Ukradeni ostaci brončane biste s partizanskog spomenika PDF Print E-mail
Wednesday, 29 February 2012 21:14
Gotovo 20 godina ostaci brončane figure, teški oko 80 kilograma, nalazili su se ispred stare kuće u ograđenom dvorištu i nikom dosad nije palo na pamet ukrasti ih - rekao je Sukošanac, Krasimir Pavić
 
Nepoznati vandali ukrali su ostatke brončane biste ispred stare kuće 46-godišnjeg Krasimira Pavića u Sukošanu tijekom noći sa subote na nedjelju, a šteta se procjenjuje na nekoliko tisuća kuna.
 
Nestao je zapravo oštećeni gornji dio figure težaka sa srušenog partizanskog spomenika "Palim borcima i žrtvama fašističkog terora koji su svoje živote dali za slobodu domovine 1941. - 1945.", kako je pisalo na velikoj kamenoj ploči povrh spomenika podignutog ispred Doma mladeži, nekadašnjeg Doma kulture ili Zadružnog doma u Sukošanu.
 
- Gotovo 20 godina ostaci brončane figure, teški oko 80 kilograma, nalazili su se ispred stare kuće u ograđenom dvorištu i nikom dosad nije palo na pamet ukrasti ih - rekao je Pavić.
 
Antifašistički spomenik uz Jadransku magistralu Sukošanci su podigli u bivšoj državi na izmaku 1987. godine. Spomenik u čast 44 pala borca i 17 žrtava fašističkog terora iz Sukošana, predstavljala je brončana figura težaka s motikom, a srušen je tijekom Domovinskog rata, krajem 1992. godine.
 
- Brat mi se tada bavio otkupom otpadnog metala. Dijelove brončane figure nije ni otkupio, a niti ih je htio prodati u otpad. Sam ih je ujutro nakon rušenja pokupio i ostavio ispred stare kuće. Tu su i stajali cijelo ovo vrijeme - objasnio je Krasimir Pavić.
 
U Zadarskoj županiji devedesetih su godina devastirana 44 od 65 spomenika NOB-u i antifašistima. Tražeći obnovu makar dijela tih spomenika, iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista 2008. godine, uputili su zamolbe za obnovom na više adresa gradonačelnika i općinskih načelnika. Među njima i sukošanskom načelniku Anti Martincu.
 
Također, krajem 2010. godine sukošanski oporbeni vijećnici iz redova SDP-a, zatražili su proračunska sredstva za obnovu tog spomenika.
 
- Dok HDZ obnaša općinsku vlast, spomenika na toj lokaciji više nikad neće biti. Istovremeno je i dio Trga mladeži potreban za proširenje ceste do osnovne škole. Nemamo ništa protiv spomenika, ali na drugoj lokaciji - poručio je tada načelnik Općine Sukošan, Ante Martinac.
 
U Sukošanu su u posljednje vrijeme sve učestalije krade bakar, željezo i ostali metali. Lopovi ne prezaju ni pred čim pa se iz konoba i dvorišta kradu čak i bakreni kotlovi za pečenje rakije, ali i željezni stupovi u vinogradima iznad sela.
 
Krađa ostataka ovog spomenika bila je jučer tema dana u malom mjestu kao što je Sukošan, ali kako se moglo čuti, mnogi mještani često, policiji uopće ne prijavljuju krađe.