Umro Michael Vanderborght PDF Print E-mail
Michael Vanderborght bio je šest godina na čelu Međunarodne federacije boraca – Saveza antifašista (FIR)
 
Međunarodna federacija boraca-savez antifašista (FIR) objavila je tužnu vijest svim svojim članicama da je 12. rujna 2010. u 85. godini života umro predsjednik FIR-a Michael Vanderborght.
 

Već kao mladić Michael Vanderborght se priključio partizanskoj vojsci u belgijskoj pokrajini Leuve. Nakon oslobođenja Belgije bi je aktivan u komunističkoj organizaciji mladih te je bio belgijski predstavnik u Svjetskom savezu demokratske omladine (WBDJ). Od 1947. godine sudjelovao je, najprije kao delegat, a kasnije i kao gost, na svim svjetskim festivalima mladih i studenata. 
 
Podržavao je antikolonijalne demokratske snage P. Lumumbe, F. Castra. i dr., a 1960. je organizirao u Belgiji prvi marš protiv stacioniranja nuklearnih raketa za američko nuklearno naoružanje, te je od tog vremena bio aktivan u belgijskom mirovnom pokretu. Bio je predsjednik grupe Vrede i izdavač istoimenog časopisa.
 
Desetljećima se borio za čuvanje i njegovanje uspomena na antifašističku borbu i čuvanje povijesne istine o okupaciji Belgije. U okviru tih aktivnosti bio je godinama odgovorna osoba i za Muzej otpora u Bruxellesu i radio u Nadzornom odboru Veteranskog instituta. Na 13. Kongresu FIR-a 2004. u Berlinu izabran je za predsjednika. Na njegovu inicijativu vratile su se konferencije FIR-a u Eu-parlament, a i veličanstveni susreti mladih 2008. u Buchenwald. Poticao je projekte koji su pokazivali živost organiacije i njenu povezanost s današnjim generacijama.
 
Za svoj predani politički i stručni rad dobio je mnoga belgijska i međunarodna priznanja.
 
I mi članovi SABA RH smo izgubili tako predsjednika FIR-a koji se svojim osobnim angažmanom i snažnim autoritetom borio za zajednički interes svih antifašista i veteranskih organizacija, čovjeka koji je imao jasne političke stavove, ali i sposobnost da povezuje i gradi mostove prema svim demokratskim snagama.
 
Katica Sedmak