Karlovac PDF Print E-mail

SJEĆANJE NA SMJELU PARTIZANSKU AKCIJU

Polaganjem vijenaca ispred spomenika skojevcu Ivici Gojaku i kod bezimene biste Većeslavu Holjevcu, obilježena je 78. obljetnica hrabrog partizanskog podviga u okupiranom gradu na četiri rijeke

 

U predvečerje 17. studenog 1941. godine, unatoč tisućama talijanskih vojnika i ustaško-domobranskih formacija, „ušetao“ se partizanski vod, došavši iz ustaničke Petrove gore u Karlovac. Bili su odjeveni u domobranske odore. Vodio ih je Većeslav Holjevac, „domobranski časnik“… Polaganjem vijenaca ispred spomenika skojevcu Ivici Gojaku, kod drvenog mosta na Korani, koji je prilikom povlačenja partizana preodjevenih u domobranske odore bio teško ranjen, zbog čega je ubzo i umro - i kod bezimene biste Većeslavu Holjevcu u Parku heroja u centru grada na četiri rijeke, obilježena je 78. obljetnica akcije kada je skupina kordunaških partizana ušla u okupirani grad da iz zatvorske bolnice izvuče Marijana Čavića Grgu, sekretara Mjesnog komiteta KP Karlovac, kojeg su ustaše bili zarobili.

Partizanska akcija nije u potpunosti uspjela - zbog pogrešne obavijesti gdje se tada nalazi Marijan Čavić. Naime, ustaše su teško ranjenog Čavića iz bolnice prije toga prebacili u policiju, ispitivali ga i mučili, nakon čega je ubrzo preminuo. Partizani su bez većih problema ušli u grad, došli do bolnice i istim se putem, preko starog drvenog koranskog mosta na Mekušju, neobavljenog posla vraćali natrag u bazu na Petrovoj gori. Prilikom povratka, na samom je mostu došlo do puškaranja s talijanskim i ustaškim formacijama. Tu je teško ranjen skojevac Ivica Gojak, ubrzo preminuvši na rukama drugova. Imao je samo 19 godina. Lakše je ranjen i borac Đorđe Momčilović. Petorica talijanskih vojnika je poginulo. Ujutro, partizanska skupina krenula je prema Petrovoj gori - stigli su u selo Vučkovići. Iako u toj hrabroj akciji nisu uspjeli, kordunaški partizani dobrano su uzdrmali njemačko-talijansko-ustašku famu o vojničkoj superiornosti. O ovom događaju izvijestili su Radio London, Radio Moskva i Radio Slobodna Jugoslavija, što je imalo velikog odjeka među saveznicima, a snimljen je i film pod naslovom „Signali nad gradom“ scenarista Slavka Goldsteina, redatelj je bio Žika Mitrović, a glavnu ulogu tumačio je beogradski glumac Aleksanadr Gavrić. Važan čimbenik bio je moralno politički uspjeh pothvata. Činjenica da je skupina partizana uz najveću životnu opasnost ušla u Karlovac pod zapovjedništvom Većeslava Holjevca da spase svog suborca, imala je velikog odjeka širom cijele Hrvatske.

Obilježavanju su prisustvovali Holjevčevi nasljednici, kćeri Tajtana i Goranka te sin Veco. O Ivici Gojaku i Veci Holjevcu govorio je Miroslav Delić, predsjednik Udruge antifašista Grada Karlovca, rekavši među ostalim: „Holjevac je u Karlovcu završio gimnaziju, a zatim je radio kao privatni namještenik i djelovao je u sindikalnim savezima. Bio je član KP Jugoslavije od 1939. godine, aktivni sudionik NOB-a u Drugom svjetskom ratu, a narodnim herojem proglašen je 1952. godine. Zaduženja i prve zadatke Veco je dobivao od prof. Ive Marinkovića koji je predložio da Veco zbog stečenog iskustva preuzme rukovodstvo nad svim omladinskim i udarnim grupama. Na sastanku s Marinkovićem i Krašem u srpnju 1941., odlučeno je da Veco mora napustiti Karlovac i otići na Kordun“.

Na pročelju karlovačkog Doma zdravlja s razlogom je svojedobno stajala spomen ploča narodnom heroju Većeslavu Holjevcu odakle je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća uklonjena. Gradske i županijske vlasti, kako kaže Mirko Miladinović, potpredsjednik Udruge karlovačkih antifašista, ne dozvoljavaju da se vrati spomen ploča na zgradu stare bolnice na Dubovcu: „Onemogućavanje vraćanja spomen ploče istaknutom antifašistu, borcu za slobodu, legendarnom gradonačelniku Zagreba i iznad svega - hrvatskom domoljubu Većeslavu Holjevcu, na mjesto gdje je godinama bila, to je sramota za cijelu Hrvatsku“. U nekadašnjem Parku heroja u centru grada čudom je ostala čitava samo Holjevčeva bista dok su ostale uništene.

B. Mirosavljev