Branitelji traže kaznu za simbol četništva na mjestu petokrake PDF Print E-mail
Friday, 17 August 2012 13:07

Nepoznata osoba umjesto uništene zvijezde petokrake na spomenik poginulim antifašističkim borcima u selu Vukoševcu nedaleko od Sunje stavila je križ s četiri ćirilična slova S. Na to su upozorile udruge branitelja s područja Sunje i Sisačko-moslavačke županije. Neugodnu promjenu na spomeniku uočili su branitelji vraćajući se prošli tjedan s komemoracije snimatelju HTV-a u Hrvatskoj Kostajnici Gordanu Ledereru.

– Predali smo policijskoj postaji u Sunji kaznenu prijavu zbog uništavanja spomenika iz 2. svjetskog rata – rekao nam je pukovnik u mirovini Ivica Pandža Orkan. Branitelji su uputili i otvoreno pismo predsjedniku Srpskog narodnog vijeća i potpredsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu, Savezu antifašističkih boraca i antifašista RH, predsjedniku Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću. Obavijestili su i Srpsku pravoslavnu crkvu u Zagrebu.

“Počinitelji su grubo prekršili Zakon o obnovi spomenika NOB-a koji je donio Hrvatski sabor, a prema kojem svi spomenici moraju biti identični kao što su bili prije oštećenja. Riječ je o otvorenom isticanju velikosrpstva, koje se po zakonima RH treba kažnjavati, a njegovim počiniteljima suditi. Država ne smije dopustiti takvo grubo i drsko kršenje antifašističkih stečevina i vrijednosti te otvoreno, nekažnjeno, veličanje zakonom zabranjenih terorističkih simbola”, stoji u otvorenom pismu braniteljskih udruga Sisačko-moslavačke županije. Udruge su zatražile od policije da hitno pronađe počinitelje koji su oskvrnuli spomenik poginulim mještanima Vukoševca u 2. svjetskom ratu.

Selo Vukoševac naseljeno je većinski srpskim pučanstvom te je za vrijeme Domovinskog rata bilo okupirano. Sada u tom selu živi samo nekoliko ljudi koji, kako kažu, nemaju informacija o počinitelju.

Pretpostavlja se da su za postavljanje križa sa četiri ćirilična S odgovorni bivši stanovnici sela, koji žive u Srbiji, a ljeti svrate te obiđu rodbinu i kuće.

Izvor: vecernji.hr