Antifašistički aktivisti u Mađarskoj na ulicama: Opsjedaju kuću nacističkog ratnog zločinca Laszla Csataryja PDF Ispis E-mail
Nedjelja, 15 Srpanj 2012 19:00

BUDIMPEŠTA - Antifašistički aktivisti u Mađarskoj održali su prosvjedni skup ispred kuće Laszla Csataryja, za kojega se sumnja da je nacistički ratni zločinac, odgovoran za organizaciju prijevoza više od 15.700 židova iz okupirane Čehoslovačke u koncentracijski logor Auschwitz.

Aktivisti Europske zajednice židovskih studenata lijepili su “ne nacizmu” i “nikad ne zaboravljamo” znakove na vrata Csatarayeve kuće u Budimpešti.

Prema direktoru bečkog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu, centar je prošli tjedan predao nove dokazne materijale uredu državnog odvjetnika u Budimpešti, koji se tiču Csataryjeve uloge u transportu židova u drugom svjetskom ratu.

- Novi dokazi dodatno ojačavaju ionako jake optužbe protiv Csataryja i podupiru naše insistiranje da bi on trebao odgovarati za svoje zločine, rekao je Zuroff.

Zamjenik mađarskog glavnog tužitelja, Jeno Varga, izjavio je za medije kako je istraga u tijeku, te da će ured glavnog tužitelja proučiti sve dostavljene dokazne materijale.

Izvor: jutarnji.hr