Grad će poduprijeti antifašističke udruge PDF Print E-mail
Thursday, 14 June 2012 12:03
Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i pročelnik upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo održali su sastanak s vodstvom Udruge antifašista i antifašističkih boraca Dubrovnika.
 
Predstavnici udruge iznijeli su niz poteškoća s kojima se susreću u radu udruge te prijedloge za poboljšanje podizanja svijesti o važnosti očuvanja uspomene na Narodnooslobodilačku borbu na području Dubrovnika.
 
Gradonačelnik je najavio povećanje proračunskih izdvajanja za aktivnosti udruge prilikom rebalansa proračuna. Izrazio je podršku stavu antifašističkih aktivista da ljudi koji su doprinijeli antifašizmu na području Dubrovnika dobiju primjeren tretman u imenovanju ulica i trgova te je preporučio suradnju nadležnog odbora Gradskog vijeća.
 
Također, preuzeo je inicijativu osobno se angažirati na suradnji s ovlaštenim stručnim službama i vlasnicima autorskih prava kako bi se Spomenik borcu hrvatskog kipara Frana Kršinića što prije obnovio i vratio u izvorni oblik.
 
Članovi udruge najavili su izradu prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o postavljanju spomenika, spomen-ploča, skulptura, sakralnih obilježja i sličnih predmeta kojim će se regulirati povrat antifašističkih spomen-obilježja na izvorne lokacije prije uklanjanja. Gradonačelnik je podržao tu inicijativu najavivši da će se o prijedlogu očitovati kada bude završen i dostavljen gradskoj upravi.