Pavelićeva kći dobila kuću, ali ne i Židovi PDF Print E-mail
Wednesday, 22 February 2012 08:07
Židovska općina Zagreb (ŽOZ) iznimno je nezadovoljna tempom povrata oduzete imovine toj vjerskoj zajednici, ali i fizičkim osobama koje toliko dugo čekaju da njihovi zahtjevi budu pozitivno riješeni da je to predsjednika ŽOZ-a Ognjena Krausa nagnalo na zaključak da odugovlačenje nije slučajno.
 
- Procesi traju godinama, tužbe pa žalbe i tako dalje. Ono što mogu zaključiti je da se čeka da ljudi umru pa da se ne treba ništa vratiti, kazao je Kraus na konferenciji za novinare u utorak.
 
Prema podacima ŽOZ-a, u vrijeme NDH, a potom i komunizma, oduzeto im je 11 zgrada u Zagrebu, dvije zgrade izvan Zagreba, šest gradilišta i jedna šumska parcela. Dosad im je djelomično vraćena jedna zgrada, jedno gradilište, polovica uličnog lokala te "dva neuporabljiva stana u podrumskim prostorima oduzetih zgrada".
 
- Zakon je onemogućio detaljan povrat imovine, osobito za fizičke osobe, s obzirom na to da na povrat ima pravo samo prvi nasljedni red, kazao je Kraus.
 
To je za židovsku zajednicu problem jer su cijele obitelji stradale u Drugom svjetskom ratu. Upozorio je i na primjere kada su neki u vrijeme NDH grabežom došli do imovine, koju im je SFRJ oduzela, a onda su nakon 1991. godine "dobili natrag imovinu koja im nikad nije ni pripadala".
 
- Najeklatantniji primjer je kći Ante Pavelića koja je došla u jednu oduzetu kuću, istaknuo je.
 
Što se tiče izmjena Zakona o naknadi za imovinu oduzetu u vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, u ŽOZ-u smatraju da bi se trebao odnositi na imovinu oduzetu od 1941., a ne 1945. godine.
 
Izvor: Glas Istre