako je rečeno na skupu, promocija mirotvorstva, demokratske političke kulture međunarodnog razumijevanja te unapređenje odnosa između građana dvije države te Republike Hrvatske i Ruske Federacije glavni su zadaci Društva. Djelovanje će se svoditi na organizaciju tribina sa gostima, na obnavljanje antifašističkih spomenika i obillježavanje značajnih datuma ih historije obje države. Položeni su vijenci na devastirani spomenik žrvama fašističkog terora u Vojniću.

B. M.