Margelov institut: Hrvatski Sabor da obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu PDF Print E-mail
Thursday, 08 March 2012 15:03
ZAGREB - Margelov institut, nevladina organizacija jevrejske nacionalne manjine u Hrvatskoj, zahtijeva da hrvatski Sabor obustavi pokroviteljstvo nad komemoracijom u Blajburgu, mjestu na kome su 1945. zaustavljene fašističko-ustaške vojne jedinice Pavelićeve NDH u svom povlačenju pred antifašističkim oslobodiocima.
 
"Naglašavamo da su se među tim vojnicima nalazilo mnogo ustaških ratnih zločinaca, čak i stražara jasenovačkog logora. Smatramo da iz više razloga ne postoje zakonske i ustavne osnove kojim bi Sabor Republike Hrvatske bio pokrovitelj ove manifestacije", navodi se u pismu koje je Margelov institut uputio predsjedniku Sabora Borisu Špremu, u koje je Srna imala uvid.
 
Margelov institut ističe da na blajburškom polju ne postoje nikakve masovne grobnice, a osim različitih procjena broja žrtava ne postoji službeni i verifikovani popis žrtava niti njihova kvalifikacija /civili, domobrani, ustaše/.
 
"Ne postoji nikakav zakon kojim se reguliše finansiranje komemoracije na Blajburgu. Ustav Republike Hrvatske jasno se odriče ustaške NDH, prema tome hrvatski domobrani i ustaše nisu nikakva hrvatska vojska, jer NDH nije bila država hrvatskog naroda. Jedina prava hrvatska vojska bila je Narodnooslobodilačka vojska Hrvatske, odnosno partizani", navode u Margelovom institutu.
 
Ovaj institut podsjeća da su Centar "Simon Vizental" i Jevrejska zajednica Austrije tražili od austrijskih vlasti sprečavanje održavanja te manifestacije zbog ustaške simbolike na tom skupu.
 
Margelov institut pridružuje se ostalim antifašističkim organizacijama i pojedincima u traženju trajnog obustavljanja podrške ovoj manifestaciji, odnosno finansijske podrške tzv. počasnom blajburškom vodu.
 
"Mnoga mjesta bivših ustaških koncentracionih logora u Hrvatskoj danas su neobilježena, a prethodno devastirana od 1991. godine naovamo. Ta se mjesta stradanja, po konvencijama UN, moraju zaštititi kao mjesta koncentracionih logora, što je dužnost i ovog sabora. Blajburg nije klasifikovan kao koncentracioni logor i nema takav status, niti ga može imati", zaključuje Margelov institut.
 
Margelov institut, čije je sjedište u Zagrebu, uputio je pismo i ministru pravosuđa Hrvatske Orsatu Miljeniću, u kome navodi da, kao organizacija jevrejske nacionalne manjine koja se bori protiv antisemitizma i rasizma, odbacuje u potpunosti presudu Prekršajnog suda u Kninu i smatra se duboko oštećenom kada se ustaška ikonografija, umotana u suvenire, te službeni ustaški pozdrav "Za dom spremni", prema odluci tog suda, proglašavaju "starim povijesnim hrvatskim pozdravom".
 
"Sudija Katarina Peršen, koja je položila zakletvu da će poštovati Ustav i zakone Hrvatske, trebalo bi i da ih brani, a ne da ih krši i omalovažava na ovakav način. Pozdrav 'Za dom spremni' u svom izvornom obliku, koji je i osnova policijske prijave Policijske uprave Šibensko-kninske Prekršajnom sudu u Kninu, originalan je ustaški pozdrav kojim su završavali tekstovi rasnih zakona i deportacione liste za koncentracione logore Pavelićeve NDH", kaže se u pismu ministru Miljeniću i od njega traži da preduzme korake s ciljem poništavanja presude kninskog suda.
 
Dovoditi službeni ustaški pozdrav u konotaciju sa "istorijskim hrvatskim pozdravom ili operskim djelima", kako navode u Institutu, sramotan je način relativizacije ustaških zločina koji su počinjeni pod tim pozdravom.
 
"To je odraz istorijskog revizionizma u društvu koje je uzelo maha i u sudskim odlukama i tako se izvršava 'crni' udar državnih službenika - onih pravosudnih - na antifašističke temelje hrvatskog Ustava", dodaje se u pismu.
 
Margelov institit u pismu navodi da i držanje misa zadušnica za poglavnika ustaške države i ratnog zločinca Antu Pavelića smatra krivičnim djelom, koje su pravosudni organi dužni goniti po službenoj dužnosti.
 
"Porodica svakog pokojnika, pa i ustaškog poglavnika, ima pravo na privatnu vjersku ceremoniju u krugu porodice, ali ne i u javnim crkvenim objektima čime se vrijeđaju osjećaji građana i uznemiruje javnost, budući da se na tim misama upotrebljava politička retorika kojom se negira zločinačka i genocidna politika Ante Pavelića", navodi se u pismu.
 
Margelov institut podsjeća da ovakve "vjerske" manifestacije nisu moguće u Njemačkoj za Adolfa Hitlera, pa tome nema mjesta ni u Hrvatskoj, koja je, kako se navodi, dio antifašističke Evrope.
 
Ovaj institut uputio je pismo i hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću u kome zahtijeva da preduzme oštre korake s ciljem uklanjanja više zastava i grbova ustaške NDH na saobraćajnim raskršćima u Zagrebu.
 
"Smatramo da derivatima fašističkih ustaških zastava i grbova nema mjesta u modernoj Republici Hrvatskoj, kao zemlji kandidatu za ulazak u Evropsku uniju", kaže se u pismu.