Antifašistički spomenici PDF Print E-mail

IZDVAJANJE IZ PRORAČUNA ZA POVIJESNO NASLJEĐE

U posljednjih dvanaest godina Ministarstvo kulture je izdvojilo više od deset milijuna kuna za očuvanje memorijalne baštine iz razdoblja Drugog svjetskog rata. Vlada Republike Hrvatske u 2019. godini uložila 620.000 kuna za obnovu spomenika NOB-u

 

Samo u Hrvatskoj je od 1945. do 1990. godine podignuto oko dest tisuća spomen obilježja antifašističkim borcima i organizatorima ustanka koji su pokošeni u Narodnooslobodilačkoj borbi kao i onima koje su nevine, po poljima ili na pragu njihovih domova, u logorima, u zatvorima i zbjegovima poubijali fašisti. Podižući spomen obilježja općinske udruge SABA RH i na druge su načine njegovale sjećanja i čuvale pijetet prema onima koji su pali u borbi protiv fašističkog zla i civilnim žrtvama i tako obilježavali značajne događaje iz razdoblja antifašističke borbe u Hrvatskoj. Neki od tih spomen obilježja i spomenika bili su iznimno visoke umjetničke vrijednosti ili su afirmirali antifašizam putem obrazovnog procesa, političkih skupova ili turizma. Od 1990. do 2000. godine u Hrvatskoj je prema nepotpunim podacima srušeno, oštećeno, oskvrnuto ili uklonjeno 2.964 spomen obilježja i spomenika. Međunarodno priznata umjetnička djela nove su političke okolnosti odjednom učinile nepoželjnima i metom vandalskih rušilačkih napada.

Franjo Habulin, predsjednik SABA RH najavio je kako će se na predstojećoj Skupštini Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (14. prosinca), među inim, govoriti o spomeničkoj baštini i o zaštiti spomenika NOB-u. Uvodničari su Nataša Mataušić i Dražen Klinčić iz Ministarstva kulture. „Postoji Zakon o zaštiti spomeničke baštine, a očito je da mnogi za njega ne znaju. Ne poštuju ga ni načelnici ni gradonačelnici na terenu. Oni spomenike miču po vlastitom nahođenju, ruše, premještaju, uklanjaju, a to ne smije tako ići. Zakon je izglasan u Saboru poput ostalih zakona i treba ga poštivati. Moraju se pokretati postupci protiv onih koji zakon ne poštuju jer neki bi htjeli i spomen-kosturnice premještati zbog prostornih planova. Neka izvole prostorne planove prilagoditi spomenicima koji tu stoje desetljećima. Naši ljudi se ne znaju postaviti i dolaze meni da im dam, novac za obnovu spomenika, kao da mi imamo namjenska sredstva za to. Ne može naš Savez obnoviti 3000 srušenih spomenika“, kaže Habulin.

Budući da Vlada deklarativno njeguje tekovine antifašizma, SDP-ova saborska zastupnika Domagoja Hajdukovića zanimalo je koliko su novca uložili u obnovu antifašističke spomeničke baštine. „Točno 620 tisuća kuna“ - stoji u odgovoru Vlade Republike Hrvatske. „Ministarstvo kulture svake godine objavljuje Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi… U 2019., od ukupno osam prijavljenih programa za obnovu i očuvanje memorijalne baštine iz razdoblja Drugog svjetskog rata, stručno povjerenstvo Ministarstva kulture prihvatilo je sedam programa za radove građevinske sanacije i dokumentacije u ukupnom iznosu od 620.000 kuna i to na nepokretnim kulturnim dobrima: Vojnić (centralna partizanka bolnica), Jasenovac (ustaški koncentracijski logor - IV Kožara), Sisak (spomenik Zastava A. Augustinčića), Kolarić (pravoslavna crkva sv. Petke), Stara Gradiška (kavalir-kula, zatvor i koncentracijski logor), Bolman (kripta sa spomenikom palim borcima NOR-a)“, stoji u odgovoru Vlade. Također, Ministarstvo kulture je ove godine izdvojilo dodatnih 2.222 milijuna kuna za djelovanje Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac, te još 528 tisuća kuna za rad tamošnjeg Memorijalnog muzeja.

Bojan Mirosavljev