Neslaganje s preimenovanjem Dana antifašističke borbe iz blagdana u spomen dan PDF Print E-mail
Poštovani gospodine predsjedniče, na temelju informacija iz sredstava javnog priopćavanja saznali smo o inicijativi Vlade RH da se predloži preimenovanje Dana antifašističke borbe iz blagdana u spomen dan. U ime organizacija antifašističkih boraca i antifašista iz cijele Hrvatske izražavamo naše neslaganje s tom inicijativom.
 
Poštujući i shvaćajući namjeru da se tim prijedlogom pokuša pridonijeti uštedama u gospodarstvu i društvu u cjelini, naglašavamo da je Dan antifašističke borbe simbol otpora naroda Hrvatske porobljavanju tijekom Drugog svjetskog rata, da je Hrvatska u toj oslobodilačkoj borbi bila primjerom borbe pokorenim narodima Europe i da je dobila status članice antihitlerovske koalicije, da su narod i borci u Narodnooslobodilačkom ratu i antifašističkoj borbi stvarali i stvorili demokratsku državu Hrvatsku položivši svoje živote u borbi za slobodu ili stradavši kao nevine žrtve u logorima i pogromima.
 
Pri tome valja imati na umu da se državnost Hrvatske, između ostaloga, temelji na antifašizmu, odnosno odlukama ZAVNOH-a, što je i sastavnim dijelom preambule Ustava Republike Hrvatske, te da je antifašizam, kao civilizacijska i demokratska tekovina suvremenog svijeta, ugrađena u Povelju Ujedinjenih naroda, kao i da je Europska unija utemeljena na antifašizmu. Dan antifašističke borbe jedini je blagdan koji se u Hrvatskoj odnosi na Narodnoosolobodilačku i antifašističku borbu, te bi i to valjalo imati na umu prilikom razmatranja inicijative da se taj dan ukine kao blagdan.
 
Molimo Vas, gospodine predsjedniče, da Vlada RH svestrano sagleda sve aspekte inicijative da se Dan antifašističke borbe ukine kao blagdan, imajući na umu i stavove Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.
 
Predsjednik
Ratko Maričić, dipl. iur
 
Na znanje:
1. Predsjednik Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Ivo Josipović
2. Počasni predsjednik SABA RH, Stjepan Mesić