Novosti


Poruke PDF Print E-mail

ANTIFAŠISTIČKI SKUPOVI, OBLJETNICE. KOMEMORACIJE...

opširnije...
 
75 years ago: PDF Print E-mail

Nuclear weapons on Japan - nuclear disarmament remains on the agenda

The FIR reminds of one of the worst war employments at expense of the civilian population of the Second World War. On 6 August 1945, the Japanese city Hiroshima and on 9 August the city Nagasaki was destroyed largely by atomic weapons, altogether about 250,000 people died by the bombing and in the first months thereafter as direct consequence of the atomic radiation. Until today, the few survivors of this war effort are still suffering serious health problems.

opširnije...
 
OLUJA MIRA IZ ERDUTA PDF Print E-mail

Žalimo i zbog žrtava ratnih zločina počinjenih i s hrvatske strane. Legitimno pravo na obranu nije i ne može biti opravdanje za nedjelo. Svjesni smo da je pobjeda u „Oluji“ bila traumatična za brojne hrvatske Srbe. Treba iskazati dužan pijetet prema svakoj žrtvi“, najvažnija je poruka iz govora predsjednika hrvatske Vlade Andreja Plenkovića održanog na kninskom Trgu Ante Starčevića na Dan Pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan u hrvatskih branitelja. Trebalo je nažalost proći punih 25 godina da bi se neki visoki dužnosnik HDZ-a, te ujedno i predsjednik Vlade tako nedvosmisleno i jasno odredio o ratnim zločinima počinjenim sa hrvatske strane. To je veliki pomak na bolje koji nas puni optimizmom i pruža vjeru i priliku suživotu.

opširnije...
 
Preminuo je general Vinko Šunjara PDF Print E-mail

U povodu smrti generala Vinka Šunjare donosimo govor predsjednika Saveza antifašističkih boraca I antifašista RH Franje Habulina na ispraćaju, koji je održan 4. kolovoza 2020. na zagrebačkom groblju Mirogoj.

opširnije...
 
Sjećanje na dr. sc. Danu Pavlicu PDF Print E-mail

Dane Pavlica bio je rodom iz Počitelja u Lici – sin ličkih partizana. Dane je često govorio o nevoljama koje su zadesile srpske obitelji u Drugom svjetskom ratu, posebno one koje su surađivale s partizanima ili kome je netko bio partizan. Te nevolje i sukobe uzrokovali su četnici jer su proganjali sve one koji su bili povezani s partizanima. Većina Srba toga kraja bili su uz partizane. U isto vrijeme lički Srbi su se našli na udaru ustaša.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 192