Izdavačka djelatnost


Kalnički partizanski odred PDF Print E-mail
Tri su razloga za ovo drugo izdanje knjige Kalnički partizanski odred:
 
1). Kada smo radili na pripremi rukopisa za tisak ove knjige, autor i suradnici bili su u stisci s vremenom, s obzirom na naše htijenje da knjiga izađe iz tiska u 2002. godini, povodom jubilarne 60-te obljetnice Kalničkoga partizanskog odreda. U tim okolnostima, na finalizaciji rukopisa radilo se užurbano, bez vremenske mogućnosti provjere određenih podataka. To je i razlog da u knjizi prvoga izdanja ima poprilično manjkavosti i grešaka, osobito u trećem dijelu, što smo u ovom izdanju nastojali ispraviti.
 
2). Prvo izdanje ove knjige tiskano je, s obzirom na naše financijske (ne)prilike, u vrlo skromnom tiražu, pa iz tog razloga, već tada nije udovoljeno svim zainteresiranim, da knjigu posjeduju u svojoj biblioteci. Zainteresiranosti za knjigu ima još i danas, kako među starijoj, tako i mlađoj generaciji, u koju s povjerenjem gledamo da će nastaviti gajiti tradicije NOB-a i čuvati uspomene na njezine sudionike, posebno one koji su u toj borbi dali i svoje živote. Bila bi zato velika greška ne udovoljiti toj zainteresiranosti.
Read more...
 
Lepoglava - Branko Dubravica/ Marina Marković PDF Print E-mail
Lepoglava, naselje u slikovitom zagorskom pejzažu, u dolini Bednje, podno planine Ivanščice, nedaleko dviju trasa europskih autocesta Zagreb-Graz i Zagreb-Budimpešta, jedno je od najstarijih i najpoznatijih mjesta u Hrvatskoj: kolijevka je znanosti, umjetnosti i kulture koju su stvarali pavlini već od 1400 godine.
 
Ime Lepoglava u dokumentima prvi put se spominje 1399. godine, a već slijedeće 1400. godine grof i ban Herman II Celjski osniva samostan pustinjaka sv. Pavla «sub» Lepoglava, što se najvjerojatnije odnosi na srednjovjekovni grad na brdu gdje se nalazi crkvica Sv. Ivana.
 
Pavlinski samostan postaje kolijevkom kulturno-prosvjetnog i znanstvenog rada. Već 1503. godine osnovan je seminar pavlinskog reda koji 1582. prerasta u gimnaziju: 1656., uveden je studij filozofije, nešto kasnije i teologije. Godine 1674. godine posebnom odlukom cara Leopolda I i pape Klementa X, pavlini dobivaju dozvolu za dodjelu doktorata iz filozofije i teologije.
Read more...
 
Partizanske gimnazije PDF Print E-mail
Bila jednom škola...
 
u kojoj su svi đaci bili sretni da mogu učit, u kojoj su profesori bili sretni da ih mogu podučavati, u kojoj su se profesori i đaci uzajamno voljeli i poštivali, gdje su se đaci međusobno pomagali, tko je znao više tumačio je onima koji su znali manje, đaci su se radovali uspjehu drugih kao i svom, zanemarili bi vlastite interese za dobro kolektiva, radili su bez naknade s radošću, uz kritiku i samokritik, sretni što su živi, zajedništvo je bila realnost, novac se rijetko spominjao...
 
Bila jednom škola...
 
„Druže profesore..." - da, profesori i đaci zvali su se drugovima i bili su pravi drugovi, svi smo bili na - ti.
Read more...
 
U ime istine - Ivan Fumić PDF Print E-mail
Godine 2007. je katolički svećenik i publicist Anto Baković objavio u Zagrebu vrlo opsežnu knjigu „Hrvatski martirologij XX. stoljeća“. Knjigu koja s fotografijama svećenika ima 1019 stranica, tiskalo je poduzeće Purvis, d.o.o., Zagreb.
 
Autor donosi životopise 664 smrtno stradalih biskupa, katoličkih svećenika, bogoslova, sjemeništaraca, braće laika i časnih sestara u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, i to Hrvata, Slovenaca, Mađara i Nijemaca u razdoblju od 1913. pa do 1998. godine. O svećenicima, sudionicima antifašističkog rata, međutim nije napisao ni retka. Tvrdi da su gotovo svi oni komunističke žrtve, stradale uglavnom u tijeku II. svjetskog rata ili nakon njega. Za znatan broj njih ne daje dokaze ili su razlozi koje navodi krajnje upitni. Uglavnom se radi o pripadnicima vlasti ili aktivnim suradnicima nacifašističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske (1941.-1945.). Međutim, propustio je spomenuti i jednog katoličkog svećenika jer je bio četnik, pristalica velikosrpske političke opcije. Iako za smrt pripadnika crkve prvenstveno optužuje komuniste, što u knjizi često ističe, iznijetim podatcima sam i opovrgava tu tvrdnju.
 
Read more...
 
U kakvom to svijetu živimo - Dara Janeković PDF Print E-mail
...Na našemu jeziku ne postoji slično publicističko analitično i aktualno djelo. Razlog tako visoke ocjene jest taj što se u njemu kompleksno i duboko zaronilo u međunarodne odnose, što se u svakoj glavi, u svakom eseju, željelo odgovoriti na ono sudbinsko pitanje - bez kojega nema publicističke, a ni znanstvene istine - a to je: "A zašto se to dogodilo? Što je bio uzrok tome?". Uraditi to mogla je samo osoba koja je veliki erudit i koja je sama bila učesnica i svjedok brojnih ključnih događaja na međunarodnoj sceni - u dugom luku od Europe preko Zapadne hemisfere do NR Kine...
 
U fokusu analize nalaze se svi geopolitički i geostrategijski segmenti međunarodne zajednice. Logična europocentričnost stavljena je u odnos prema Sjevernoj Americi, gdje je bila i ostala moćna Amerika. I jedno i drugo se stavlja u relaciju s Latinskom Amerikom, zatim Afrikom i konačno Azijom. Kao dugogodišnja ugledna novinarka, Dara Janeković desetljećima je obilazila sve glavne centre i sva glavna žarišta i neuralgične točke međunarodne zajednice te je ovo djelo rezultat njezinog znanja, ali i iskustva...
Read more...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 Next > End >>

Page 3 of 6