Izdavačka djelatnost


U POVODU GODIŠNJICE SMRTI JOSIOA BROZA TITA PDF Print E-mail

„TITO JE POKOPAN - NIJE UMRO“

SIMBOL DANA POBJEDE U EUROPI

Vijest: „ Umro je Drug TITO“ 04. svibnja 1980.godine, u 17,00 sati na HTV, obišla je svijet brzinom svjetlosti. Od tog momenta, Njegov lik i djelo ne silazi sa stranica svih imajućih sredstava javnog informiranja, brojnih i raznovrsnih publikacija u svim zrelim društvima i ozbiljnim državama koje znaju držati ravnotežu između ZLA, koje je poraženo i DOBRA, s kojim je pobijeđeno.

Read more...
 
Predstavljanje knjige dr. Franka Miroševića: Dubrovački kotar u NDH PDF Print E-mail

PONEDJELJAK, 12. prosinca 2016. godine

Dvorana SABA RH

Pavla Hatza 16, Zagreb


Zagrebačko predstavljanje četvrtog izdanja u biblioteci

„DA SE NE ZABORAVI“

knjige dr. FRANKA MIROŠEVIĆA

DUBROVAČKI KOTAR U NDH

sudjeluju:

književnik Mato Jerinić,urednik biblioteke

dr.Mila Kolar – Dimitrijević, recenzentica

dr. Zlata Živaković – Kerže, recenzentica

dr. Franko Mirošević, autor knjige

Alan Vlašić, gitara


Početak u 17 sati

 

Knjiga će se moći kupiti po cijeni od 100 kuna

 
Nove knjige: Juraj Hrženjak STOLJEĆE ŽIVOTA (antifašistički zapisi i kultura sjećanja) PDF Print E-mail

U najnovijoj svojoj knjizi autor razmišlja subjektivno, a zapaža osjećajno. Riječ je o živom, zanimljivom i istinitom kazivanju o događajima i ljudima, o činjenicama uoči, za vrijeme i nakon završetka Narodnooslobodilačkog rata

Read more...
 
Zašto antifašizam? PDF Print E-mail

„…Publikacija, koja je pred čitateljem, namijenjena je prije svega mlađim generacijama, učenicima i studentima, ali i svima koji se žele informirati o antifašizmu i novokomponiranim oblicima fašizma. Naime, svjedocima smo da je u posljednjih dvadeset godina radikalno revidirana povijesti Drugog svjetskog rata, te da mlađe generacije ne poznaju povijesnu istinu o Narodnooslobodilačkoj antifašističkoj borbi naroda Hrvatske, njenom karakteru, ciljevima i ostvarenjima od značaja za današnju samostalnu suverenu demokratsku i međunarodno priznatu Hrvatsku državu. Neofašisti kojih, nažalost, ima i u Hrvatskoj Narodnooslobodilačku borbu nastoje prikazati u negativnom svjetlu. Stoga valja podsjetiti mlade naraštaje da su se pripadnici Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske borili protiv nacifašističkog okupatora i domaće kolaboracije koja im je vjerno služila. Borili su se u izuzetno teškim uvjetima, bez pomoći sa strane, osloncem na vlastiti moral, te uz masovnu podrške stanovništva pobjedonosno završili antifašistički i oslobodilački rat. Partizanske borce pokretao je visoki moral, ideali slobode i pravde, dostojanstva i ponosa kojim su branili svoj zavičaj i svoju domovinu Hrvatsku. U organizacijama antifašističkih boraca i antifašista svakim danom je sve manje boraca NOR-a, te sve više antifašista mlađih generacija. Stoga antifašističku obitelj valja osnaživati ljudima koji su po svom razmišljanju, po svom odgoju, po svom uvjerenju i načinu življenja antifašisti, a da često puta te svoje vrline nisu angažirali u kontekstu antifašizma. Izdanje, koje je pred čitateljem, nastoji prezentiranim tekstovima objektivno prikazati antifašizam, razabrati njegove vrijednosti, te tako pridonijeti valorizaciji antifašističkih vrijednosti i približiti ciljeve, sadržaje i načine rada udruga nacifašističkih boraca i antifašista mlađim naraštajima kako bi i oni svojim znanjem, iskustvom i moralnim vrijednostima mogli ne samo pomladiti i ojačati tu vanstranačku organizaciju, već i znatno pridonijeti razrješenju mnogih problema svake životne i radne sredine…“ (izvod iz uvoda)

Read more...
 
Sjećanje je borba PDF Print E-mail

„Autorski rad Marija Šimunkovića i Domagoja Delača „Sjećanje je borba“ sadrži fotodokumentaciju i opise 937 spomen obilježja Narodnooslobodilačke borbe i revolucionarnog pokreta na području grada Zagreba. U ovom djelu prikazani su prvenstveno oni dokumenti koji se odnose na razdoblje okupiranog Zagreba i kvislinške ustaške vlasti od 1941. do 1945. godine. U knjizi na 580 stranica su navedeni i sistematizirani podaci o spomenicima i drugim spomen obilježjima koja su građani grada Zagreba posvetili svojim sugrađanima u znak zahvalnosti za doprinos i žrtvu u borbi protiv fašističkog zla i za slobodu voljenog grada. U knjizi su također pored spomenika, spomen ploča s imenima likvidiranih antifašističkih boraca i njihovih obitelji, te mjesta masovnih likvidacija (Dotrščina) prikazane ulice, trgovi, javne i privatne zgrade i institucije na kojima, oko kojih i u kojima su se odvijale borbe, različita događanja ili koje, u znak trajnog sjećanja na žrtve i događanja, nose njihovo ime (Josip Kraš, Rade Končar, Većeslav Holjevac itd.). Poznavajući, djelomično, stanje antifašističkih obilježja u Republici Hrvatskoj i u gradu Zagrebu, znam da je djelo koje nam prezentiraju autori Šimunković i Delač zahtijevalo, unatoč djelomično objavljenim dokumentima u postojećoj literaturi, izvanredne napore da ih se prikaže u cjelini i u sadašnjem stanju. Zato je ova knjiga, objektivno dokumentirani, dragocjeni prinos „borbi“ danas da se očuvaju sjećanja na užasne patnje koje je nacifašizam nanio čovjeku uopće i posebno građanima grada Zagreba. Dokumenti objavljeni u ovoj knjizi nas uče da ideologije mržnje drugih i drugačijih, da ekstremizmi bilo koje vrste mogu, makar bili umotani u pozlaćeni omot, pojedince toliko zaslijepiti da čine stravične zločine. U nas je nažalost suviše primjera iz nedavne prošlosti, a ispoljavaju se i danas u različitim oblicima mržnje drugih i drugačijih i izazivaju aveti nacifašističke prošlosti. Bilo bi vrlo korisno kada bi bar svaka škola u Zagrebu svojoj biblioteci, imala primjerak ove knjige kao pomoćnu literaturu nastavnicima. Ovom knjigom se obogaćuje ukupno znanje i uvid svim građanima i potvrđuje da Zagreb ne zaboravlja one koji su ga potvrđivali u prošlosti, a potvrđuju i danas kao multikulturalni grad, grad slobode…“ (izvod iz recenzije)

Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 1 of 6