Skupština antifašista Karlovačke županije: Spomenik ne smije iz Perivoja PDF Print E-mail
Sunday, 13 May 2012 17:46
Spomenik ustanku i žrtvama fašizma, rad kipara Vanje Radauša, pod zaštitom je države i upisan u državnu kulturnu baštinu te se ne smije premještati
 
Žarko Latković, dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika SABA Karlovačke županije, na izbornoj skupštini SABA izabran je za novog predsjednika, na mandat od dvije godine. Latković je rekao da će se njegov rad kao predsjednika i rad predsjedništva temeljiti na obilježavanju svih značajnih događaja iz NOB-a i na poštivanju antifašizma kao osnove hrvatskog društva i ustavnog poretka Hrvatske. Jedan od važnih zadataka je i pomlađivanje organizacije kroz novo članstvo i upoznavanje mladih ljudi sa značajem antifašizma i partizanske borbe u Drugom svjetskom ratu.
 
Pokušat će se poboljšati rad organizacije u Vojniću, a unazad mjesec dana u organizaciju je primljeno desetak mladih ljudi. Jedan od zadataka bit će i obnova miniranog spomenika ustanku i žrtvama fašizma u nekadašnjem Perivoju slobode, danas Šetalištu Franje Tuđmana, rad kipara Vanje Radauša. Najprije su u planu čišćenje ostataka spomenika od brojnih grafita i zaštita postamenta te njegovo premazivanje posebnom zaštitom koju traže konzervatori. Za tu namjenu Latković je, kako je rekao, sam svojim poznanstvima u ovogodišnjem budžetu grada osigurao 60.000 kuna. Antifašisti se ne slažu sa stavom grada da se ovaj spomenik makne iz Perivoja slobode i smjesti negdje drugdje, kakvih je prijedloga bilo. Spomenik je pod zaštitom države i upisan je u državnu kulturnu baštinu te se ne smije premještati, pa se Latkovićeva ideja čini kao kucanje na otvorena vrata. Sa time da se spomenik mora vratiti u stanje prije miniranja slažu se svi dobronamjerni Karlovčani.
 
Ovoj sjednici prisustvovali su antifašist Josip Boljkovac i Nada Murganić, predsjednica karlovačkog Gradskog vijeća.
 
Povodom Dana oslobođenja Karlovca 6. maja, antifašisti grada i županije položili su cvijeće i zapalili svijeće na minirani spomenik ustanku i žrtvama fašizma u Perivoju slobode, rad kipara Vanje Radauša. Gradonačelnik Damir Jelić zbog bolesti nije došao iako je bio najavljen, a županijsku vlast predstavljali su potpredsjednici županijske skupštine Pero Karmelić (SDP) i Željko Obajdin (HSS). Tu su bili i gradski vijećnik Josip Benčić i predsjednik gradskog SDP-a i saborski zastupnik Miroslav Delić (SDP). O Danu oslobođenja govorili su predsjednik gradskih antifašista Mirko Miladinović i Josip Boljkovac.
 
Izvor: novossti.com