Priopćenje u povodu pokušaja rehabilitacije Draže Mihailovića PDF Print E-mail
Predsjedništva Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Slovenije, na sastanku održanom 23. ožujka 2012. u Bregani, najenergičnije osuđuju sve one koji nastoje rehabilitirati, ili su to već učinili, ratne zločince iz redova četničkih, ustaških i belogardijskih formacija.
 
Proces koji se vodi u Srbiji, s nastojanjem rehabilitacije četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta, najočitiji je primjer pretvaranja osvjedočenog zločinca u nevinu žrtvu i antifašista. Na žalost, i u Hrvatskoj su, samo na drugačiji način, rehabilitirane ustaše pretvaranjem u pripadnike tzv. Domovinske vojske, koja pod tim nazivom i ustrojem nikada i nije postojala. Ustašama su osigurana sva prava kao i borcima NOB-a s time da su, za razliku od boraca NOB-a, mnogi odlikovani i unaprijeđeni u više časnička zvanja.
 
Sve izvjesnija rehabilitacija četničkog komandanta Draže Mihailovića i četničkog pokreta nanijet će najveću štetu srpskom narodu, kao što i rehabilitacija ustaštva nanosi štetu hrvatskom narodu.
 
Predsjednik
Ratko Maričić, dipl. iur., v.r.