Novosti


Naslijeđe revolucije PDF Print E-mail

Knjiga Naslijeđe revolucije – Vodič kroz spomen obilježja posvećena Narodnooslobodilačkoj borbi u zaprešićkom kraju autora Maria Šimunkovića rezultat je istraživanja spomeničke baštine NOB-a u zaprešićkom kraju.

opširnije...
 
Sačić o ‘bagri’ PDF Print E-mail

Katarina Peović predložila je na saborskom Odboru za veterane da se uredi zapušteni zagrebački spomen-park Dotrščina, na kojem su nacisti i ustaše pobili sedam tisuća građana Zagreba i okolice. Željku Sačiću se nije svidjela ideja državne skrbi o ‘ratno-zločinačkoj bagri’ koja je ‘pobila najmanje 400 tisuća Hrvata’

opširnije...
 
Drežnica PDF Print E-mail

PROJEKT PARTIZANSKE BAŠTINE

Završnica međunrodnog programa „Baština odozdo - Drežnica: tragovi sjećanja 1941. – 1945.“ U projektu arhivskog istraživanja i terenskog rada koji je trajao dvije godine sudjelovali povjesničari i arhitekti iz Hrvatske, Španjolske i Portugala

opširnije...
 
PETOKRAKA KAO DIO HRVATSKOG IDENTITETA PDF Print E-mail

Petokraka je Hrvatskoj dala:

 1. Republiku

 2. Politički subjektivitet

 3. Državne granice

 4. Slobodu

 5. Opismenjavanje

 6. Pravo glasa ženama

 7. Industrijalizaciju

 8. Gospodarski napredak

 9. Besplatno zdravstvo i školstvo

 10. Porast stanovništva

 11. Dostupnost društvenih stanova

 12. Vlasništvo i upravljanje poduzećima

 13. Socijalnu pravdu

 14. Kulturni preporod

 15. Ugled u svijetu

 16. Nadu i optimizam

Davši sve to Hrvatskoj petokraka je puno više od pukog simbola slobode, antifašizma i socijalne pravde. Time petokraka postaje važan dio hrvatskog identiteta.

opširnije...
 
Europski sud već je odlučio: PDF Print E-mail

Crvenu zvijezdu ne može se zabraniti

Prema mišljenju Europskog suda, zvijezda se ne može promatrati kao simbol koji predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što to implicira mađarska Vlada. Jasno je da zvijezda još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, boru za pravednije društvo, kao i određene zakonske političke stranke aktivne u različitim državama članicama", kaže se u presudi.

opširnije...
 
<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Next > End >>

Page 7 of 199