Zagrebačko "ne" ustaškom rasizmu PDF Print E-mail
Thursday, 31 May 2012 19:05
Mladi antifašisti Grada Zagreba okruglim stolom održanim 26. maja obilježili su 71. godišnjicu Akcije stadion, događaja iz 1941. kada su prilikom jednog od redovnih okupljanja na Maksimiru zagrebački srednjoškolci spontano se solidarizirali sa svojim srpskim i židovskim kolegama, iskoračivši svi zajedno i na taj način odbivši provođenje rasnog zakona.
 
- Taj događaj pokazuje da je Zagreb u svojoj osnovi bio antifašistički i da su ga četiri godine ustaškog i njemačkog terora učinile samo još više antifašističkim - rekao je Juraj Đuka Hrženjak, poznati antifašist i učesnik NOB-a od prvih dana.
 
Branko Polić, koji je tada išao u Klasičnu gimnaziju, a koju je nešto ranije završio i Hrženjak, naglasio je da su njegovi kolege bili uz njega.
 
- Moji kolege protivili su se tome da me ustaški orijentirani učenici ispituju koje sam nacionalnosti. Kada smo na stadionu bili prozvani da se izdvojimo, ja sam im rekao da je došlo vrijeme da se rastanemo, na što su oni odgovorili: "Ako ideš ti, idemo svi" - ispričao je Polić.
 
Rekavši da mu je drago da govori pred publikom koja zna tko je u Drugom svjetskom ratu bio na pravoj, a tko na pogrešnoj strani, sveučilišni profesor i historičar Ivo Goldstein, autor knjige "Zagreb 1941-45", također je naglasio da je Zagreb bio antifašistički, o čemu svjedoči i to što je na antifašističkoj strani poginulo 20.000 ljudi, dok je s druge strane poginulo oko 7.600 ustaša, domobrana i pripadnika ustaške vlasti.
 
- Iako je u gradu bilo preko 10.000 vojnika i preko 1.300 oficira svih činova, uz velik broj zatvora, od kojih su neki bili u samom centru grada, Zagrepčani se nisu plašili otpora - rekao je Goldštajn.
 
Izvor: snv.hr