"Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema" na Dotrščini PDF Print E-mail

U Spomen-području Dotrščina, stratištu na kojem su ustaške fašističke vlasti pogubile tisuće Zagrepčanki i Zagrepčana i drugih koji su mislili drugačije, priređena je u subotu 19. rujna 2020. memorijalna akcija nazvana "Obiteljsko stablo ili kuće kojih nema". Instalaciju je osmislila umjetnica Tonka Maleković, a organizirana je u okviru aktivnosti Virtualnog muzeja Dotrščina i u partnerstvu sa SNV-om.

Rad Tonke Maleković, koja trenutno boravi i radi u Njemačkoj, odabran je na javnom natječaju. Do ideje je došla za vrijeme blokade zbog koronavirusa, kada su u Koelnu bili zatvorena dječja igrališta pa su roditelji s djecom odlazili u park-šumu i od otpalih grančica gradili strukture nalik okvirima za šatore. Umjetnica je tako traumu iz vremena stradanja i onu uslijed pandemije, povezala na točki krize kao svojevrsnog suosjećajnog kanala. Izvedbom rada na mjestu najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba, sudionici su bili pozvani da od grančica s tla oblikuju objekte posvećene poimeničnim žrtvama ili žrtvama čiji identitet nije nikada utvrđen.

Građani su oblikovali 40-ak privremenih struktura, a u izvedbi rada sudjelovali su sve generacije, od građana starije životne dobi do male djece.

Izvedba na Dotrščini tradicionalno se događa u povodu Svjetskog dana mira.

Dejan Glišić