Obilježena je 70. obljetnica oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije PDF Print E-mail
Written by Rhea Ivanuš   

Dana 6. travnja 1945. prije točno 70 godina Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju mađarsku okupaciju, a dolaskom hrvatskih partizanskih jedinica Međimurje je pripojeno matici zemlji. Prisjećajuji se tih sudbonosnih dana u Međimurju održano je početkom travnja niz manifestacija i proslava.

Započelo se s 2. travnjem 2015. u Muzeju Međimurja Čakovec gdje je otvoren znanstveni skupa na temu Međimurje od 1941. do 1945. godine uz izlaganje stručnjaka za suvremenu hrvatsku povijest. Tim je povodom izdana i knjiga ravnatelja Muzeja mr. sc. Vladimira Kalšana Međimurje u Drugom svjetskom ratu. Dana 7. travnja 2015. održana je svečana sjednica Skupštine Međimurske županije. Sjednici su bili prisutni domaći i europski izaslanici –od izaslanice Predsjednika Hrvatskog sabora Dragice Zgrebec, saborske zastupnice Nadice Jelaš, saborskog zastupnika Marija Moharića, Stjepana Mesića, bivšeg predsjednika RH te počasnog predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, brigadira Krešimira Trstenjaka, izaslanika Načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH, do župana Međimurske županije Matije Posavca, predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka, zamjenika župana Zorana Vidovića i Sandre Herman, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franje Habulina, te predstavnika diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj, NJ.E. Veleposlanicu Bugarske u RH Tanyu Dimitrovu, NJ.E. Veleposlanika Azerbajdžana u RH Kamila Khasiyeva, brigadnog generala Romana Ernsta Fishera, vojnog izaslanika obrane Republike Austrije i doajena vojno-diplomatskog zbora, kao i Vladimira Poljanina, konzula Ruske Federacije u RH, te mnogih drugih uzvanika i gostiju. Nakon sjednice krenulo se položiti vijence i svijeće na obnovljeno Partizansko groblje u Svetom Jurju u Trnju. Općina Donji Kraljevec obnovila je mramorne ploče s imenima 42 poginula partizana, a radove je izveo klesar Zvonimir Zrna. Uz skulpturu koja simbolizira stradanje i borbu za oslobođenje Međimurja stavljena je u podnožju i mramorna ploća sa stihovima pjesnika Milivoja Slavičeka.

U 18 sati obilježavanje oslobođenja od fašističke okupacije nastavljeno je svečanom akademijom u čakovečkom Centru za kulturu. Završnoj svećanosti bili su prisutni predstavnici Županije, grada Čakovca, Saborski zastupnici i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista Rep. Hrvatske. Bogati kulturno umjetnički program započeo je s ženskim pjevačkim zborom „Josip Štolcer Slavenski“ koji je izveo Himnu, a nakon toga slijedio je folklorni nastup sa spletom međimurskih plesova u koreografiji Jelene Tisaj. Slijedila je izvedba pripovjetke Ivana Dončevića Pismo majci u Zagorje u izvedbi Dejana Buvač i Ljudevita Boršćaka. Akademija je završila s nastupom Partizanskog pjevačkog zbora iz Zagreba pod vodstvom prof. Ivana Kačurova i spletom partizanskih pjesmama koja je raspoložila sve prisutne.

Rhea Ivanuš