Otvoreno pismo povodom komemoracije na Bleiburgu PDF Ispis E-mail
Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske godinama upozorava i prosvjeduje zbog neobjektivnog i navijačkog izvještavanja o završetku Drugog svjetskog rata na Bleiburškom polju.
 
Iz reportaža izvjestitelja HRT-a proizlazi da su kod Bleiburga, 15. svibnja 1945. godine, stradali hrvatski vojnici i civili i to samo zato što su bili Hrvati. Ističe se da su ubijeni vojnici, civili, žene pa čak i djeca. Prešućuje se da je ustaško domobranska grupacija pružala otpor još tjedan dana nakon kapitulacije. Izmišljaju se podaci o ubijenoj djeci iako nikada i nigdje nisu pronađeni kosturi djece u onim grobištima koja se pripisuju NOV. Mi antifašisti žalimo svaku nevinu žrtvu, bez obzira na mjesto i način stradanja.
 
No, niti jedan izvjestitelj, a ni govornik, pa čak ni oni koji su govorili u ime Vlade Republike Hrvatske, nije rekao koje su to okolnosti dovele do poraza NDH i njene vojske na Bleiburškom polju. A čak je ustaški ideolog Vinko Nikolić u svojim memoarima napisao da se ustaše ni pod cijenu života nisu htjele predati. Pa tko je onda kriv za njihovu smrt? Zašto govornici i izvjestitelji uporno prešućuju rasne zakone koje je donijela NDH 1941. godine o progonu Židova, Srba, Roma? Zašto prešućuju da su na teritoriju NDH bila čak 82 logora smrti u kojima je bilo ubijeno na desetke tisuća ljudi? Ne spominju se ni masovna ubojstva srpskog stanovništva po selima i da je u tim zločinima često sudjelovao i sam vrh ustaške vlasti.
 
Zar reporteri, govornici i svećenici ne žele znati da je samo u Jasenovcu ustaški režim poubijao preko 80000 ljudi, u Jadovnom kod Gospića 40000 ljudi, a brojna druga mjesta da i ne spominjemo?
 
Ako već poklonici ustaškog poretka i ideja govore da je kod Bleiburga uništena hrvatska vojska, kako to da reporteri HRT-a ne znaju da je Hrvatska imala svoju pravu vojsku? To je bila Narodnooslobodilačka vojska, a ne ustaše i domobrani, koji su služili nacističkoj Njemačkoj, koja ih je naoružavala, uvježbavala i kojima su oni služili. Ta vojska je Hitleru polagala zakletvu na vjernost, a ne Hrvatskoj.
 
Neistinitim izvještavanjem reporteri i razni govornici sustavno šire mržnju, s bleiburškog skupa, omalovažavaju antifašističku borbu hrvatskog naroda i hrvatsku državu i napadaju na ustavni temelj Hrvatske.
 
Predsjednik
 
Ratko Maričić, dipl. iur.